Ezeket látta már?

Hurutos vagy száraz köhögés kínozza? Így kúrálja magát

Hurutos köhögés száraz köhögés ellen házi módszerek nátha megfázás

Ahhoz, hogy ne akadályozzuk a gyógyulást, érdemes megfontoltan válogatnunk a köhögéscsillapítók és a köptetőszerek között.

Könnyebb ezt megtennünk, ha ismerjük a köhögés különféle típusait.

Száraz köhögés

A száraz köhögés gyakori panasz a meghűléses betegségek során, de előfordul, hogy valamilyen külső inger váltja ki, esetleg mellhártyagyulladás tüneteként jelentkezik. Ezt, a sokszor görcsös köhögést nem kíséri a váladék felszakadása, s erre általában nem javasolt váladékoldó (köptetőszer) alkalmazása, mert az csak tovább ront a helyzeten.

Mit érdemes tenni száraz köhögés ellen?

 • nyugtató, görcsoldó hatású köhögéscsillapítók szedése
 • mentolos krémek használata, amelyek a mellkasra kenve hozhatnak enyhülést

Hurutos köhögés

A köhögésnek azt a típusát nevezzük hurutosnak, amelynek során váladék szakad fel. Erre sose szedjünk köhögéscsillapítókat, mert azzal megakadályozzuk a légutak, tisztulását és elősegítjük a szövődmények kialakulását. Figyeljünk arra, hogy a köptetők csak napközben fejthessék ki hatásukat. Lefekvés előtt néhány órával hagyjuk abba a szedésüket, mert köhögésre ingerelve megzavarhatják az éjszakai pihenésünket.

Mit érdemes használni hurutos köhögés ellen?

 • köptetőt, ami feloldja a nyákot, s megkönnyíti annak felszakadását, kiürülését a szervezetből: nyák elfolyósítása, sűrűségének csökkentése (nyákoldók), tisztulás gyorsaságának fokozása

Elhúzódó köhögés

Ha a köhögés nem szűnik vagy rendszeresen visszatér, kérjünk orvosi kivizsgálást, mert előfordulhat, hogy annak hátterében már nem a megfázás áll. Íme néhány példa, mi okozhatja:

 1. reflux, ahol a gyomor savas tartalma ingerli a légutakat is,
 2. krónikus szívelégtelenség - ziháló köhögés, főleg fizikai megterhelés esetén,
 3. tüdőfibrózis - ritka, de a környezeti ártalmak hatására növekvő jelentőségű betegség, ahol a kötőszövet felszaporodása miatt csökken a légzőfelület
 4. lupus erythematodes
 5. krónikus obstruktív tüdőbetegség, COPD - a betegség kezdeti tünetei között a köhögés mellett a köpetürítés, nehézlégzés lehet jellemző
 6. asztma - jellegzetes rohamszerű nehézlégzés, fulladás és száraz köhögés
 7. a légutakat ingerlő megnagyobbodott pajzsmirigy
 8. a légutakat érintő daganat.

Mikor kell mentőt hívni?

Az ugató köhögés főként kisgyerekeknél (fél és öt éves kor között) a légcső beszűkülése miatt jelentkezik, sok esetben minden előjel nélkül, hirtelen, akár az éjszaka kellős közepén lép fel. Ahogyan arra az elnevezése is utal, a beteg által kiadott hang hasonlít a kutya ugatásához, jellemző a rekedtség is, a légzés pedig nehezítették válik.

Ha a szülő ezeket a tüneteket tapasztalja, a gyermek életkorától és állapotától függően azonnal forduljon orvoshoz, vagy hívjon mentőt, mert a kicsiket fulladás fenyegetheti, s gyorsan életveszélyessé válhat a helyzet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fáradékonyság és köhögés: ez a komoly betegség is okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

köhögés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához