Ezeket látta már?

Így változtassa meg az étkezési szokásait, ha COPD-je van

copd, diéta, tüdőbetegség, túlsúly

A COPD sokak életét megkeserítő betegség, azt azonban az érintettek sem feltételn tudják, hogy megfelelő táplálkozási szokásokkal javítható a COPD-s betegek életminősége.

Az egészségi állapot és a táplálkozási szokások kapcsolata közismert. Vannak olyan fizikai állapotok és betegségek, amelyekhez a megfelelő diéták könnyen elérhetők, és már benne élnek a köztudatban. Ám vannak olyan betegségek, amelyekhez a kapcsolódó dietetikai irodalom kevésbé kiterjedt, és megtalálni sem könnyű ezeket. Ez utóbbi csoportba tartozik a COPD is.

Ezt kell tudni a COPD-ről

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával és fokozatosan súlyosbodó tünetekkel járó betegség, amelynél gyakorlatilag a tüdő felgyorsult elöregedéséről van szó. A betegség kialakulásának legfőbb oka a dohányzás, de a légszennyezettség, a kémiai anyagoknak való kitettség is előidézheti.

A világon a COPD a harmadik vezető halálok, Magyarországon a COPD-s betegek száma 400 000 és 500 000 közé tehető1 – ez többszöröse a tüdőgondozókban nyilvántartott betegszámnak, mivel a betegek többsége nem kerül diagnosztizálásra.

COPD: a tüdő fele is elveszhet, mire észreveszik. Kattintson tovább!

A betegség jelenleg nem gyógyítható, de az előrehaladása akár jelentős mértékben is lassítható, és a tünetei enyhíthetőek megfelelő, személyre szabott terápiával és életmódváltással.

A COPD-s betegek helyes táplálkozása

A megfelelő táplálkozás egyfajta egyensúlyt jelent. Elegendő energiát, vitaminokat és ásványi anyagokat kell bevinni a szervezetbe, de ügyelni kell arra is, hogy ne együnk túl sok zsírt, sót, cukrot, mint ahogy egyes vitaminokból és ásványi anyagokból is egészségtelen lehet a túlzott mennyiség.

A helyes táplálkozás nemcsak a bevitt kalória és anyagok helyes megválasztását jelenti, hanem az étkezés fizikai feltételeinek kialakítását is. Ide tartozik az étkezés nyugodt körülményeinek biztosítása vagy az elegendő folyadék fogyasztása étkezés előtt és után.

A teljesen egészséges emberek is különböző alkatúak, eltérő életmódot folytatnak, így számukra sincs egy általános érvényű helyes táplálkozási rend. Mindezt bonyolítja, ha valaki olyan betegségben szenved, amely befolyásolja a szervezetének igényeit. A COPD-s betegek számára helyes étkezési szokások kialakításába mindenképpen javasolt bevonni azt a kezelőorvost, aki a legjobban ismeri azokat az egyedi tényezőket (például egyéb betegségek, az alkalmazott terápia), amelyek hatással vannak az optimális táplálkozási rendre.

Kalóriaigény COPD mellett

A COPD-vel élőknek napi 430-720 kalóriával többre van szükségük2, mint egészséges társaiknak, mivel a légzés számukra több energiát igényel. Ha valaki a szükségesnél kevesebb energiát visz be a szervezetébe, a szervezet elkezdi lebontani a testben lévő zsírt és izmokat.

Ez egyrészt, súlycsökkenést eredményez, másrészt, emiatt gyengülnek a légzéshez szükséges izmok is, ami légzési nehézségeket okoz, és az étvágy elvesztéséhez, majd további súlycsökkenéshez vezet. És az ördögi kör folytatódik.

Gyakori az étvágyhiány

A COPD-vel járó étvágycsökkenés sajnos gyakori probléma. Sokan arra panaszkodnak, hogy a rágás, a nyelés és a levegővétel egyszerre túl sok erőfeszítést jelent, és ezért légszomj alakul ki evés közben, vagy a lenyelt levegőtől puffadást éreznek. Mindezek együtt csökkenthetik a COPD-s beteg étvágyát. 2

A kalóriabevitel növelését többféle módon is elérhetjük anélkül, hogy erőltetnénk az evést. A szokásos ételeinkbe keverhetünk egy plusz teáskanál olívaolajat, készíthetjük mogyoróvajjal a szendvicseinket, édesítésre használhatunk mézet – és ez csak néhány példa.

Az étvágy fokozására – vagy a régi étvágy visszanyerésére – is léteznek jól bevált praktikák. Biztosítsunk nyugodt, élvezhető időt az étkezésre, legyen az étkezés örömteli, kötődjenek hozzá pozitív érzetek. Gondoljuk át, hogy melyek a kedvenc ételeink, mit fogyasztunk a legszívesebben, és gyűjtsük könnyen, gyorsan elkészíthető ételek receptjeit, amelyeket már előre várunk, hogy végre fogyaszthassuk.

COPD esetében a túlsúly is gondot jelenthet

Az optimálisnál nagyobb testsúly akadályozhatja a tüdőt abban, hogy a légzés során a szükséges mértékben kitáguljon. A túlsúly önmagában is növelheti a szervezet oxigénigényét, és ha a szervezet ezt nem kapja meg, az további egészségügyi problémákhoz vezethet.

Ezek a tüdőbetegségek jellemző tünetei! Kattintson tovább, és tudjon meg többet!

A fogyás a bevitt kalóriák csökkentésével és fizikai gyakorlatokkal érhető el – ez köztudott, de az már kevésbé, hogy mindezeket fokozatosan kell bevezetni, a kezelőorvos folyamatos kontrollja alatt, mert az erőltetett diéta és a hirtelen megnövekedett mozgásmennyiség újabb problémákat okozhat – gondoljunk csak a túlsúlyos emberek túlterhelt ízületeire.

Légszomj evés közben

Mind a túlsúlyos, mind a kelleténél kisebb testsúlyú COPD-s betegekre jellemző az evés közben érzett légszomj. A légszomj csökkentése is elérhető, többek között az evés előtti pihenéssel, a megfelelő testtartással - ha egyenesen ülünk és enyhén előrehajolva a könyökünkre támaszkodunk, lábaink a földön pihennek, akkor a tüdőnk könnyebben tud kitágulni a megfelelő légzéshez. Ne siessünk az étkezéssel, és ha légszomjat érzünk, tartsunk egy kis pihenőt evés közben.

Az ideális étkezési szokások kialakítása érdekében mindenképpen javasolt konzultálni a kezelőorvossal. Lehet, hogy valamelyik tünet, amely megzavarja az étkezést, valamely más egészségügyi problémára vezethető vissza. Ezt a terápiát alkalmazó és a beteget alaposan ismerő orvos tudja a legjobban. A terápia és a megfelelő táplálkozási szokások fegyelmezett követése nagy eséllyel növeli a COPD-s beteg életminőségét.

Ez is érdekelheti:

Hivatkozások:

1. Korányi Bulletin 2016.

2. COPD Foundation, https://www.copdfoundation.org/Learn-More/I-am-a-Person-with-COPD/Nutrition-for-Someone-with-COPD.aspx

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához