Ezeket látta már?

Őssejtterápiával a stroke utáni gyógyulásért

2013.02.05. Módosítva: 2015.11.04.

Az agyi érkatasztrófa (stroke) után közvetlenül alkalmazott őssejtinfúzió segíthet az érintettek felépülésében és a következmények enyhítésében - vélik azok a bolíviai kutatók, akik patkányokon próbálták ki a módszert, jó eredménnyel. Szerintük az eljárás távlatilag humán vizsgálatokra is alkalmas lehet.

A La Paz-i Egyetemi Kórház kutatói harminc perccel azután juttattak őssejteket az állatok szervezetébe, hogy mesterségesen - agyvérzést, agyi érkatasztrófát idéztek elő náluk. A patkányok normális agyműködése két héten belül nagyjából helyreállt.

Őssejtterápiával a stroke utáni gyógyulásért

A Stem Cell Research and Therapy című szakmai folyóiratban megjelent tanulmány alátámasztja azokat korábbi kutatási eredményeket, amelyek szerint az őssejtek lökésszerűen megnövelhetik az agyvérzést szenvedett betegek szervezetének képességét a szövetkárosodás helyrehozatalára.

Az őssejtterápia az orvosi kutatások egyik legreménytelibb területe: a többsejtű élőlényekben megtalálható "mestersejtek" különlegessége abban áll, hogy mitótikus osztódással széles körben tudnak a szervezet speciális funkciót ellátó testi sejtjeivé differenciálódni.

A tanulmányt ismertető BBC News beszámolója szerint a bolíviai kutatók zsírból és csontvelőből kivont őssejteket vittek be a patkányok szervezetébe rövid idővel a szélütést követően. Bár a kísérletek során az őssejtek nem érték el az agy vérellátási zavarral sújtott területét, a kezelt patkányok jobb életfunkciókat mutattak, mint a nem kezelt kontrollok. A tanulmány szerint a kedvező hatások már az első 24 órában megmutatkoztak, két héttel később pedig az agyvérzésen átesett rágcsálók többé-kevésbé normálisnak minősíthető eredményeket produkáltak a viselkedési tesztekben.

A tudósok elképzelhetőnek tartják, hogy az idejekorán alkalmazott őssejtinfúzió közrejátszhat a szövetkárosodás kiterjedésének a megakadályozásában, vagyis annak a "láncreakciónak"

a félbeszakításában, amely az eredeti sérülés körüli szövetek roncsolódásához vezethetne.

"Az eddigieknél hatékonyabb felépülésnek lehettünk tanúi, függetlenül az őssejtek származási helyétől, ami még alkalmasabbá teheti az eljárást a humán vizsgálatok szempontjából. Kiváltképpen a zsírszövetekből nyert őssejtek állnak rendelkezésre bőséges mennyiségben, ráadásul könnyen, műtét nélkül lehet hozzájuk jutni" - húzta alá Exuperio Diez-Tejedor, a kutatás vezetője.

Meggyőződése, hogy az őssejtek elérhetőségének megszervezésével a kezelés a jövőben percekkel az agyi katasztrófát követően megkezdődhet - ha az új eljárást igazolják a további vizsgálatok.

Forrás: MTI