Ezeket látta már?

Nem múló éjszakai köhögés: mi az oka, mit tehetünk ellene?

köhögés, éjszakai köhögés, tünetek, megelőzés

Az éjszakai köhögés általában kellemetlen és zavaró tünet, amely alvászavarhoz is vezethet.

Az éjszakai köhögés lehet átmeneti és könnyen kezelhető vagy krónikus és olykor komolyabb problémákra is utalhat. Az éjszakai köhögést elsősorban a szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandula gyulladás következtében alakul ki, de előidézheti a fűtési szezonra jellemző száraz levegő, a légutak krónikus gyulladásával járó asztma, vagy akár allergia is.

A tünetek tartós fennállása esetén és az ok pontos azonosításához mindig orvosi segítséghez kell fordulni. Az egészséges életmód és az orvosi kezelés egyaránt hozzájárulhat a köhögés enyhítéséhez, ezzel lehetővé téve a nyugodt éjszakai alvást.

Miért köhögök éjszaka jobban?

  1. Döntött, görnyedt testhelyzet: A vízszintes testhelyzetben a légút könnyebben irritálható, mivel az orr- és torokfolyadékok leereszkednek a torkokba. Emellett a gravitáció miatt a légutakban lévő váladékok felfelé irányulnak és ez erőteljes, szűnni nem akar köhögést eredményezhet.
  2. Asztma és Allergiák: Az asztma és allergiás reakciók gyakran éjszaka fokozódhatnak, ami köhögést okozhat.
  3. Reflux (GERD): A GERD során a gyomortartalom visszafolyik a nyelőcsőbe, ami irritálhatja a légutakat és köhögést okozhat, különösen éjszaka, amikor vízszintes helyzetben van.
  4. Vírusfertőzések: A megfázás, az influenza vagy más légúti fertőzések gyakran éjszaka súlyosbodnak. A gyulladás és a váladéktermelés növekedése miatt a köhögési inger is erősödhet.
  5. Környezeti irritálók: Éjszaka a lakásban vagy a hálószobában található irritáló anyagok, például poratkák vagy dohányfüst, könnyebben befolyásolhatják a légutakat, és köhögést okozhatnak.

Hatékony kezelési stratégiák

Az éjszakai köhögés kezelése az októl függ. Azonban néhány általános stratégia és kezelési mód segíthet a tünetek enyhítésében:

  1. Légúttisztítás: Az allergének és irritáló anyagok csökkentése a hálószobában, például poratka-védő matracborítóval és rendszeres szellőztetéssel segíthet.
  2. Szoba párásítása: A páratartalom növelése a hálószobában segíthet a légutak hidratálásában és a köhögés enyhítésében.
  3. Gyógyszeres kezelés: Az orvosok által felírt gyógyszerek, például asztma inhalátorok vagy savcsökkentők, segíthetnek az alapbetegségek kezelésében.
  4. Általános egészségmegőrzés: Az egészséges életmód, mint a dohányzás elkerülése, az alkoholfogyasztás mérséklése és a rendszeres testmozgás, javíthatja az általános egészségi állapotot és csökkentheti az éjszakai köhögés esélyét.

Ha az éjszakai köhögés tartós vagy súlyos, fontos, hogy orvoshoz forduljon, mivel az ok pontos diagnózisának meghatározása és az ehhez illeszkedő kezelés kulcsfontosságú.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ecetes méz: sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és vírusölő népi gyógymód

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

influenza

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához