Ezeket látta már?

Mire jó a zselatin? Hiába is eszi kollagénpótlás miatt – mondja a szakgyógyszerész

zselatin, kollagén, ízületek, porcvédő, porckopás, porckopásos fájdalmak

A zselatint a kollagénből állítják elő. A kollagén pedig a porcok építőköve. A zselatinfogyasztás lenne tehát az egyszerű és olcsó porcvédő? Sejthetik, hogy a képlet azért nem ennyire egyszerű.

Fáj a térde vagy a csípője? Ha elkopik a csontok egymással találkozó felületeit fedő porc, akkor a mozgás kínzó fájdalommá válik. Sajnálatos tény, de az a porc, ami egyszer elkopott, az – saját vérellátás híján - nem képes újraképződni. Emiatt is hosszú a protézisre váró betegek listája, és nem véletlen, hogy a porcvédő készítmények keresett patikaszerek.

Hogyan működnek a porcvédők?

A köznapi szóhasználatban porckopásként nevezett panasz, vagyis az osteoarthrosis esetén alkalmazott készítmények hatásmechanizmusa kettős:

  1. gátolhatják a porc károsodását,
  2. az immunrendszeren keresztül hatva elnyomhatják a porcok leépüléséhez hozzájáruló gyulladásos folyamatokat, vagyis egyfajta gyulladáscsökkentő szerepet töltenek be.

A porcvédők között említhető a glükózamin, a kondroitin-szulfát, a hialuronsav, illetve a nem-denaturált kollagén.

Azon túl, hogy egyes „porcvédő” gyógyszerek szedése vizsgálatokkal igazoltan csökkenti a porckopásos fájdalmat és javítja az érintett ízületek mozgathatóságát, számos beteg alternatív megoldásokkal próbálkozik.

Szájról szájra terjednek például a zselatinos receptek, akár szájon át fogyasztva, akár pakolásként a fájó ízületre helyezve. Jogos a kérdés, hogy csodaszerről van-e szó, vagy csak egy próbálkozásról, aminek akár kedvező hatása is lehet?

Zselatin – megenni, meginni vagy ízületre kenni?

Az emberi szervezetben a kötőszövetek, így a porcok, ínak, szalagok egyik fő építőköve a kollagén. Logikusnak tűnik a gondolat, hogy kollagén bevitelével pótolható lehet az, ami hiányzik a szervezetből, vagyis kollagénnel akár enyhíthetők a porckopásos fájdalmak. Erre apellálva sokan fogyasztanak, esznek vagy isznak kollagén-származékot, nevezetesen zselatint, netán a fájó ízületükre kenik azt.

Porckopása van? Segít a glükozamin-terápia >>

Valóban jobban működnek a zselatinozott ízületek?

Míg a szájon át történő zselatin-szedés kérdéseket vet fel, addig megjegyzendő, hogy a kívülről a fájó ízületre helyezett, meleg, géles, zselatinos pakolások akár jótékony hatásúak is lehetnek, ha nem is a zselatinra, de a hőre/melegre visszavezethetően. Elég csak arra gondolni, hogy az ízületi panaszokkal küzdők számára a meleg borogatás egyfajta gyógyír lehet.

Lehet enni a zselatint, de úgy tűnik, hogy hiába

Az interneten számos „porcerősítőként” hirdetett csontleveses, kocsonyás tipp található,- természetesen vizsgálatokkal alá nem támasztott módon. Zselatinos receptet is lehet találni, és sok beteg grammszámra eszi a zselatint, attól remélve az ízületi fájdalmai enyhülését. Annak ellenére, hogy a zselatin fogyasztása – napi maximum 10 grammig 6 hónapon át – nagy valószínűséggel nem jár biztonsági kockázattal, egyelőre nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű bizonyíték ahhoz, hogy annak az ízületi fájdalmak csillapításában mutatott hatékonysága megítélhető legyen.

A zselatinból nem lesz kollagén!

Nem árt tudni, hogy a zselatint elsősorban háziállatok (sertés, szarvasmarha, ló) csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítják elő. A zselatin előállítás egyfajta irreverzibilis reakció. Ez az „irreverzibilis reakció” egyben megfordíthatatlanságot is jelent, vagyis a zselatin nem képes visszaalakulni kollagénné (ami a porcok építőköve).

Vannak hatásos kollagén-származékok, de a zselatin nem az

A zselatinnal kapcsolatos egyik leggyakoribb aggály az, hogy az a felszívódás és a szervezetbeni hatás előtt lebomlik a gyomorsav és a béltraktus enzimjei hatására. Ez így is van! A csak hővel kezelt zselatin-készítmények nem képesek ellenállni a gyomor savas kémhatásának és a béltraktus bontóenzimeinek. Vagyis, a „sima” zselatin károsodik az emésztőrendszerben; mielőtt az egyáltalán felszívódhatna.

Ellenben, a természetes (ún. nem-denaturált) kollagén-készítményeknél, amiket kíméletes gyártástechnológiával állítanak elő, a kémiai szerkezet a gyomor- és béltraktusban érintetlen maradhat. Azaz, léteznek és kaphatók olyan kollagén-származékok, amik szájon át fogyasztva is hatásosak lehetnek az ízületek működésének a támogatásában, a porcfunkció javításában, de a zselatin nem ide tartozik.

Sarkítottan fogalmazva: a zselatin sokkal inkább való tortazselébe, mint ízületek szájon át történő kezelésre. Ráadásul, a túl sok zselatin mellékhatásokat is okozhat, emésztőrendszeri diszkomfort, köztük puffadás és böfögés kísérheti a (sok) zselatin fogyasztását.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://medlineplus.gov/druginfo/natural/1051.html

(2) Szántó S. Porcvédelem szájon át szedett korszerű, természetes kollagén-készítménnyel. www.medicalonline.hu

(3) Lugo JP et al. Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double blind, placebo-controlled study. Nutr J. 2016;15:14.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához