Ezeket látta már?

A torokgyulladás tünetei és lehetséges okai

torok_gyulladas_0

A torokgyulladás igen gyakori betegség, mely általában felsőlégúti fertőzésekkel együtt, esetleg azok szövődményeként jelentkezik. Jellegzetes tünetei közé tartozik a torokfájás, a nyelési nehézségek, a köhögés és a rekedtség.

A torokgyulladás tulajdonképpen a garatot borító nyálkahártya megbetegedése. Oka az esetek nagy részében vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzés, és általában más, felsőlégúti panaszokkal, gyulladásokkal együtt jelentkezik. Az is előfordulhat, hogy felsőlégúti fertőző betegség, pl. megfázás után alakul ki; de az is megtörténhet, hogy az "egyszerű" torokgyulladás terjed tovább, pl. a mandulákra vagy a hangszálakra.

Mi okozza a torokgyulladást?

A torokgyulladásos esetek mintegy 50-80 százalékát vírusok okozzák, így ugyanazok a mikrobák, melyek a nátha vagy az influenza kialakulásáért felelősek. Ritkábban, de előfordulhat, hogy egyéb, például a kanyarót, a mononukleózist vagy a herpeszt okozó vírus áll a torokgyulladás hátterében. A vírusok mellett bakteriális fertőzés is torokgyulladáshoz vezethet, a gyermekek körében például igen gyakori a Streptococcusra visszavezethető betegség (ez a torokgyulladás mellett skarlátot is okozhat).

A torokgyulladás kellemetlen tünetekkel jár A torokgyulladás kellemetlen tünetekkel jár Forrás: EgészségKalauz

Jóval ritkább, hogy a torokgyulladást irritáció okozza (pl. a refluxbetegek esetében a torokba visszacsorgó gyomorsav, illetve gyomortartalom), ezért rendkívül fontos, hogy a torokgyulladásos eseteket potenciális fertőző betegségeknek tekintsük, és betartsuk a megfelelő higiéniai szabályokat, hogy mások megfertőzésének esélyét csökkentsük! Az irritáció okozta, krónikus torokgyulladás általában lassabban alakul ki, hosszú ideig elhúzódik, és nem jár együtt a felsőlégúti fertőzésekre jellemző tünetekkel, így köhögéssel, orrfolyással vagy lázzal sem.

A torokgyulladás tünetei

A torokgyulladásnak jellegzetes, mindenki által jól ismert tünetei vannak, de egy-két eltérés segítheti a szakembert a pontos diagnózis felállításában (ez azért is fontos, mert a vírusos, illetve bakteriális eredetű fertőzéseket más-más módon kell kezelni). A leggyakoribb tünetek közé tartozik a láz és a hidegrázás, az általános gyengeség és rosszullét, az étvágytalanság, a hányinger, az orrdugulás és az orrfolyás, a tüsszögés, a köhögés, a nyelési nehézségek, a torokban érezhető fájdalom, esetleg kaparó érzés. A nyirokcsomók megduzzadhatnak, érzékennyé válhatnak. Fehér foltok a mandulákon? Ezek okozhatják. Kattintson!

A diagnózis pontosítását segítő tünetek lehetnek például a torokban megjelenő hólyagocskák, fekélyek, a torokban kialakuló bevérzések, a mandulákon látható gennyes foltok, de a bőrön kialakuló kiütések is. Szintén utalhat a torokgyulladást kiváltó okra, hogy mióta érezzük a tüneteket, illetve, hogy változik-e a tünetek intenzitása. A beteg életkora is árulkodó lehet, bizonyos fertőzések gyakrabban érintik a kisgyermekeket, míg mások inkább a fiatal felnőttek esetében jellemzőek.

Forrás: EgészségKalauz