Ezeket látta már?

Egyértelműen tüdőgyulladásra utal, ha már ezeket a tüneteket is észleli

tüdőgyulladás tünetei láz köhögés légszomj

Ha nátha, influenza vagy koronavírusos betegség után tapasztaljuk az alábbi tüneteket, nagy valószínűséggel tüdőgyulladásunk van, amivel orvoshoz kell fordulni.

A tüdőgyulladás a tüdőben található léghólyagocskákat megtámadó betegség, melyet okozhatnak baktériumok, vírusok (de ritkábban akár gombák is). A tüdőgyulladás meglehetősen gyakori, évente több millió embert érint világszerte, és sajnos igen sok haláleset is visszavezethető erre a betegségre. Sok esetben a tüdőgyulladás a nátha, vagy valamilyen vírus (influenza, koronavírus) vagyis valamilyen felső légúti fertőzés szövődménye. Ilyenkor a kórokozók az orrból, torokból a tüdőbe kerülnek, és ott sokkal súlyosabb betegséget okoznak.

A tüdőgyulladás leggyakoribb tünetei

  • magas, akár 40 fokos láz és az azt kísérő hidegrázás
  • intenzív köhögés, mely váladék felköhögésével jár együtt (a váladék a legtöbbször sűrű, zöldes vagy sárgás árnyalatú és vér is pettyezheti)
  • légszomj, az éles mellkasi fájdalom, mely főleg lélegzetvételkor jelentkezik
  • étvágytalanság
  • kimerültség, fáradékonyság
  • szapora szívverés
  • verejtékezés

Rendkívül fontos azonban megjegyezni, hogy a gyermekek és az idősebbek esetében más tünetek is jellemzőek lehetnek (bizonyos tünetek pedig akár teljesen el is maradhatnak), ezért esetükben ezekre sem árt figyelni. Főleg azért, mert éppen ezt a két korosztályt veszélyeztetik legjobban a tüdőgyulladás legsúlyosabb szövődményei, és a legtöbb halálos kimenetelű betegség is a gyermekek és az idősek körében fordul elő.

Az idősebbekre nemcsak a felsorolt tünetek lehetnek a jellemzőek, hanem a zavarodottság is.

Az öt éven aluli gyermekeknél a leggyakoribb tünetek a magas láz, a köhögés és a légzési nehézségek, a szapora, felületes légzés. Az is előfordulhat (különösen a kisbabáknál), hogy köhögés nem is jelentkezik. Emellett étvágytalanságot, hányást, aluszékonyságot is tapasztalhatunk. Mivel az oxigén- és szén-dioxid-anyagcsere akadályozott lehet, kevesebb oxigéndús vér juthat a sejtekhez, ez pedig az ajkak, illetve az ujjak, végtagok elkékülését is okozhatja.

Tüdőgyulladás gyanújával forduljunk orvoshoz!

Ha megfáztunk, náthásak vagy influenzásak, esetleg koronavírusosak voltunk, de az állapotunk egy héten belül nem javul, esetleg megtapasztaltunk ugyan némi javulást, de utána sokkal rosszabbul érezzük magunkat, haladéktalanul forduljunk orvoshoz (még akkor is, ha korábban már megállapították a megfázást, influenzát).

Akkor se késlekedjünk, ha gyerekeken, időseken vesszük észre a tüdőgyulladásra is utaló tüneteket! A betegek egy részének ugyanis nem elég az otthoni ápolás és a gyógyszeres kezelés, kórházi ellátásra szorulhatnak!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tüdőgyulladás vagy megfázás miatt fáj a torka? Így tud különbséget tenni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

tüdőgyulladás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához