Ezeket látta már?

Mi a porckopás? Ezek az osteoarthritis tünetei, okai, típusai és kezelési módjai

Mi a porckopás osteoarthritis tünet, oka, típus kezelés

Az osteoarthritis komoly kihívást jelenthet a mindennapi életben, de a megfelelő kezeléssel és megelőzéssel jelentősen javítható az életminőség.

Mi a porckopás?

A porckopás, más néven degeneratív ízületi betegség (DJD), vagy osteoarthritis az ízületi gyulladás leggyakoribb típusa. A porckopás kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával egyre nagyobb. A tünetek általában lassan, hosszú évek alatt jelentkeznek, ahogy az ízület gyulladása és sérülése okozta csontos elváltozások, inak és szalagok romlása és a porc lebomlása megtörténik.

A porckopás leggyakoribb tünete az ismétlődő mozgáskor tapasztalt ízületi fájdalom. A fájdalom mellett jelentkezhet az ízület mozgásának beszűkülése is.A fájdalom általában a nap előrehaladtával növekszik. Tünetként megjelenhet duzzanat, melegség és az érintett ízület nyikorgása. A porckopás leggyakoribb tünete az ismétlődő mozgáskor tapasztalt ízületi fájdalom. A fájdalom mellett jelentkezhet az ízület mozgásának beszűkülése is.A fájdalom általában a nap előrehaladtával növekszik. Tünetként megjelenhet duzzanat, melegség és az érintett ízület nyikorgása. Forrás: shuttertock.com

Jóllehet a porcvesztés és a csontelváltozások pontos mechanizmusai nem ismertek, feltételezhető, hogy az ízületi gyulladás során a sérülésre adott válaszként fellépő hibás javító mechanizmusok koptatják fokozatosan a porcot az ízületekben. Más változások hatásaival együtt az ízület veszít a mozgékonyságából és funkciójából, ami aktivitással járó ízületi fájdalmat eredményez. Az ízületi porckopásban szenvedő betegeknél olyan tünetek jelentkeznek, mint az ízületi fájdalom, duzzanat, merevség és a térd mozgásterjedelmének csökkenése.

Osteoarthritis: az ízületek csendes gyilkosa

Az osteoarthritis, más néven ízületi kopás, egy krónikus degeneratív betegség, amely az ízületek porcainak kopásával jár. Különösen az idősebb korosztályt érinti. A folyamat gyulladást okoz, mivel a csontok közvetlenül érintkeznek egymással, ami duzzanathoz, krónikus fájdalomhoz, merevséghez és mozgási nehézségekhez vezet. Az osteoarthritis leggyakrabban a térdben, gerincben, vállban és csípőben fordul elő.

Magyarországon a becslések szerint mintegy 1-1,5 millió ember szenved a porckopás valamely formájától. A mozgásszervi megbetegedések közül is az egyik vezető betegség a porckopás. Ai odőseknél, illetve a versenysportot űzőknél is gyakran alakulhat ki porckopás az ízületeket ért extrém megterhelés és a sportsérülések miatt. A nehéz fizikai munka, a jelentős túlsúly és az egyéb mozgásszervi rendellenességek (X-láb, O-láb, csípőficam) komoly rizikófaktort jelentenek. Genetikai hajlamot is megfigyeltek a porckopás hátterében.

Tünetek és diagnózis

Az ízületi gyulladás más típusaitól eltérően a porckopás okozta fájdalom általában fokozatosan, hónapok vagy évek alatt alakul ki.

 • A porckopás folyamata gyakran fokozódik az ízületet megterhelő tevékenységek, például futás vagy hosszan tartó gyaloglás esetén.
 • A fájdalom és az ízületi duzzanat okozta panaszok az idő múlásával gyakoribbá válnak.
 • Előrehaladottabb porckopásos betegség esetén, az érintett ízületekben ropogás vagy csikorgás érzése észlelhető.
 • A hosszan tartó reggeli merevség is jelezhet porckopást.
 • Ha lázat, fogyást vagy forró, bőrpíresek az ízületei, valószínűleg más jellegű ízületi gyulladása lehet, ezek nem jellemzőek a porckopásra.
A porc egy fehérjeszerkezet, amely az ízületek és a csontok között párnázott védőeszközként van jelen. A porckopás az ízületi gyulladásnak egy fajtája, melynek során egy vagy több ízület elhasználódik és a benne levő porc részben vagy teljesen „elmorzsolódik”. A porc egy fehérjeszerkezet, amely az ízületek és a csontok között párnázott védőeszközként van jelen. A porckopás az ízületi gyulladásnak egy fajtája, melynek során egy vagy több ízület elhasználódik és a benne levő porc részben vagy teljesen „elmorzsolódik”. Forrás: shuttertock.com

Az osteoarthritis fő tünetei közé tartozik a krónikus fájdalom az érintett ízületben, a mozgási nehézségek és a rugalmasság elvesztése, duzzanat, és fokozott érzékenység, valamint az ízületi merevség, különösen ébredés után. A betegség előrehaladtával deformitások is megjelenhetnek az érintett ízületi régióban, ami súlyosbíthatja a tüneteket.

Ezek a leggyakoribb, porckopásra utaló tünetek

 • ízületi ropogás, kattogás mozgás közben
 • ízületi mozgáskorlátozottság
 • ízületi duzzanat
 • ízületi merevség
 • ízületi fájdalom mozgás vagy időjárás-változás hatására
 • csontos kinövések az ízületek környékén
 • ízületi deformitás
 • ízületi instabilitás

A diagnózis felállításához ortopéd vagy reumatológus szakorvos szükséges, aki a tünetek, a személyes és családi kórelőzmények felmérése, valamint fizikai vizsgálat alapján állítja fel a diagnózist. Képalkotó vizsgálatok, például röntgen vagy MRI is szükségesek lehetnek az ízületi kopás mértékének ellenőrzésére és a legmegfelelőbb kezelés kijelölésére.

Mikor milyen képalkotó vizsgálatot kérhet az orvos?

Az ízületi porckopás diagnosztizálása szakorvosi feladat, melyben a labor- és képalkotó vizsgálatok elengedhetetlenek, ezért tartós vagy gyakran visszatérő ízületi fájdalom esetén öngyógyítás helyett érdemes segítséget kérni. Már csak azért is, mert egy-egy kéretlen jótanács megfogadása néha többet árthat, mint használ. Igazán hatékony eredmény a kezelés terén akkor érhető el, ha a porcsejtek még nem pusztultak el teljesen, tehát nem járunk a végstádiumban vagy annak közelében.

 • Vérvétel: egyéb, főként gyulladásos betegségek kizárása érdekében.
 • Röntgenvizsgálat: hasznos lehet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a fájdalomnak nincs más oka. 
 • MRI képalkotás: általában nincs rá szükség, kivéve szokatlan körülmények között vagy olyan esetekben, amikor porc- vagy környező szalagszakadás gyanúja merül fel.
 • Mintavétel: szükség esetén, például a porckopás mellett gyulladás együttes fennállásakor szükség lehet rá, hogy mintát vegyenek az ízületi folyadékból.

Bármilyen tünetet észlel, forduljon szakemberhez a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

A porckopás (artrózis) tünetei lehetnek:merevségérzés és fájdalom, mely a mozgás megkezdésekor, pl. hosszabb ülést, fekvést követően jelentkezik, de bemozgatást követően megszűnik, aztán később, a kopás előrehaladtával a fájdalom állandósulhat és már nyugalomban is jelentkezhet. A porckopás (artrózis) tünetei lehetnek:merevségérzés és fájdalom, mely a mozgás megkezdésekor, pl. hosszabb ülést, fekvést követően jelentkezik, de bemozgatást követően megszűnik, aztán később, a kopás előrehaladtával a fájdalom állandósulhat és már nyugalomban is jelentkezhet. Forrás: shuttertock.com

Az osteoarthritis típusai

Az osteoarthritis több típusba sorolható az érintett ízület szerint. A leggyakoribb típusok közé tartozik a térd, csípő, gerinc, kéz, váll és acromioclavicularis ízületek osteoarthritise. Minden típus különböző tünetekkel és kezelési lehetőségekkel jár, de mindegyik esetben a fájdalom és a mozgási nehézségek a legjellemzőbbek.

Elsődleges porckopás: A leggyakoribb, általános, elsősorban az ujjakat, hüvelykujjakat, gerincet, csípőt, térdet és a nagylábujjakat érintó porckopás. A porckopás elsődleges formája az időskorhoz köthető élettani elváltozásnak tulajdonítják. Az elsődleges formánál leginkább a teherviselő, erősen igénybevett ízületek, mint a térd, a csípő, a derék és a kéz ízületei érintettek

Másodlagos porckopás: Előzőleg fennálló ízületi rendellenességgel együtt fordul elő: beleértve a sérülést vagy traumát, ízületi gyulladást, genetikai ízületi rendellenességeket, vagy anyagcsere-ízületi rendellenességeket. A másodlagos porckopásnál az érintett ízület károsodik. Tehát másodlagos porckopásról akkor beszélünk, ha tudjuk annak okát, előzményét, mi miatt alakulhatott ki, míg az elsődleges esetén mindez ismeretlen. Ilyenkor az alapos orvosi vizsgálat sem hoz egyértelmű eredményt, nincsenek feltárható okok az artrózis mögött. Az elsődleges típus 40-50 éves kor fölött jellemző, ezzel szemben a másodlagos porckopás bármely életkorban kialakulhat.

