Ezeket látta már?

Ha ilyen fájdalmat érez a lábán, Achilles-ín gyulladás okozhatja

lábfájás láb boka fájdalom oka begyulladt Achilles-ín tünete

Az Achilles-ín az egyik legnagyobb, ugyanakkor az egyik legsérülékenyebb ín a testünkben.

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos az okokra és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Mi okozza az Achilles-ín gyulladást?

Az Achilles-ín a sarokcsontot köti össze a vádli izmaival, és több ok miatt megsérülhet, szakadhat, fájhat. A sérülés, a gyulladás pedig számos mozgásnál okozhat kényelmetlenséget, a sétálástól a futáson keresztül az ugrásig. Az Achilles-ín gyulladás (tendinitis) viszonylag gyakori probléma, amelyet megelőzni érdemes, kezelni fontos.

A gyulladásnak két fő típusa ismert, a gyakoribbnál az ín középső része gyullad be, de ritkábban az is előfordul, hogy az ín alsóbb részét érinti a gyulladás. Ez jellemzően a több éven át tartó, intenzív edzés következményeként jelentkezik, például hosszútávfutóknál. Ugyanakkor az is igaz, hogy mindkét típus jellemzően a túlterhelés, és kevésbé egy konkrét sérülés hatására alakul ki.

Ezek a főbb rizikófaktorok:

 1. az adott személy aktivitásának, vagy az edzés intenzitásának túl gyors emelkedése,
 2. nem megfelelő sportcipő használata,
 3. hosszabb időn keresztül végzett túl gyakori vagy túl intenzív, rosszul felépített edzés,
 4. lábdeformitás, például ún. lúdtalp,
 5. túlsúly
 6. idősödés,
 7. bizonyos antibiotikumok szedése.

Milyen tüneteknél gondolhatunk Achilles-ín gyulladásra?

 1. Fájdalom és merevség a saroknál, a vádliban, ami már reggel, felkelésnél jelentkezik;
 2. A fájdalom mozgás hatására erősödik;
 3. Néhány esetben a lábfejben is jelentkezhet a fájdalom;
 4. Duzzanat a boka körül, az ín mentén;
 5. Csontkinövés az ín tapadási pontja alatt. Ez már a bursa gyulladás (bursitis), ami kimondottan nagy fájdalommal jár

- Amennyiben valaki fájdalmat, diszfunkcionalitást tapasztal a vádlijában, és az nem múlik el néhány nap alatt, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia, hogy kideríthessük, mi áll a háttérben – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – A diagnózishoz a kikérdezésen és a fizikális vizsgálaton túl szükség lehet akár képalkotó módszerekre is, hogy megállapítsuk, nem okozhatja-e például ínszakadás a tüneteket.

Ha kiderül, hogy gyulladásról van szó, az első és legfontosabb teendő a pihentetés, ami ma már nem azt jelenti, hogy egész nap feküdni kell. Jóval inkább érdemes olyan tevékenységet találni, főleg sportolóknak, amely nem terheli túl az Achilles-ínt, vagyis például a futást ideiglenesen felváltani úszással vagy elliptikus tréner használattal. Ha szükséges, a gyors segítség érdekében meg lehet próbálkozni nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, és bizonyos esetekben a helyileg alkalmazott szteroid tartalmú injekciók is csökkenthetik a gyulladást.

Páll doktor hangsúlyozza, hogy hosszútávon igen jó hatásúak lehetnek a fizikoterápiás kezelések, többek közt a lágylézer kezelés, és igen komoly, nem javuló panaszok esetén sebészi beavatkozásra is sor kerülhet, amely során eltávolítják a gyulladás során keletkező kötőszövetet és helyreállítják a károsodott inat. Mindezen túl minden esetben igen fontos a funkcionális gyógytorna és a megfelelően felépített edzés, amelyhez érdemes akár sportorvos segítségét is kérni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

lábfájdalom

Forrás: Fájdalomközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához