Ezeket látta már?

A hátfájás 4 millió éve...

A hátfájást már 4 millió éve ismerik az emberek! Őseink már több millió éve ismerhetik a kínzó hátfájás érzését, állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói. Ezek szerint nem modern kori jelenségről van, a hátfájást tehát nem feltétlenül a tűsarkú cipők viselése vagy a sok tévé előtti üldögélés okozza.

Asier Gomez-Olivencia egy legalább félmillió éves emberi gerincoszlop alapos tanulmányozása során állapította meg, hogy a vizsgált 45 éves férfi számos hátproblémával küszködhetett. A Homo Heidebergensis lelet az észak-spanyolországi Atapuerca környékéről származik, ahol legalább két tucat emberi csontvázat tártak fel az elmúlt évtizedekben.

A hátfájás 4 millió éve...

A férfi gerincének alsó részét gondosan rekonstruálták a tudósok, és megállapították, hogy több hátbetegség is kimutatható, például a spondylolisthesis, más néven csigolyacsuszamlás és a Baastrup-szindróma, melynek következtében a gerinc részei összedörzsölődnek egymással.

Valószínűsíthető, hogy ezek a hátbetegségek az elhasználódás és az elöregedés következtében alakultak ki, de a sérülés sem zárható ki, mondja Dr. Gomez-Olivencia. Feltételezések szerint a férfi csak bottal tudott járni, és a vadászó-gyűjtögető társadalomban nehezen boldogulhatott, és valószínűleg csak társainak köszönheti, hogy ilyen magas kort meg tudott élni.

Gomez-Olivencia úgy véli, hogy a hátbetegségek még ennél is sokkal régebbre vezethetők vissza, szerinte a hátfájás már 4,4 millió évvel ezelőtt élő emberszabású őseink előtt sem volt ismeretlen.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához