Miért nincs Nepálban annyi idős beteg? Elmondja az első női hindu pápa

#hindu #pápa #demencia #Időskor
2019.06.21.

Magyarországon járt Shankaracharya Sadhvi Hemanand Giri ji, az első nő a világon, aki a hindu "pápa" címet viseli. 

Női vallási vezetőként fontosnak tartja nők egészségét és egyenjogúságát, egy zárt körű találkozón a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány vendégeként nyilatkozott a terveiről.

Magyarországon járt a hindu "pápanő"

Nepáli és indiai küldöttségével, illetve édesanyjával és 6 éves kislányával érkezett Shankaracharya Sadhvi Hemanand Giri ji. Világkörüli útjára azért indult, hogy megismertesse a jóga és az ősi indiai gyógyító módszer, az ayurveda hatásait - hiszen ő már fiatal kora óta használja ezeket a praktikákat Nepálban. 

Módszerek a demencia megelőzésére

A demencia Magyarországon és nyugaton gyakran megjelenik az idősödő korosztály tagjai között, Nepálban viszont ezt a betegséget alig ismerik. A vallási vezetőnő szerint ez a jógának a meditációnak és az egészséges táplálkozásnak köszönhető. 

Egy nepáli család étrendje ugyanis főleg friss alapanyagokból áll, mivel igen kevés helyen használnak hűtőszekrényt.

Ugyan az ilyen mentális betegségek elkerülik a térségüket, sajnos ők is szenvednek olyanoktól, amiket hagyományos módszerekkel nem lehet gyógyítani, és kórházi kezelésre szorulnak az érintettek. Nepálban viszont mindössze 1900 orvos jut a magyarországi népesség tízszeresére, így náluk túlterheltek az orvosok, és nem minden beteg tudja megkapni időben a szükséges ellátást.

Megelőzhető lenne a demencia? Igen! Kattintson tovább a részletekért!

Hogyan választották meg a női hindu pápát?

2018-ban a World Hindu Federation több jelölt közül annak ellenére választotta őt vezetőnek, hogy a nepáli kommunista kormány erőteljesen tiltakozott ellene. Ám pár hónap elteltével ők is elismerték a női vallási vezetőt. A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány riportját itt tudja megtekinteni:

Forrás: www.21no.hu