Ezeket látta már?

Új eljárással a stroke ellen (antitest-kezelés)

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek a stroke okozta károsodások, az elhalt idegek újranőnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben "a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony" állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

A kutató és csapata egy új, anti-Nogo-A terápiás eljárást fejlesztettek ki (a Nogo egy betűszó, "no go", ne hass az axonra). A Nogo-A egy, az axon növekedését gátló fehérje (az idegsejt fonal alakú nyúlványa). Csökkenti a betegek fájdalom iránti túlzott érzékenységét, vagy a kényszermozgások kialakulásának valószínűségét. Az anti-Nogo terápia során egy antitest megköti a Nogo fehérjéket, így a test stroke által sújtott (bénult) felében axonok növekedhetnek, helyreállhatnak a kiesett funkciók.

Új eljárással a stroke ellen (antitest-kezelés)

Az eredmények nagyon ígéretesek, bár eddig csak állatokon próbálták ki a szert. Patkányoknak megtanították, hogy mellső lábuk segítségével elássák a takarmányt. Ezt követen mesterségesen agyi infakrtust idéztek elő náluk. Egy hét múlva az állatok nem tudták elásni a takarmányt, de nyolc hét múlva is alig javult a végtag működése. Kilenc héttel a stroke-ot követően hat patkány anti-nogo terápiában részesült, négy patkány kontroll kezelést kapott, ami inaktin antitestből állt.

Öt patkány semmilyen kezelésben nem részesült. Kilenc héttel később a kezelt állatoknak 78 százalékkal javult a takarmány elásási képessége. A nem kezelt állatoknak 47 százalékkal javultak a képességei, míg a kontroll állatokban csak 33 százalékos javulást tapasztaltak. Az agy szöveti szerkezetét elemezve kiderült, hogy az anti-Nogo-A kezelés hatására jelentősen javult a károsodott területeken az axonnövekedés.

A kutatók szerint "a kezelés hatására jelentős axonnövekedés tapasztalható a sérült területeken, így új, működő idegi hálózatok alakulnak ki a sérült területek helyén". Az új terápiás eljárás nemcsak a gerincsérült betegeknek jelent reményt, hanem a stroke-os betegeknek is. Ráadásul akár hosszú idővel a károsodások kialakulását követően is, sőt, feltehetően egyéb idegrendszeri sérülések esetén is alkalmazható lesz majd az eljárás, számol be a Stroke című folyóirat legújabb száma.

A jelenlegi stroke kezelések csak 24 órán belül alkalmazva hatásosak. A legtöbb agyi infarktus isémiás eredetű (vérrög okozza), mely egy-egy agyi eret zár el. A tPA (alteplase) nevű gyógyszer csökkentheti a károsodás mértékét, de ahhoz, hogy igazán hatásosan csökkentse a károsodás mértékét - 3 órán belül meg kell kapnia a páciensnek. Sajnos a legtöbb beteg nem tudja ilyen rövid időn belül megkapni a gyógyszert.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához