Ezeket látta már?

Ezek a betegségek is jussanak eszébe náthaszezon idején

nátha megfázás influenza téli betegség láz magas vérnyomás

A téli betegségek kapcsán legtöbbünknek a megfázás juthat eszébe, pedig sok más betegség is gyakori ebben az időszakban.

1. Megfázás, meghűlés, nátha

A fenti három kifejezés nem ugyanazt a betegséget jelöli, ám elég rugalmasan alkalmazzák ezeket a köznyelvben. Ha pontosak akarunk lenni, leginkább felső légúti megbetegedésként hivatkozhatunk rájuk, ám legtöbben egyszerűen azt mondják: „Megfáztam!”

A betegséget vírusos fertőzés okozza, azaz nem feltétlenül a hideggel van összefüggésben, de a téli időjárás segíti a kialakulását. Ezek a betegségek cseppfertőzéssel terjednek, a tünetek között pedig megjelenhet a tüsszögés, az orrdugulás, a torok- és fejfájás, a gyengeség, a levertség, a láz és a köhögés is.

A nátha ellen a legjobb orvosság, ha odafigyelünk a megelőzésre, ez a higiéniai szabályok betartásával megoldható. Ha mégsem sikerül, akkor az immunrendszerünket kell támogatnunk a „harcban”: ehhez szükséges a pihenés, a bőséges folyadékbevitel, a forró teák fogyasztása, valamint a C-, és D-vitamin rendszeres bevitele.

2. Influenza

Mindenki ismeri, milyen érzés influenzásnak lenni: a levertség miatt ilyenkor nincs kedvünk felkelni az ágyból. A légzőszervi problémákkal járó betegséget szintén vírus okozza, mint a náthát, sokszor össze is keverik ezeket, pedig a nátha esetében rendszerint nincs szó magas lázról, végtag gyengeségről.

Mivel járványszerűen jelentkezhet, nehéz előle menekülni, a veszélyeztetett korosztály számára ezért ajánlott a védőoltás. Fontos figyelni a tüneteket, összekeverhetik ugyanis az influenzát a koronavírussal.

Az antibiotikumok az influenza ellen sem hatékonyak, ezért kell megerősíteni a szervezetet, illetve pihenéssel tölteni azt a néhány napot, amely alatt átmegy szervezetünkön a vírus. Sok folyadék, még több vitamin – ezt fontos megjegyezni.

3. Felfázás

Ez a probléma legtöbbször a nőket érinti, de a férfiak életére is hatással lehet. Ezt sem a hideg okozza, hanem különböző baktériumok, viszont a hidegnek köszönhetően alakulnak ki a nagyobb bajok, mivel ilyenkor a szervezet az ellen védekezik elsősorban, így nem jut ereje a baktériumokkal harcolni. A hólyaghurutnak is nevezett probléma a húgyvezetéktől a hólyagig nagyon kellemetlen tüneteket okoz.

Ami a megelőzést illeti, fontos, hogy télen csak olyan ruhát és cipőt vegyünk fel, amelyben nem fázunk – ilyenkor nem a divat, hanem a praktikusság az első. Ne üljünk hideg felületre sem, nem véletlenül sulykolták ezt belénk a szüleink.

Ha mosdóba kell mennünk, ne tartogassuk azt órákig, különösen fontos ugyanis a vizelet minél sűrűbb ürítése. Ha felfáztunk, azt a gyakori vizelési inger, a vizelet színének és szagának változása jelzi – ez olykor véres is lehet, fájdalommal járhat. Probléma esetén az antibiotikumok segíthetnek, illetve vizelethajtó gyógyteák is hasznosak.

4. Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás rettegett betegség az idősebb korosztályban, hiszen végzetes is lehet, de egy erős, fiatal szervezetet szintén képes megviselni. Ami a tüneteket illeti, magas lázzal és erős köhögéssel jár, nehézzé válik a levegővétel, fáj a mellkas, váladék érkezik a tüdőből. Mivel gyulladásról van szó, természetesen kezelhető a probléma, annál jobban, minél hamarabb észrevesszük azt.

Minden esetben orvoshoz kell fordulni vele, hogy az ember tudja, mennyire súlyos a helyzet. Még jobban tesszük, ha a megelőzésre fordítjuk a hangsúlyt, ez a megfelelő téli öltözködés kiválasztásával, valamint az immunrendszer megerősítésével lehetséges. A háziorvosunktól védőoltást is kérhetünk a baktériumok okozta tüdőgyulladás ellen. A vitaminpótlást nem lehet eléggé hangsúlyozni: télen az egyik legfontosabb a D-vitamin bevitele, hiszen a napsütés hiányában kevésbé van az jelen a szervezetben.

5. Magas vérnyomás

Kicsit kilóg a sorból a magas vérnyomás, mert ugyan nem téli betegség, de télen okozhatja a legtöbb gondot. Nem véletlenül hívják fel a szívbetegek figyelmét minden alkalommal, hogy ilyenkor kell leginkább figyelniük magukra.

A hideg miatt az erek összeszűkülnek a testben, amely automatikusan vérnyomás problémákhoz vezethet. Hidegben hevesebben ver a szív, ebben pedig jobban elfárad, teljesen ki is merülhet. Télen ez ellen úgy védekezhetünk, ha megfelelően felöltözünk, illetve szívproblémák esetén extrém időben csak akkor mozdulunk ki otthonról, amikor feltétlenül szükséges.

A magas vérnyomás ellen egész évben tenni kell: egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, az elhízás elkerülése, a dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás elkerülése egyaránt segít.

6. Hörghurut

A hörghurut (bronchitisz) a nyálkahártya és a hörgők gyulladása, ami általában fertőzés következménye. A betegség enyhe lefolyású, azonban a hörghurut veszélyes lehet idült szív- és tüdőbetegségben szenvedőkre, valamint az idősekre is. A fertőzés okozta hörghurut kialakulhat vírusok, baktériumok, baktériumszerű kórokozók következtében. A dohányosok, és krónikus tüdőbetegeknél gyakran visszaköszönhet ez a fajta betegség.

A gyermekeknél és időseknél az alultápláltság növeli a felső légúti fertőzés és a következményes heveny hörghurut kockázatát.

7. Torokgyulladás

A torokgyulladás igen gyakori betegség, mely általában felső légúti fertőzésekkel együtt, esetleg azok szövődményeként jelentkezik. Jellegzetes tünetei közé tartozik a torokfájás, a nyelési nehézségek, a köhögés és a rekedtség.

A torokgyulladásos esetek mintegy 50-80 százalékát vírusok okozzák, így ugyanazok a mikrobák, melyek a nátha vagy az influenza kialakulásáért felelősek. Ritkábban, de előfordulhat, hogy egyéb, például a kanyarót, a mononukleózist vagy a herpeszt okozó vírus áll a torokgyulladás hátterében. A vírusok mellett bakteriális fertőzés is torokgyulladáshoz vezethet, a gyermekek körében például igen gyakori a Streptococcusra visszavezethető betegség (ez a torokgyulladás mellett skarlátot is okozhat).

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nátha vagy arcüreggyulladás kínozza? Így döntheti el

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

influenza

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához