Ezeket látta már?

Kína: rákkeltő anyag az étolajban?

2013.01.04. Módosítva: 2015.11.04.

Újabb, élelmiszerekkel való visszaélésekre derült fény Kínában: egy országos vizsgálat során a termékek tíz százaléka nem felelt meg a normáknak - számol be a sina.com hírportál.

A pekingi minőség-ellenőrzési hivatal összesen csaknem 2700 vállalat megegyező számú termékét vette górcső alá, 28 különféle kategóriát, így az élelmiszereken kívül bútorokat, építőanyagokat, mezőgazdasági termékeket vizsgálva. Az országos teszt során csaknem 10 százalékuk, több mint 260 termék bizonyult egészségkárosítónak, így többek között étolaj és pörkölt diófélék mintáiban találtak a nemzeti normákat meghaladó mennyiségű káros anyagot - adta hírül a sina.com a hivatal közlésére hivatkozva.

Kína: rákkeltő anyag az étolajban?

A vizsgált étolajféléknek szintén csaknem egytizede bukott meg a teszteken, így számos mintában találtak rákkeltő hatású anyagokat, a megengedettnek sokszor két-háromszorosát. Hasonló arányban buktak meg az országban népszerű csemegének számító mogyoró- és dióminták, amelyekben nagy mennyiségű, a májat és az immunrendszert károsító és daganatos megbetegedéseket okozó gombamérget, aflatoxint találtak. Az érintett vállalatok súlyos büntetésre számíthatnak, akár egy végleg eltilthatják őket az élelmiszeripartól - írja a hírportál.

A kelet-ázsiai országban hosszú évek óta problémát okoz az élelmiszer-biztonság kérdése, szinte alig telik el hét anélkül, hogy újabb gondokra vagy botrányra derülne fény. A minőségellenőrök szerint minden évben a lakosság 15 százaléka, vagyis több mint 200 millió kínai betegszik meg szennyezett étel fogyasztása következtében. Az elmúlt évben a tejipar, az alkohol, a gyorséttermek, a gyógyszerek, gyermekételek terén voltak botrányok, amelyek többek közt a Liptont, a Carrefourt, a KFC-t vagy a McDonald'sot is érintették.

A pekingi és a sanghaji hatóságok idén tavasztól a szabályozások fokozását és az előírások ellen vétők fokozott büntetését ígérték, a kritikusok szerint ugyanakkor a gyártás oldaláról kellene elejét venni a problémáknak.

Forrás: MTI