Miért ellenőrizzük a lábnyomunkat?

#bokasüllyedés #lúdtalp #mozgásszervi betegség
2017.06.23. Módosítva: 2017.06.25.

A lábnyomunk meglepően sokat elárulhat a lábunk egészségéről, még abban az esetben is segítheti az esetleges betegségek diagnosztizálását, ha (még) nem érzünk fájdalmakat, kellemetlenségeket. Ráadásul a lábnyomvizsgálat könnyű, gyors és teljesen fájdalommentes.

A lábfejünk 26 csontból és száznál is több izomból, ínból és ízületből áll, ezek együttes munkája teszi lehetővé, hogy a lábunk kellően mozgékony és hajlékony legyen. A "tökéletes" lábnyomnak igen jellegzetes alakja van. Amikor lépünk, először a sarkunk ér a földhöz, majd az egész talp előregördül, majd a talp első részén található párnás részre nehezedünk, a sarkunk pedig felemelkedik. Amennyiben a lábunk teljesen egészséges, a talp közepének, vagyis a boltozatnak csak az oldalsó része ér a földhöz.

Ha a járás mechanikája nem megfelelő, például valamilyen betegség miatt, a lábnyomunk is megváltozik. Emellett azonban a megelőzés szempontjából is fontos rendszeresen ellenőrizni a lábnyomunkat, mert a nem megfelelő lépéstechnika miatt megnőhet például a sérülések rizikója. Mivel a terhelés sem egyenletesen oszlik el a talpunkon, könnyen előfordulhat boka-, vádli- vagy térdfájdalom is.

Ennek a családnak a lábnyomai enyhe defornitást mutatnak Forrás: EgészségKalauz

Hogyan ellenőrizzük a lábnyomunkat?

A lábnyom ellenőrzése igen egyszerű, olcsó, gyors és teljesen fájdalommentes. Terítsünk a talajra egy nagyobb darab csomagolópapírt, kartonpapírt (de ha lehetőségünk van rá, egyenes betonon is elvégezhetjük a "vizsgálatot"), majd alaposan vizezzük be e lábunkat, és tegyünk néhány lépést a papíron vagy a földön.

Milyen elváltozásokat vehetünk észre a talplenyomatunkon?

Az egészséges láblenyomattól való eltérések lehetnek igen látványosak, de meglehetősen aprók is, melyeket csak a szakértő szemek vesznek észre. Érdemes azonban bármilyen kicsi, gyanús eltérés esetén szakemberhez fordulni, mert a korábban felfedezett problémákat általában egyszerűbb kezelni is.

A leggyakoribb elváltozás a jól ismert lúdtalp, melynél a lábboltozat íve "lelapul", a lábnyomunk pedig egy elnyújtott palacsintára emlékeztető lesz, mert járáskor az egész talp érintkezik a földdel. A lúdtalp mellett általában más, a lábfejet vagy bokát érintő betegség is jelentkezhet, például bokasüllyedés vagy a lábujjak deformálódása. A lúdtalp érintheti csak az egyik, de mindkét lábat is, és a kialakulásának a rizikóját növeli a túlsúly, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, de a hosszas állás is. Esetenként a lúdtalp kialakulása a normális öregedési folyamat részének tekinthető. Bár a lúdtalp sokszor nem okoz fájdalmat, kellemetlenséget, szakember feladata eldönteni, hogy milyen korrekcióra van szükség ahhoz, hogy az esetleges szövődményeket elkerüljük.

A sportolást is nehezítik a lábak elváltozásai. Olvasson erről!

Az úgynevezett "kivájt" láb talplenyomatánál a lábboltozat túlságosan megemelkedik, és járáskor a a sarok és a talppárnák közötti terület túlságosan vékony, sőt akár hiányos is lehet. Ennek oka lehet akár genetikai betegség, de a talp, illetve a lábfej bizonyos izmainak gyengesége, korábbi sérülés vagy az Achilles-ín megrövidülése is. Az elváltozás kialakulásának oka még nem ismert pontosan, így azt sem tudják megmondani, hogy mi növeli a rizikóját. Akárcsak a lúdtalp esetében, előfordulhat, hogy a kivájt láb semmilyen fájdalommal nem jár együtt, de szélsőséges esetben az elváltozás olyan súlyos fájdalmakat okoz, hogy műtétre is szükség lehet.

Forrás: EgészségKalauz