Ezeket látta már?

Csípőfájdalom ellen: ezeket tanácsolja az orvos

csípőprotézis

A csípőízületi kopás nagyon megnehezítheti a mindennapokat, ezért érdemes még a kezdeti fázisban elkezdeni a kezelést, amivel van esély a csípőprotézis beültetésének elkerülésére.

Dr. Páll Zoltán (https://www.fajdalomkozpont.hu/szakembereink/dr-pall-zoltan), a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus a hajlamosító tényezők felismerésére és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Ezek a csípőfájdalom kialakulásának rizikófaktorai

Ha a csípőben lévő porcok és csontszövetek degeneratív változásokon mennek át, idővel megjelenik a csípőízületi kopás, ami igen súlyossá is válhat. A fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó betegség elsősorban az idősödéssel függ össze, de van néhány tényező, amely növeli kialakulásának rizikóját. Ezek a következők:

- rendellenes testtartás,

- korábbi csípő- vagy lábsérülés,

- születési rendellenesség (csípőízületi dysplasia) és a csípő anatómiai helyzetének megváltozása,

- bizonyos anyagcsere betegségek (mellékpajzsmirigy- és pajzsmirigy-betegségek),

- ínszalag- és izomrendszeri sérülékenység,

- tartós szteroid használat,

- alkoholizmus,

- női nem (bár férfiaknál sem kizárt),

- elhízás (a csípőre nehezedő teher felgyorsíthatja a folyamat),

- túlzásba vitt vagy nem szakszerű edzés.

Ezek a csípőízületi kopás fázisai

A betegség okozta tünetek elsősorban a stádiumtól és az fennállás időtartamától függenek, de a legjellemzőbb panasz a csípőtáji fájdalom. Ezen belül különböző fázisokat különböztethetünk meg.

- 1. fázis: megfelelő kezelés mellett a folyamat még visszafordítható, megállítható. Ilyenkor a fájdalom jellemzően reggel jelentkezik, és „bejáratódva” megszűnik.

- 2. fázis: komolyabb kopásnál a fájdalom már a mindennapi életet is befolyásolja, nehezebbé válik a járás, a buszra fellépés, a lépcsőzés. A röntgenképen látható az ízületi rés beszűkülése, a porc alatti csontok fokozott meszesedése, sőt akár ciszták (folyadékkal teli tömlők) is a csontban.

- 3. fázis: már a legegyszerűbb tevékenységek is gondot okoznak, veszélybe kerül az önellátás, gyakoribbak a törések, mivel az ízületben lévő csontszövetek erősen leépültek.

Minél előbb érdemes elkezdeni a kezelést

- A betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy már az első, zavaró panaszok esetén orvoshoz kell fordulniuk. Ezzel nem csak a fájdalomcsillapítás válik lehetővé, de a folyamat is lassítható, megelőzhető a maradandó károsodás. A porc leépülését a megfelelő porcépítő készítmények akadályozhatják, amelyek óriási választéka miatt érdemes szakember javaslatát megfogadni. Nagyon jó hatású a PRP-terápia, amely tulajdonképpen egy porcújjáépítést serkentő injekciós kezelés - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus. - Kiemelt fontosságú a szakszerű gyógytorna, amely erősíti a csípő körüli izomzatot, javítja a terület vérellátását. Az orvosi segítség kiterjed a hatékony fájdalomcsillapításra és életminőség javításra is, így az adott állapotnak és a beteg igényeinek megfelelően alkalmazhatjuk például a lökéshullám terápiát, a Bemer kezelést, az orvosi kollagén bejuttatására épülő injekciókúrát, amelyekkel jelentős életminőség növekedés érhető el. Végső soron azonban, a legsúlyosabb esetekben sor kerülhet csípőprotézis műtétre is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így jelezheti az ujj az autoimmun betegséget

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#csípőfájdalom

Forrás: Fájdalomközpont