Ezeket látta már?

Mióta nem állt fel a székéből? Ideje átmozgatni magát!

helytelen_ules

Mindennapos hátfájás, nyakfájás, sajgó derékfájás, zsibbadó lábak. Ezek mind az ülőmunka velejárói, szinte kortól függetlenül.

Az irodában ülve, a nap vége felé gyakran már fel sem figyelünk arra, hogy testünket rendellenes helyzetben tartjuk: görnyedt háttal ülünk, merev nyakkal meredünk a monitorra, lábunkat pedig már órák óta meg sem mozdítottuk. Nem meglepő hát, hogy a tartós ülőmunka bizony nem járul hozzá gerincünk egészségéhez. Elkeseredésre azonban semmi ok, néhány átmozgató gyakorlattal enyhíthetünk elmerevedett és fáradt tagjainkon!ú

Ülőmunka ártalmai

"Az ülőmunkát végzők körében a mozgásszegény életmód és görnyedt testtartás következtében nagyobb eséllyel alakulhat ki porckorongbetegség és egyéb gerincbántalom. Fennáll az elhízás veszélye is, amely akár mozgásszervi rendellenességeket, cukorbetegséget, magas vérnyomást vagy szív- és érrendszeri betegségeket is előidézhet. Ezek elkerülése érdekében folyamatosan váltogassuk a testhelyzetünket munka közben, valamint óránként mozogjunk egy kicsit, hogy felfrissítsük a testünket, felélénkítsük a vérkeringésünket" – mondta dr. Lajos Éva, a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa.

Mire figyeljünk az egész napos ülőmunka során?

  • Álljunk fel óránként pár percre, esetleg sétáljunk néhány lépést, hogy átmozgassuk a testünket.
  • Ha szükséges, használjunk olyan eszközöket, amelyek segítik felvenni és megtartani a helyes testtartást.
  • Ne üljünk sokáig egyféle pózban, folyamatosan változtassunk testhelyzetünkön és vegyük fel a megfelelő ülőpozíciót.
  • A monitor és a számítógép helyzete is kényelmesen igazodjon hozzánk, ne legyen túl magasan vagy túl alacsonyan.
  • Amikor megtehetjük, végezzünk ülőtornát: emelgessük a lábunkat, végezzünk fejkörzést, húzzuk ki magunkat, forgassuk meg törzsünket.

Egy kis mozgás minden nap!

A munkahelyen kívül is tehetünk a mozgásszegény életmód okozta betegségek elkerülése érdekében. Érdemes a rendszeres testmozgást beiktatni a mindennapjainkba. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy munka után minden nap az első utunk az edzőterembe vezessen.

Találjuk meg azt a mozgásformát, amelyet örömmel végzünk heti három-négy alkalommal, legalább fél órán keresztül. Az intenzív edzés mellett a finomabb, átmozgató jellegű gyakorlatok különösen jók az ülőmunkát végzőknek, ugyanis ezzel kevésbé terheljük meg a szívünket, ízületeinket. Ezeket az egyszerűbb gyakorlatokat pedig otthon is végezhetjük pár percben. Az úszás kifejezetten lazító sporttevékenység, a görcsösen feszülő izomzatunknak pedig egy meleg fürdőzés, termálvíz, masszázs is jól fog esni.

Derékfájás vagy lumbágó: ez a különbség - kattintson tovább!

"A fent említett jótanácsokat megfogadva sokat tehetünk egészségünk megőrzése és a mozgásszegény életmód okozta problémák elkerülése érdekében. Ha ennek ellenére mégis kialakulnak a kellemetlen tünetek, vagy már meglévő panaszokkal küzdünk, bátran kérjük szakorvos segítségét, hogy mihamarabb újra fájdalommentesen, jókedvűen töltsük a dolgos hétköznapokat, és a pihenést se keserítse meg hát- és derékfájás" – tette hozzá a doktornő.

Így fogyjunk munka közben: nézze meg videónkat!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához