Ezeket látta már?

Így használja helyesen a légkondicionálót, hogy elkerülje a klímareumát

/ Fotó: BP Digital

Habár a klíma okozta náthát a legtöbben ismerik, ennél sokkal komolyabb problémát is okozhat a nem megfelelő használat.

Egyre kevesebb lakás vagy ház van, ahol ne lenne valamilyen klímaberendezés, hiszen a nyarak már Magyarországon is elviselhetetlenek ezek nélkül. Szeretünk a közel 40 fokból a kellemesen hűs otthonunkba menekülni, de a boltok, üzletek, bevásárlóközpontok is fel vannak szerelve légkondicionálóval. Észre sem vesszük, de, ahogy ki-be szaladgálunk a magas és alacsonyabb hőmérsékletek között, leizzadunk, majd meghűlünk.

Ha betartjuk az egészséges klímahasználat néhány szabályát, akkor nem kell tartanunk a légúti fertőzésektől, klímareumától, allergiás szemviszketéstől vagy a tüsszögéstől.

1. Aki csak meghűl, az még szerencsés

Az említett hőmérséklet ingadozás okozza a felhevült test hirtelen lehűlését, az izzadság valóságos ránk “fagyását”, amitől még a belső szerveink is sokkot kapnak, megfáznak és napokig tartó orrfolyás, tüsszögés, köhögés vagy krákogás következik.

Emiatt oda kell figyelni, hogy eredendően hova helyezzük, vagy szereljük fel a klímát. A falra szereltetett split klímák helyét érdemes úgy megválasztani, hogy a kiáramló levegő ne ránk jöjjön, valamilyen ember mentes területre áramoljon, például szemközti szekrénysorra, vagy sarokba, ahol nem tartózkodunk. Az okos klímák és a modern változatok számos olyan funkcióval rendelkeznek, amivel állítható, hogy hova fújják a levegőt, akár maguk alá is.

A mobil klímákat úgy helyezzük és mozgassuk a helyiségekben, hogy ne ránk nyomják a hűtést. Ezek között is vannak olyan berendezések, melyek akár időzíthetők is, és akkor hűtenek, amikor nem vagyunk a közelükben.

2. Veszélyes a klímareuma

Az egyszerű meghűléseken túl nagyobb problémát jelentenek a reumás panaszok kialakulása. Az érzékenyebb ízületű emberek dereka, nyaka, válla könnyedén begyullad a rá áramló hideg levegő miatt. A reumás panaszok pedig elég kellemetlenek, ráadásul sokkal hosszabb idő is kigyógyulni belőlük. A test valósággal lemerevedik, ha egész nap egy hideg irodában ülünk, vagy akár utazunk és a kocsi légkondija egy érzékeny részünkre fújja a hideget.

Mielőtt még kialakulna a probléma, ügyeljünk arra, hogy ne hűtsük túl a helyiségeket, autót. Nem az a kellemes, ha nulláról három másodperc alatt 10 fokkal sikerül lenyomni a meleget. Kifejezetten ártalmas! A kinti hőmérséklethez képest nem szabad 6-7 foknál alacsonyabbat beállítani! Ez már épp eléggé kellemes lesz, és nem fogunk utána hetekig szenvedni, vagy mozgásképtelenné válni. Törekedjünk a fokozatosságra, és ne essünk túlzásokba!

3. Támadnak a mikrobák

Az egészséges klímahasználat nemcsak a lehűléses panaszokra terjed ki, hanem figyelembe veszi, hogy ezek a berendezések bizony kedvelt élőhelyei az ártalmas mikroorganizmusoknak. A baktériumok (tüdőgyulladást okozó Legionella) mellett elsősorban a gombák számára jelenthet kánaánt egy nem megfelelően karbantartott vagy tisztíttatott klíma.

A fertőző gombaspórák komoly veszélyt jelentenek az idősekre, az allergiásokra, az asztmásokra és dohányosokra, de bárkinél okozhatnak panaszokat. A modern klímák rendelkeznek higiéniai funkciókkal, öntisztulnak, kiszárítják magukat, de ezek sem jelentenek 100 százalékos gombamentességet, ezért legalább egyszer évente javasolt szakemberrel kitisztíttatni mind a beltéri, mind a kültéri egységet. A praktikus mobil klímáknál is figyeljünk rá oda, hogy hosszabb igénybevétel után alkalmazzunk fertőtlenítő spray-t.

4. A huzat nem kedvez a szemnek

A légáramlással van kapcsolatban az az általános probléma, amit sokan tapasztalnak; vagyis kiszárad a szemük, viszket, könnyezik, sőt a fejük is megfájdul. Ezek az enyhébb tünetek a huzatnak köszönhetőek, ami egyszerűen kivédhető, ha a klíma ventilátor erősségét alacsonyabbra állítjuk. Vegyük lejjebb a fordulatszámot a távkapcsolóval!

5. Friss levegő?

A legtöbben azt hiszik, hogy a hűs levegő egyet jelent a frissel. Pedig ez nem igaz, a klímák a belső levegőnket keringetik újra meg újra. Az elhasznált levegő bágyadtságot, fejfájást, koncentráció zavart okoz, de akár egymástól fertőzést is elkaphatunk például egy irodában. Vagyis, ahhoz, hogy friss, oxigéndús levegő legyen a lakásban, bizony néha nem árt szellőztetni, akkor is ha nagyon meleg van. Utána pedig egy-kettőre lehűl a szoba ismét, de figyeljünk a fenti tanácsok betartására!

Hasznos tippek klímaberendezések használatához

A klímaberendezést célszerű úgy beállítani, hogy a benti hőmérsékelt 6-8, maximum 10°C-al legyen alacsonyabb a külső hőmérsékletnél, ez a saját egészségünk és a bolygó érdekében is kiemelten fontos. Figyeljünk arra, hogy a készülék a helyiség alsó felében ne okozzon erős légáramot. Érdemes oda irányítani, ahol nem tartózkodunk, így csökkenthető a beteg épület szindróma kialakulásának esélye.

A készülék beltéri egységének hőcserélőjét és porszűrőjét előírás szerint kell karbantartani, évenkénti tisztítás és szűrőcsere (amennyiben cserélhető szűrővel rendelkezik) szükséges. A fertőtlenítésnél olyan lúgos tisztítószert ajánlott használni, mely baktériumölő és gombaölő hatású. Fontos a gyors zsírtalanító, fertőtlenítő és szagtalanító hatás, azonban kerülendők a felesleges adalékanyagok, aromák, melyekből akár egészségre káros illékony szerves anyagok kerülhetnek be a lakás levegőjébe.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a legjobb, vény nélküli gyógyszerek ízületi gyulladásra a szakgyógyszerész szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hőség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához