Ezeket látta már?

D-vitamin vagy csontritkulás elleni szerek csökkenthetik a fokozott alkoholfogyasztás okozta csontsűrűséget

2009.10.28. Módosítva: 2015.11.04.

Az Egyesült Államokban, a Loyola Egyetemen végzett tanulmány szerint a fokozott alkoholfogyasztás okozta csontsűrűség-csökkenést meg lehet előzni D-vitamin vagy csontritkulás elleni gyógyszerekkel.

A munkacsoport egyik tagja állította, hogy az ismételt és túlzott alkoholfogyasztás csökkenti a csont tömegét, ami káros hatással van a fiatal felnőttekre és növeli a csontsűrűség vesztését csontritkulásban szenvedő változó korú nőknél.

A magyarázat az, hogy a csonttömeg csúcspontja 25 éves kor körül alakul ki, majd idővel folyamatosan csökken. Előtte a kamasz és fiatal felnőtt korban a csontvázrendszer fejlődés alatt áll, a megfelelő csonttömeg eléréséhez szükség van rendszeres mozgásra, kalciumra, D-vitaminra és egészséges táplálkozásra.

Az előbb említett tényezők teszik függővé, hogy mennyire lesz egészséges a csontrendszer a későbbi évtizedekben, amikor növekszik a kalcium és D-vitamin szükséglet. A nők esetében a változókor eleve rizikó tényező a csontritkulás kialakulásában, ezért különösen fogékonyak az alkoholfogyasztás okozta csontkárosodásra.

Általában a kamaszok, akik hosszú órákat töltenek a számítógép előtt, csontjukat veszélynek teszik ki. Aktívan, kint a természetben kellene mozogniuk, egészségesen táplálkozni és biztosítani a megfelelő kalcium és D-vitamin felvételt.

A szakemberek szerint a számítógépfüggő kamaszok és fiatal felnőttek, fokozott alkoholfogyasztás nélkül is csontrendszeri problémák elé néznek. Ha ezt az életmódot alkoholfogyasztással párosítják, nagyobb csontkárosodásnak teszik ki magukat.

A csont állandó változás alatt lévő szövet, senki ne vegye a csontrendszerét biztosnak, figyelmeztet a Loyola Egyetem egyik munkatársa. A szakemberek ajánlják a felnőtt korosztály számára a saját orvosával megbeszélve a kalcium és D-vitaminpótlást.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához