Ezeket látta már?

Gyakran köhög? A ráknál is gyakoribb betegség jele lehet!

, köhögés, dohányzás, copd, tüdőrák, fulladás

Hajlamos természetesnek venni az egyre gyakrabban jelentkező köhögést, köhögés rohamokat? Rosszul teszi!

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy a köhögés nem a dohányzás természetes velejárója, hanem akár annak szövődményeként kialakult krónikus légúti betegség, a COPD első tünete is lehet.

COPD: több embert érint, mint a tüdőrák

A dohányzás által okozott légúti betegségek kapcsán a legtöbbször csak a tüdődaganatra gondolunk, pedig a COPD sokkal több embert érint, mint a tüdőrák. A WHO előrejelzései szerint 2030-ra ez lehet a harmadik leggyakoribb halálok. A betegség rohamos terjedésében nagy szerepet játszik az is, hogy a betegek 90%-a dohányos, vagy passzívan szívja a füstöt.

Dr. Hidvégi Edit tapasztalatai szerint a tüdőráktól inkább félnek a betegek, a tüdőszűrés fontossága is jobban elterjedt a köztudatban. Arról azonban már kevesebb dohányos hallott, hogy – különösen 40-45 év felett – évente részt kellene vennie légzésfunkciós vizsgálaton. A COPD ugyanis így diagnosztizálható.

A légzésfunkció egy teljesen fájdalmatlan és gyors vizsgálat. Egy készülékbe kell belefújni a levegőt, a szakember utasításainak megfelelően. COPD esetén a légutak beszűkülnek, emiatt a kilégzés megváltozik. Ezt az eltérést a légzésfunkciós vizsgálat egyértelműen mutatja.

Gyógyszeres kezelés és leszokás

Kezelés nélkül a COPD természetes lefolyása révén állandósuló és súlyosbodó tüneteket, majd nehézlégzést, fulladást okozhat. A légzőfelület csökkenése miatt a gázcsere romlik. Ennek következtében a kezdetben csak terhelésre jelentkező fulladás érzés, nehézlégzés idővel már nyugalomban is érezhető, gyors kimerülés, erős fáradtság mellett.

A dohányzás elhagyása nagyon sokat javít a betegek állapotán. Lényeges a gyógyszeres kezelést is mielőbb megkezdeni, így lehet csökkenteni a hörgők gyulladását és a köhögésen is könnyíteni – magyarázza dr. Hidvégi Edit. A tünetek észlelhető javulását a légzésfunkciós értékek is alátámasztják a kontroll vizsgálatok alkalmával.

A COPD főbb tünetei

A visszafordíthatatlan szervi károsodás évek-évtizedek alatt alakul ki a dohányzás vagy egyéb környezeti ártalom hatására. A COPD korai szakaszban még tünetmentes lehet, a tünetek jelentkezésekor már általában nem visszafordítható a kórfolyamat. A tünetek megjelenésekor a következők tapasztalhatók:

  • nehézlégzés,
  • köhögés,
  • váladék felköhögése (köpetürítés),
  • zihálás,
  • mellkasi szorító érzés.

A COPD tünetei összetéveszthetők az asztma tüneteivel, a COPD azonban általában 40-50 év felett jelentkezik, míg az asztma gyakran már gyermekkorban is jelen van.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a COPD kezdeti tünetei!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

COPD

Forrás: Tüdőközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához