Ezeket látta már?

Döntöttek: így próbál segíteni a súlyos beteg Bruce Willis családja

Bruce Willis, Demi Moore, afázia, demencia, frontotemporális demencia, FTP

Demi Moore szokatlan döntést hozott Bruce Willis érdekében.

Bruce Willis egy éve jelentette be, hogy visszavonul a színészi pályától. Afáziával diagnosztizálták, állapota pedig nemhogy javult volna, de tovább súlyosbodott: egy újabb betegség, frontotemporális demencia (FTD) alakult ki nála.

Röviden: ez történt Bruce Willis-szel

 1. Bruce Willisnek be kellett fejeznie pályafutását progresszív afázia miatt. Az első tünetek már 2017-ben jelentkeztek.
 2. A színész közeli munkatársai elárulták, hogy Willis évek óta nem úgy viselkedett, mint korábban. Problémák voltak a beszéd megértésével.
 3. Az afázia neurológiai betegség. A nyelvi zavarok mellett sérül az artikuláció, az írásbeli kifejezés és az olvasás is. Amellett, hogy a beteg nem találja a szavakat - érthetetlen „szósalátákat” vagy oda nem illő szavakat mond.
 4. Afázia: emiatt hagyja abba Bruce Willis a színészetet

Bruce Willis családja most igyekszik neki minden támogatást megadni

Felesége, volt felesége és felnőtt lányai megpróbálnak a lehető legtöbb időt vele tölteni, ám most mégis úgy érezték, hogy meg kell hozniuk egy nagy döntést. Bruce Willis korábbi felesége arra az elhatározásra jutott, hogy odaköltözik a színész és felesége házába, hogy még többet lehessenek együtt.

Demi Moore és Bruce Willis válásuk után is jó barátságot ápoltak, Demi pedig most Bruce feleségének, Emma Hemingnek fog segíteni Bruce ápolásában. A színésznek és feleségének egy nyolc és egy tíz éves gyermekük van.

Példaértékű és egyben megható az, amit a sztár családja mutat annak érdekében, hogy minél gondtalanabbá tegyék Bruce Willis hétköznapjait - írja a Yourtango.

Mit jelent az afázia?

Valamilyen (mechanikus, vagy organikus) agyi katasztrófa következtében sérül a beszédközpont. Előfordul, hogy a beteg nem érti a beszédet, vagy érti, de nem tudja elmondani, amit szeretne . Az egyik leggyakoribb kísérő tünet, amikor a beteg tudja, hogy mit szeretne mondani, de a megfelelő szót nem találja, sokszor mást mond helyette. A tévhit tehát innen ered. A beteg nem azt mondja amit akar, hanem azt, ami sokszor akaratlanul kicsúszik a száján. Tudja mennyi 5x5, de a verbális blokkok és a szómegtalálási nehézségek miatt nem sikerül kimondani a megfelelő szót.

Nem ritka, hogy afáziás betegek újra tanulnak írni, olvasni. Ez azonban mégsem hasonlítható össze a gyermekkorban való olvasás tanulással. Az afáziás ember számára nem a betű, vagy szó felismerése, hanem a kimondása jelenti a nehézséget. Felismeri , némán el tudja olvasni az elé tett szöveget, de a verbális terület motoros funkcióinak sérülése miatt a hangindítás, egy – egy szó megkezdése, vagy egy egyszerű kép megnevezése, már komoly nehézséget jelent. A passzív szókincs aktiválására, a beszédmotorikum kondicionálására sokszor hívjuk segítségül a terápia részeként az automatizmusokat.

Az afázia kísérőtünetei lehetnek

 • jobb oldali teljes/részleges bénulás (arc, kéz, láb)
 • látótér kiesés
 • memóriazavar, koncentráció gyengülés
 • testséma zavarok
 • fáradékonyság
 • depresszió
 • a személyiség és az érzelmi reakciók – esetleg kóros– megváltozása

Mi az a frontotemporális demencia?

A frontotemporális demencia (FTD) a demencia szindrómák 3-10%-áért felelős. Az elnevezés egy gyűjtőfogalom, melybe olyan agyi rendellenességeket sorolnak, melyek az agy homloklebenyét (frontális lebeny) és/vagy a halántéklebenyét (temporális lebeny) érintik. Ezek az agyterületek felelősek a személyiségért, a viselkedésért, a beszélt nyelvért és annak megértéséért.

A betegségre jellemző tünetek

 • az intellektuális képességek romlása,
 • a személyiség megváltozása,
 • a viselkedés- és hangulatzavarok.
 • A páciensek elveszthetik nyelvi képességeiket is.

A frontotemporális demencia esetében a memória az Alzheimer kórral ellentétben sokáig ép maradhat. A betegség előrehaladott szakaszában is sokáig érintetlen marad a térbeli tájékozódás képessége. A betegség fiatalabb korosztályt érint, mint az Alzheimer kór, általában 45-65 éves kor között diagnosztizálják. A betegség lefolyása 5-15 év.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A kutatók szerint ez az étrend megvédhet a demenciától

Forrás: EgészségKalauz