Ezeket látta már?

Megvan a hosszú élet titka?

2012.06.26. Módosítva: 2015.11.04.

Az alacsonyabb férfiak tovább élnek! Az alacsony testmagasság adja a hosszú élet titkát - állapította meg a Szardínián élő százéveseket vizsgáló olasz-belga kutatócsoport.

A férfiak Szardínia szigetén élnek a leghosszabb ideig Európában. Titkuk testmagasságukban rejlik, amely alacsonyabb a többi országban mért átlagos magasságnál - idézte az olasz sajtó a szardíniai Cagliari és a belga Louvain egyetemének közös kutatási eredményeit.

Megvan a hosszú élet titka?

Ötszáz, 1866-1915 között született szardíniai férfi adatait hasonlították össze: testmagasságukat élettartamukkal. A kutatás azt mutatta, hogy az alacsonyabb férfiak két évvel tovább élnek magasabb kortársaiknál. A férfiaknál alacsonyabb nők életkora még hosszabbnak bizonyult. Ugyanakkora testmagasságnál nincsen különbség nők és férfiak élethossza között.

A testmagasság a kutatók szerint tíz százalékban befolyásolja az élettartamot. Jelentős tényezőnek számít az egészséges táplálkozás és a mozgás is, és a szárdok mindkettőt gyakorolják. A vizsgálat adatai a Biodemography and Social Biology folyóiratban jelentek meg.

Szardínia a százévesek szigetének számít Európában a lakosság hosszú élettartama miatt. A szigeten tizennégy település is van, ahol száz évnél öregebbek élnek. A csaknem 3500 lakosú Villagrande Strisailiben élnek a világon a legtovább a férfiak. A Szardínia keleti részén levő település hétszáz méter magasan van és már a bronzkor óta lakott.

A szárd százévesek saját otthonukban, jó fizikai és pszichikai állapotban élnek és többnyire természetes gyógymóddal kúrálják magukat, gyógynövényekkel, orvosság nélkül - jegyezte meg az olasz sajtó.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához