Ezeket látta már?

Náthás, megfázott? Ezt a módszert felejtse el, mert veszélyes!

nátha, orrdugulás, megfázás, orrmeléküreg-öblítés

Mostanában terjed egy káros "házi praktika", amivel többet árthat magának, mint gondolná!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő szerint nem jó ötlet az itt-ott nálunk is ajánlott forralatlan csapvíz alapú orröblítés (orrmelléküreg tisztítás):

"Az USA-ban (Florida, Charlotte megye) egy Naegleria fowleri nevű amőba (a magyar napisajtóban agyevő amőbának is nevezik) így jutott be ember agyába és a következményekbe belehalt (primer amőbás meningoenkefalitisz).

A hatóságok desztillált vagy steril víz, illetve felhasználás előtt 1 percig forralt csapvíz használatát tanácsolják. A fenti amőbás csapvíz megivása nem okoz fertőzést. Magyarországon ilyen esetet nem jelentettek, de általános megelőzési-higéniai szabályként mindenképpen érdemes szem előtt tartani a forralatlan csapíz kerülését, mert sokan utaznak sokfelé és ha nincsenek határozott elvek, abból baj lehet."

Mit lehet tenni, ha náthásak vagyunk?

1. Párologtassunk: ha nem elég párás otthon a levegő, párologtassunk, a száraz levegőtől ugyanis az orrnyálkahártya kiszáradhat, kisebesedhet. Ilyenkor az orrunkban nem termelődik elegendő váladék a kórokozók megállítására, amelyek így könnyebben bejuthatnak a szervezetünkbe. A párás levegő azonban segít nedvesen tartani az orrnyálkahártyánkat.

2. Hívjuk segítségül az aromaterápiát: tegyünk néhány cseppet az eukaliptusz, a levendula vagy a borsmenta olajából a fürdővízbe vagy egy forró vizes edénybe. Ha párologtatjuk, érezhetjük a gyógynövények kellemes illatát, és a levegő magasabb páratartalma hozzájárul az orrüregek tisztulásához.

3. Gyógyhatású almaecet: keverjünk el két evőkanál almaecetet két deciliter meleg vízben, majd adjunk hozzá egy kiskanál mézet is. Ezt a keveréket igyuk naponta háromszor legalább öt napon keresztül. Az almaecet segít fellazítani a felgyülemlett váladékot, amelytől ezáltal könnyebben megszabadulhatunk.

4. Orrtisztító fekete retek: a fekete reteknek torok- és orrtisztító hatása van. A retket reszeljük le, a levét alaposan nyomkodjuk ki egy edénybe, keverjük össze mézzel és citrommal, majd igyuk meg.

5. A meleg jótékony hatása: a kellemes meleg, akár egy felmelegített törülköző is enyhíti a fájdalmat, illetve a kellemetlen érzéseket az arc üregeiben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a tünetek utalnak az influenza életveszélyes szövődményeire

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához