Ezeket látta már?

Mi történik velünk, amikor megfázunk?

köhögés, megfázás, nátha, orrfolyás, allergia

Még tart a tél, körülöttünk sokan a tüsszögnek, köhögnek, az orrukat fújják. De mi is történik az orrunkban pontosan, amikor megfázunk?

Az orrunk első számú funkciója a légzés. Emellett tisztítja, szűri, felmelegíti a légutakba jutó levegőt, megakadá­lyozza a por és az egyéb szennyező anyagok, allergének alsóbb légutakba kerülését, továbbá a hangképzéshez is szorosan kapcsolódik. Amikor megfázunk, az orr nem képes megfelelően ellátni a funkcióit, ami akár komolyabb problémákhoz is vezethet.

Az orr központi helyet foglal el az arckoponyában, szoros összeköttetésben áll a homlok- és az arcüreggel, valamint a szemek között található rostasejtrendszerrel és a középfüllel. Emiatt azonban ha az orr csökkentett üzemmódba kapcsol, és nehezített orrlégzés, tompultság, dekoncentráltság jelentkezik, a kezeletlen tünetek súlyos szövődmények táptalajául szolgálhatnak.

Ez történik megfázáskor

Megfázáskor az orrnyálkahártya megduzzad, ezért az orrmelléküregek szellőzése csökken, a gyulladásos fo­lyamat rájuk is átterjed. A nyálkahártya duzzanatához fokozott váladékképződés is társul, amit ha nem sikerül alaposan kitisztítani, felülfertőzéshez, így az orr- és az orrmelléküregek bakteriális gyulladásához vezethet.

A tünetek vény nélkül kapható szerekkel azonban hatékonyan orvosolhatók, és így a komolyabb betegségek is elkerülhetők.

A felső légúti hurutok többsége vírusos eredetű, és váladékoldókkal, inhalálással, orrtisztítással elejét lehet venni a súlyosabb, bakteriális fertőzéseknek. Például eukaliptuszt is tartalmazó orrspray-vel hatékonyan csökkenthető az orrüregi nyálkahártya duzzanat és a váladékképződés – árulta el a szakorvos, aki azt tanácsolja, ha 7-10 nap alatt nem szűnnek meg a tünetek, vagy súlyosbodnak, netán addig nem tapasztalt fej- vagy homloküregi fájdalom, fülfájás, láz jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megfázott, bedugult az orra és már a füle is fáj? Ezt teheti a gyorsabb gyógyulásért

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nátha

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához