Ezeket látta már?

Így csillapítja a fájdalmat az akupunktúra migrén és ízületi gyulladás esetén

akupunktúra fájdalomcsillapítás migrén ízületi gyulladás

Az elmúlt két évtizedben mind mennyiségben, mind minőségben megnőtt azon bizonyítékok száma, amelyek az akupunktúra hatékonyságát igazolják.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint mára nagyon szilárd alapokon nyugszik ezen eljárás bizonyíthatósága számos téren, de különösen a fájdalomcsillapítás területén.

Egyre nagyobb szükség van az akupunktúrára

Az akupunktúra, mint a hagyományos kínai orvoslás egyik legrégebbi ága, egyre keresettebbé és elismertebbé válik a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés terén. E két terület azért kiemelten fontos, mert az elöregedő, mozgáshiányos társadalmakban hatalmas problémát jelent a mozgásszervi betegségek, problémák kezelése, az ezzel együtt élők hatékony ellátása. Vagyis ezen a területen, különösen az ún. fájdalomszindrómáknál egyre nagyobb szükség van a nyugati - es keleti gyógymódok ötvözésére az integratív medicina szellemiségében.

Az akupunktúra, ál-akupunktúra és az orvosi kezelések

1997 és 2010 között több, mint 600 klinikai vizsgálatról született publikáció a témában. Ezek közül is az egyik legszigorúbb analízist az angol National Institute for Health Research végezte.

A kutatók első lépésként kiválasztottak 29-et a legmagasabb minőségű, randomizált, ellenőrzött vizsgálatok közül. Ezek a kutatások közel 18.000 páciens esetében hasonlították össze a valódi akupunktúra, az "ál-akupunktúra" és a nyugati típusú orvosi kezelések hatékonyságát. "Ál-akupunktúra" alatt olyan kezelést értettek, amely során a tűszúrások nem érték el a bőr megfelelő mélységét vagy rossz helyeken történtek a szúrások.

A valódi akupunktúra hatékonyabbnak bizonyult:

  • a nyakfájdalom
  • a derékfájás
  • a térd ízületi gyulladása
  • a fejfájás és a migrén kezelésében.

Az akupunktúra hatása több módon is bizonyított

Más kutatások az akupunktúra fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásának más aspektusait vizsgálták.

Az egyik tanulmányban azt mutatták ki, hogy az akupunktúra javítja a funkcionális kapcsolatok rendszerét az agyban. A krónikus fájdalom ugyanis abnormális mintázatot vagy zavart okoz a különböző agyterületek kapcsolódásában, ami az ősi kínai módszer révén normalizálódhat.

Egy másik, a Molecular Pain c. szaklapban publikált kutatásban kínai orvosok olyan közepes vagy súlyos térdízületi gyulladásban szenvedő pácienseket vizsgáltak, akik véletlenszerűen részesültek valódi vagy ál-akupunktúrában. Valamennyien 6 kezelést kaptak egy hónap alatt és MRI vizsgálatokat is elvégeztek náluk. A hivatalos fájdalomskálákat használva kiderült, hogy az igazi akupunktúrával kezelt betegek egy hónap után enyhébb fájdalomról és jobb életminőségről számoltak be, mint a placebo terápián részt vevők.

Mikortól érezhető az akupunktúra hatása?

Az akupunktúrás kezelések számáról, egy-egy kúra hosszúságáról kizárólag az adott páciens és probléma ismeretében lehet dönteni.

- Tapasztalataim szerint 4-5 alkalom után látszik, hogy beindul-e a javulás, beválik-e a módszer az adott személynél. Egy akupunktúrás ciklus 12 kezelésből áll, a ciklusok a kórkép fennállásának idejétől, súlyosságától függően többször is ismételhetőek individuális kezelési tervek alapján - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold.

– Azzal is számolni kell, hogy az akupunktúra csak az ép idegrendszerre képes hatni, tehát például a neuropátiák (bizonyos idegi betegségek) esetén nem tud hatást elérni. Vagyis ezt az eljárást valóban csak nagy körültekintéssel, szakértelemmel és az erre nyitott pácienseknél érdemes alkalmazni, illetve minden esetben meggondolandó, hogyan működhet együtt ez az integratív módszer a hagyományos, nyugati orvoslás fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő terápiáival.

Mire jó a lézerakupunktúra?

A lézerakupunktúrát az erre a célra kifejlesztett specális soft lézerrel végzik, így stimulálják az akupunktúrás pontokat. Az alacsony teljesítményű lézerfény biztonságos és nem okoz szövetkárosodást. Ezzel az eljárással olyan betegek is kezelhetők, akik félnek a tűtől, így gyerekek és "tűfóbiás" felnőttek is. Egyedülálló terápiás lehetőség az allergia kezelésében és megelőzésében, hiszen fájdalommentes és mellékhatások nélküli kezelés. A mai napig számos nagyszabású klinikai vizsgálatot végeznek a lézerakupunktúra előnyeinek és hatékonyságának tanulmányozására a klinikai gyakorlatban. Ennek alapján a lézeres akupunktúrás terápia főbb bizonyított előnyei közé tartozik a fiziológiás szöveti regeneráció serkentése, a gyulladás csökkentése, valamint a mozgásszervi fájdalmak és az idegfájdalmak (neuropatikus) kezelése. Biztonságos, mert nem okoz sérülést, így nem kell tartani a vérzés vagy fertőzés veszélyétől és nem okoz fájdalmat sem.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ízületi fájdalom: daganatot is jelezhet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

akupunktúra

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához