Ezeket látta már?

Nátha vagy arcüreggyulladás kínozza? Így döntheti el

A góc komoly arcüreggyulladást okozhat!

Az arc és a homloküregek gyulladása meglehetősen gyakori betegség az őszi-téli hónapokban, és gyakran az egyszerűbb náthával egy időben, esetleg annak szövődményeként alakul ki.

Az arc-, illetve a homloküregek gyulladása igen gyakori betegség, mely sokszor a felsőlégúti fertőzésekkel együtt, esetleg azok szövődményeként alakul ki. A levegővel "teli" arcüregek az orrunk környékén helyezkednek el a koponyánkban: a homlok orrhoz közeli részén, az orrnyereg két oldalán, illetve a szemek alatt.

Ezen üregek feladatai közé tartozik:

  • a koponyában elhelyezkedő szervek (pl. a szemek) védelme
  • a belélegzett levegő "felmelegítése"
  • hangképzés
  • kórokozók elleni védelem

Ezeket az üregeket nyálkahártya borítja, mely – akárcsak az orrunkban található nyálkahártya – megduzzadhat és be is gyulladhat, például akkor, ha a termelődő váladék nem tud megfelelő módon távozni.

Nátha vagy arcüreggyulladás?

A nátha, megfázás, illetve az arc- és homloküreg-gyulladásának első tünetei nagyon hasonlóak lehetnek, de az is előfordulhat, hogy a megfázás szövődményeként alakul ki az arc- és homloküreg-gyulladás, így azt csak egy hosszabbra nyúlt náthának tekintjük.

A korai tünetek közé tartozhat például az orrdugulás és orrfolyás, a hőemelkedés és láz, a torokfájás, az általános rosszullét.

Honnan sejthetjük, hogy az egyszerű nátha helyett arcüreggyulladással kell megküzdenünk?

Elsősorban az időtartamra figyeljünk: a legtöbb esetben a vírusos eredetű nátha, megfázás néhány napon belül elmúlik, vagy legalábbis javul az állapotunk. Ha már felülfertőződésről, illetve arc- és homloküreg-gyulladásról van szó, a kellemetlen tünetek azonban sokkal tovább is elhúzódhatnak.

Nagyon jellegzetes különbség a fájdalom: bár a náthánál is érezhetjük kellemetlenül gyengének magunkat, fájhat a fejünk, de az arc- és homloküreg-gyulladást általában jellegzetes, nyomó-szorító fájdalom kíséri, melyet az arcban, a felső állkapocsnál, a szemek mellett vagy a homlokban érezhetünk.

A fájdalom intenzívebbé válhat, ha mozgatjuk vagy előre hajtjuk a fejünket, illetve ha megtapogatjuk az érintett területeket. Ráadásul, a fájdalom nemcsak ezeket a területeket érintheti, hanem a fület vagy a fogakat is!

Váladékozásban is van különbség az arcüreggyulladásnál

Az arc- és homloküreg-gyulladás általában nagy mennyiségű, zöldes vagy sárgás árnyalatú, sűrű állagú váladékkal jár együtt. Sokkal nehezebbnek találhatjuk az orrfújást, és azt is érezhetjük, hogy bár gyakrabban és erősebben fújjuk az orrunkat, mégsem sikerül azt "kiüríteni". Nátha esetén a váladék hígabb állagú és átlátszó, és (bár folyamatosan újratermelődik) az orrfújás után megkönnyebbülhetünk.

A kellemetlen leheletnek nemcsak a fogmosás elmulasztása vagy a fokhagymás ételek fogyasztása lehet az oka, hanem az arcüregek gyulladása is. Amikor az arcüregek megtelnek a sűrű, nehezen eltávolítható váladékkal, az nehezebben távozik, és gyakrabban tapad a nyelv hátsó, illetve a torok hátsó részéhez. A váladékban pedig könnyen elszaporodhatnak a rossz leheletért felelős baktériumok.

Ha náthásak vagyunk, és különösen kellemetlen a leheletünk (annak ellenére, hogy a szájhigiéniai szokásainkon nem változtattunk), érdemes más tünetekre is figyelni, melyek az arc- és homloküreg-gyulladásra utalhatnak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#orrfolyás

Forrás: EgészségKalauz