Ezeket látta már?

Betegségre utal, ha nem ismeri fel a hazugságot, szarkazmust!

elbutulás felismerése hazugság

A kutatók szeretnék, ha az emberek megtanulnák, hogy ezek a viselkedésbeli változások betegség jelei.

Az időskori elbutulás egyik első jele lehet az, ha valaki nem ismeri fel a hazugságot vagy a szarkazmust. A felfedezés segíthet a diagnózis mihamarabbi felállításában és a kezelés időben történő elkezdésében.

"Az időskori elbutulásban szenvedő kísérleti alanyaink nem ismerték fel a szarkazmus különböző fajtáit." – mondta el Katherine P. Rankin neurológus. Emellett a hazugság felismerése legkevésbé a frontotemporális demenciában szenvedőknek sikerült. A felfedezést az Amerikai Ideggyógyászati Szövetség ismertette.

A kísérletbe 175 embert vontak be, akik fele volt érintett a problémában, és egy párbeszédet bemutató videót nézettek meg velük. A történet bizonyos pontjain az egyik szereplő hazudott vagy gúnyolódott, amellyel kapcsolatban a nézők verbális és non-verbális információkat is kaptak. A résztvevők a végén egy kérdőívet töltöttek ki arról, mit láttak.

Az egészséges emberek könnyen megfejtették, mikor mondott igazat a szereplő. Legrosszabbul a frontotemporális demenciában szenvedők teljesítettek a teszten, az egyéb betegségeket – például Alzheimer-kórt – viselők eredményei valamivel jobbak voltak.

Rankin kiemelte, hogy a hazugság felismerése az elülső agylebeny feladata, és ez az a terület, amely a leinkább roncsolódik a frontotemporális demencia következtében. Ez a betegség az időskori elbutulás leggyakoribb fajtája a 65 év alattiak körében, és drámai viselkedésbeli változásokat eredményez. A felismerést nehezíti, hogy a tünetek a depresszióhoz és a kapuzárási pánikhoz hasonlítanak, így sokszor késve kezdik meg a kezelést.

"Azt szerettük volna megtudni, hogy a tesztünk segítségével meg lehet-e könnyíteni a baj időben történő diagnosztizálását." – mondta el a kutató. Az eredmények szerint erre minden esély megvan. "Hamar meg szeretnénk találni ezeket a betegeket. Szeretnénk, ha az emberek megtanulnák, hogy ezek a viselkedésbeli változások betegség jelei – az agyuk egy része egyszerűen nem működik tovább." A szakemberek azt is kihangsúlyozták, hogy azok az idősek, akik ilyen bajtól nem szenvednek, pontosan felismerik a szarkazmust és a hazugságot.

Dr Sam Gandy, a Mount Sinai Alzheimer Kutatóközpont szerint az ideggyógyászat meglepő felfedezésekre képes.

"Gyakran egy rendkívül összetett jelenséget is könnyű lokalizálni. A nyelvérzék, a rövidtávú memória, önmagunk megismerése mind olyan dolgok, amelyek igen bonyolultnak tűnnek, miközben az agyunk egy kicsi része felelős értük."

A mostani felfedezés bemutatja, hogy a szarkazmus felismerése is ezen jelenségek körébe sorolható.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi az Alzheimer-kór? Ezek az okai, tünetei és kezelési lehetőségei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Alzheimer-kór

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához