Ezeket látta már?

Náthás? Így fújja ki rendesen az orrát, ha nem szeretne arcüreggyulladást

orrfújás, arcüreggyulladás

Az arc- és homloküreg-gyulladás nagyon gyakran az egyszerű nátha, megfázás szövődményeként alakul ki. Ráadásul részben az is felelős lehet a kellemetlen tünetek megjelenéséért, ha nem fújjuk ki (vagy nem fújjuk megfelelően) az orrunkat!

Az őszi-téli hónapokban igen gyakoriak a különböző felső légúti fertőzések, melyeket a legtöbbször különböző vírusok okoznak. Ezek közé a fertőzések közé tartozik az "egyszerű" nátha, megfázás, de a torok- és a mandulagyulladás is lehet vírusos eredetű.

A felső légutak közé tartoznak az arckoponyában található üregek is, így a betegségek könnyen érinthetik az arc- és homloküregeket, orrmelléküregeket is.

A nátha diagnózisa

A náthával, megfázással és egyéb felső légúti fertőzésekkel általában az orr nyálkahártyájának megduzzadása, a fokozott váladéktermelődés, az orrdugulás, az orrfolyás is együtt jár. Ennek következtében pedig az arc üregeinek "kivezető" nyílása eltömődhet, vagyis az üregek nemcsak egyre rosszabbul szellőzhetnek, de a felgyülemlő váladék sem tud megfelelően távozni.

A felgyűlt, pangó váladékban pedig könnyebben szaporodhatnak el a baktériumok is, vagyis a vírusos fertőzés mellé bakteriális fertőzés is kialakulhat, ezt pedig sokkal nehezebb gyógyítani. Éppen ezért, a nátha, megfázás szövődményeként megjelenő arc- és homloküreg-gyulladás megelőzésében nagy szerepe van az orrfújásnak, vagyis annak, hogy az orrot minél átjárhatóbb állapotban tartsuk.

Náthás vagyok! Hogyan is kell orrot fújni?

Bár az orrfújás az egyik legegyszerűbb műveletnek tűnik, valójában sokan vannak, akik nem tudják, hogyan kell helyesen orrot fújni, a nem megfelelő módszerrel pedig még árthatnak is az egészségüknek!

  • érdemes orrfújás előtt tengervizes orrspray-vel egy kicsit "fellazítani" a felgyülemlett váladékot
  • igyunk minél több folyadékot, meleg italt -ez is hozzájárul az orrváladék állagának javításához
  • fogyasszunk fűszeres, csípős ételeket, ettől is"folyósabb" orrváladékot eredményezhetnek.
  • rendszeresen fújjuk ki az orrunkat:a beszáradt váladékot még nehezebb kifújni

Az orrpiszkálás orrvérzéssel, apróbb sebek kialakulásával járhat együtt. Ezeken a kényelmetlenségeken kívül azonban nincs súlyosabb egészségügyi következménye annak, ha valaki túl sokáig hagyja a váladékot az orrában.

Orrfújáshoz nyissuk ki a szánkat, ezzel ugyanis nemcsak kényelmeseb bé tehetjük az orrfújást, de a nyomást is csökkenthetjük, így jóval kisebb lesz az esetleges apró sérülések rizikója. Egyszerre mindig csak az egyik orrlyukat fújjuk ki, lehetőleg minél gyengédebben!

A dupla orrlyukas, zsebkendőlobogtató "trombitálás" csak a kabaréjelenetekben mutat jól – ha nem fogjuk be az egyik orrlyukat, nem tudjuk elég hatékonyan eltávolítani a felgyülemlett váladékot, vagyis valójában csak tovább növeljük az arc- és homloküreg-gyulladás kialakulásának rizikóját.

Az egyik orrlyukat tehát óvatosan fogjuk be, a másikat fújjuk ki, majd végezzük el a műveletet a másik oldalon is, a másik orrlyuk befogásával.

A megfázás tünetei

A náthát elsősorban orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás kíséri, ám előfordulhat láz és köhögés is. Fontos megkülönböztetni a megfázást a COVID-19-fertőzéstől és az influenzától. Ebben segíthet azoknak a tüneteknek a felismerése, amelyek kifejezetten ezekre a betegségekre jellemzők, ám a megfázásra nem:

  • hidegrázás,
  • izomfájdalmak, ízületi fájdalmak,
  • torokfájás,
  • száraz, kínzó köhögés,
  • hasfájás, hasmenés.

A fenti tünetek jelentkezése esetén valószínűsíthető, hogy a náthától eltérő vírusok okozzák a betegséget (lásd még: Covid-19 betegség, Influenza). A fejfájás az egyszerű megfázásra ritkán jellemző, a szokatlan, fájdalomcsillapítóra kevésbé enyhülő, visszatérő fejfájás gyakrabban jelez egyéb fertőző megbetegedést.

Mikor forduljon orvoshoz?

Több napja fennálló étvágytalanság, illetve elmaradó folyadékpótlás, hányás, kínzó, szűnni nem akaró fejfájás, mellkasi fájdalom vagy gyomorfájdalom, légzési nehézségek, lázkiütés vagy tíz napon túl tartó tünetek esetén forduljon háziorvosához.

Ha a tünetek között előfordul nyaki vagy tarkótájéki merevség, sürgősen orvosi segítségre lehet szükség! Asztmásoknak, cukorbetegeknek és szívproblémákkal küszködőknek különösen fontos odafigyelni a fenti, súlyosabb tünetekre.

A megfázás, nátha lehetséges okai

A megfázás tüneteit több száz vírus okozhatja, amelyek általában a rhinovírusok vagy a koronavírusok csoportjába tartoznak. Emiatt az is előfordulhat, hogy legyengült immunrendszerrel valaki az egyik náthából a másikba esik: a sokféle kórokozó miatt nem alakul ki védelem a megfázással szemben.

Az okok közé tartozhat a vírusok számára kedvező feltételek jelenléte is, amelyek megkönnyítik – a szervezetbe bejutva – szaporodásukat. A hűvösebb időnek nem megfelelő öltözet, a piszkos kezek, gyenge személyes higiénia a vírusfertőzések számára mind kedvező körülményeket teremtenek.

A megfázás, nátha kezelése

„Gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap” – tartja a mondás, és ebben van is valami. A megfázásra ugyanis nincs gyógyszer, az egyszerű náthát az egészséges immunrendszer rendre képes legyőzni. A természetes gyógyulási folyamat mellett tüneti kezelésre van lehetőség, ami az orrdugulás vagy orrfolyás tüneteinek, a fejfájásnak, láznak stb. enyhítéséből állhat.

Betegség esetén fontos a sok-sok pihenés (ágynyugalom!) meleg környezetben és a lehető legtöbb folyadék fogyasztása. A zöldségben-gyümölcsben gazdag, ugyanakkor finomított szénhidrátokban (édességek, kenyér- és tésztafélék stb.) szegény étrend szintén segíthet a megfázás mielőbbi leküzdésében. Továbbá jótékony hatású lehet – torokfájás esetén – a langyos sós vízzel való gargalizálás, „orrproblémákra” pedig az inhalálás.

Fontos tudni, hogy megfázásra antibiotikumot szedni teljesen hiábavaló, lévén nem bakteriális, hanem vírusos betegségről van szó. Vírusok ellen az antibiotikumok nem hatnak, ellenben a túlzott antibiotikum-használat segíti a gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsek kialakulását (lásd még: antibiotikum-rezisztencia).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#orrfolyás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához