Ezek a remegés okai - Májbetegséget is jelezhet

#remegés #Stressz #Parkinson-kór #pajzsmirigy túlműködés
2019.07.12.
Ezek a remegés okai - Májbetegséget is jelezhet

A remegés meglehetősen gyakori tünet, mely időnként még a teljesen egészséges embereket is érintheti. Ugyanakkor a remegés súlyos panaszokra is utalhat, például az idegrendszert érintő károsodásra, problémára.

A remegés, reszketés tulajdonképpen az izmok akaratlan, ritmikus összehúzódása, majd elernyedése. A mozgásnak jól leírható „útja”, oszcillációja van, vagyis a legtöbbször a mozdulatok előre-hátra vagy fel-le történnek. Egy vagy több testrészt érinthet, a leggyakoribb a remegés a kéz, a fej, a szemek, az arcizmok, a fej, a láb esetében, de sokan megtapasztalhatják azt is, hogy a hangjuk remeg (vagyis, a hangképzésért felelős hangszálak remegnek), és szintén rendkívül gyakori az is, hogy valaki vacog, vagyis a száj körüli apró izmok húzódnak össze

A remegés okai

A remegés nem minden esetben jelez betegséget, ezeket az önkéntelen mozdulatokat kiválthatja a stressz, a félelem, a kimerültség és alváshiány, sőt a környezeti hatások. Nem lehet azt sem meghatározni, hogy ki hajlamosabb a remegésre, hiszen ez életkortól és nemtől függetlenül bárkinél jelentkezhet. Emellett pedig az is előfordulhat, hogy valaki egyszerűen „remegős típus”, vagyis nem áll a jelenség hátterében sem külső hatás, sem belső eredetű probléma. Ilyenkor általában más, közeli családtagokra is jellemző, hogy gyakrabban remegnek, reszketnek.

A szakemberek több módon is csoportosítják, osztályozzák a remegést, például, hogy milyen tevékenységek, mozdulatok közben vagy után jelentkezik (vagyis, kötődik-e a remegés mozgáshoz vagy nyugalmi helyzetben jellemző a betegre), milyen hatásokra (pl. érintésre) enyhül-e a remegés, ha enyhül egyáltalán, milyen jellegű a mozgás, mennyire „gyors” a remegés (milyen a frekvenciája) stb. 

A remegés típusai

Ha valamilyen egészségügyi probléma áll a remegés hátterében, akkor általában az idegrendszer érintett, azok az agyterületek, melyek az izmok kontrollálásáért felelősek. A remegés lehet többek között szklerózis multiplex, Parkinson-kór, agysérülés, agyvérzés tünete vagy következménye. Tudatmódosító szerek, stimulánsok is okozhatnak remegést, például a túl sok koffein fogyasztásának egyik mellékhatása a remegés, de bizonyos függőséget okozó szerek elvonási tünete is lehet a remegés (gyakori például az alkoholisták esetében). Gyógyszerek mellékhatása is lehet remegés.

A nem közvetlenül idegrendszeri okok között találhatjuk a pajzsmirigy-túlműködést, a máj- és veseelégtelenséget, de a cukoranyagcsere zavarait, a tápanyaghiányt (pl. a B-vitaminok vagy a magnézium hiányát) is. Emellett pedig előfordulhat az is, hogy nem lehet semmilyen pontos okot meghatározni.

A Parkinson-kór kezelése - ezek a terápiák, kattintson tovább!

Érdemes megemlíteni a remegés azon típusát is, mellyel a legtöbbször találkozunk: a hideg kiváltotta reszketést. Ez a külső hőmérséklet lehűlésére adott reflex, melynek során az izmaink aprókat rándulnak, azért, hogy hőt termeljenek és ezzel biztosítsák a szervezetünk megfelelő hőmérsékletét. 

Forrás: EgészségKalauz