Ezeket látta már?

Miért oltassunk influenza ellen?

influenza elleni oltás

Még nincs késő influenza elleni oltást kérni, hiszen a védettség két hét alatt kialakul, és egy évig tart. Mit kell tudni az oltásról?

A láz, a torok-, és fejfájás, az orrfolyás, a rossz közérzet, köhögés, hőemelkedés és az izomfájdalmak ugyanúgy lehetnek a meghűléses megbetegedések tünetei, mint az influenzavírusé. Mindezeken túl azonban az influenza képes egyszerre, egy időben több embert is megbetegíteni, illetve jellemző rá, hogy megkönnyíti egyéb légúti kórokozók bejutását a fertőzést követő időszakban – hívja fel a figyelmet Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosa. – Az igazán jelentős különbség viszont mégis inkább az, hogy utóbbi ellen van védőoltás, éljünk hát vele.

Családtervezők is gondoljanak rá

Az influenzaelleni védőoltás időről időre komoly érzelmi vitákat képes kavarni, de a szakember szerint, vannak olyan jól dokumentált epidemiológiai adatok világszerte, amik teljesen egyértelművé teszik a megelőzés fontosságát. Bizonyított, hogy az oltottság növelésével, a betegség lefolyása enyhébb, és ritkábban alakulnak ki szövődmények, csökken a halálesetek száma is. Ma már az is tudjuk, hogy a várandósan kapott védőoltás nem csak a mamát, hanem a babát is védi 4-6 hónapos korig. A nemzetközi ajánlások már fél éves kor felett mindenki számára javasolják az influenza oltás beadását, sőt az oltás optimális esetben a családtervezésnek is része kellene, hogy legyen, hiszen a kisbaba fél éves koráig teljesen védtelen.

Kiszámíthatatlan a veszély

Az influenzavírus genetikailag rendkívül labilis, és amennyiben egy új törzs jelenik meg, az képes lehet komolyabb járványokat, vagy akár világjárványokat is okozni. Ez az oka annak, hogy a vírus viselkedését csak találgatni lehet. A betegség fertőzőképességét az okozza, hogy csekély számú kórokozóval történő találkozás is megbetegíthet. Elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de a tárgyakra került vírus is fertőzhet. Bizonyos korcsoportok különösen fogékonyak a fertőzésre, ők a 60 év felettiek, és a 2 év alattiak, valamint a krónikus betegségekben szenvedők, de gyakorlatilag bárki megbetegedhet.

Nem okozhat megbetegedést

Az oltás után fellépő influenzaszerű tünetek kialakulásának oka gyakran az, amit tévesen az oltás számlájára írnak, hogy ebben az időszakban sok hasonló tüneteket okozó kórokozó fertőzhet minket, és ezek hasonló tüneteket okozhatnak, mint az influenza, de súlyos szövődmények nem jellemzőek, és kevésbé fertőző. A vakcina nem okozhat megbetegedést, hiszen az oltással nem a kórokozó kerül a szervezetbe, csupán annak azon alkotóelemeit, amit az immunrendszer felismerni képes, így a vírussal találkozva már sokkal gyorsabban tud reagálni, és az nem lesz képes szaporodni - mondja Dr. Béres Zsuzsanna.

Plecsni

Kutatási eredmények alapján a szakértők úgy vélik, hamarosan rendelkezésre áll olyan oltóanyag, amelyet nem kell évente ismételni.

Ezt tehetjük még

Fontos lehet a megelőzés szempontjából a zsúfolt helyek kerülése, a gyakori kézmosás, a szellőztetés és a papír zsebkendő használata.

Forrás: egeszsegkalauz.hu