Kezelési lehetőségek

Az osteoarthritis kezelését reumatológus vagy ortopéd szakorvos irányítása alatt kell végezni, a tünetek enyhítése és a betegség előrehaladásának megakadályozása érdekében. A fő kezelési módok közé tartozik a gyógyszerek használata, fizioterápia, fogyókúrás étrend, ízületi infiltráció és súlyos esetekben műtét.

Az ortopéd vagy reumatológus szakorvos először fizikális vizsgálatot végez, majd röntgen vagy MR-vizsgálatot kérhet. Az ortopéd vagy reumatológus szakorvos először fizikális vizsgálatot végez, majd röntgen vagy MR-vizsgálatot kérhet. Forrás: shuttertock.com

A porckopás kezelési módja számos tényezőtől függ, beleértve a beteg életkorát, általános egészségi állapotát, tevékenységeit, foglalkozását és a porckopásos állapot súlyosságát. Az enyhe vagy közepesen súlyos porckopásos tünetek általában jól kezelhetők gyógyszerekkel és egyéb terápiákkal.

A kezelés fő céljai:

 • Az ízületi fájdalom és merevség csökkentése és a további progresszió késleltetése.
 • A mobilitás és a funkció javítása.
 • A betegek életminőségének javítása.

A gyógyszerek közé tartoznak a fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők, valamint az antidepresszánsok, amelyek segítenek enyhíteni a krónikus fájdalmat. A fizioterápia célja az érintett ízület körüli izmok erősítése, a rugalmasság növelése és a fájdalom csökkentése. A fogyókúrás étrend különösen fontos azokban az esetekben, amikor az osteoarthritis túlsúlyhoz vagy elhízáshoz kapcsolódik.

Elsődleges kezelési módok

 • Konzervatív kezelés, melynek célja az érintett terület erősítése (például gyógytorna).
 • Ízületi terhelés csökkentése (például ortézisek alkalmazása).
 • Fájdalomcsillapítók alkalmazása.
 • Kenőcs használata, főként a fájdalom csillapítására szolgál.
 • Étrendkiegészítők szedése.
 • Fizikoterápia.
 • Non-szteroid gyulladáscsökkentők szedése.
 • Ízületi injekció.
 • Artrocentézis.
 • Műtéti eljárás.

Ezek a porckopás kezelésében rendelkezésre álló lehetőségek

 • Gyógyszerek (helyi fájdalomcsillapítók és szájon át szedhető fájdalomcsillapítók, beleértve a nem szteroid gyulladáscsökkentőket, NSAID-okat): Még nem állnak rendelkezésre olyan gyógyszerek, amelyek bizonyítottan visszafordítanák vagy lassítanák a porckopás progresszióját. Jelenleg a gyógyszerek a porckopás tüneteinek csökkentésére összpontosítanak.

- A fájdalomcsillapító gyógyszerek közé tartozik a paracetamol és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID).

- A narkotikus fájdalomcsillapítók nem ajánlottak a porckopás krónikus jellege, valamint a tolerancia és a függőség kialakulásának lehetősége miatt.

- Az érintett területek bőrére fájdalomcsillapító tapaszok, krémek, bedörzsölések vagy spray-k formájában helyileg alkalmazott gyógyszerek alkalmazhatók a porckopásos fájdalom enyhítésére.

- Ízületen belüli injekciós terápiák (szteroid, hialuronsav "gél") is elérhetőek.

Bár számos ilyen gyógyszer kapható vény nélkül, a porckopásban szenvedőknek fontos a gyógyszerek szedése előtt egyeztetni orvosukkal. Egyes gyógyszereknek veszélyes vagy nem kívánt mellékhatásaik lehetnek és/vagy zavarhatják az egyéb szedett gyógyszereket.

 • Testmozgás: a testmozgásnak rengeteg jó hatása van a szervezetünkre, így a porckopás kezelésében is ajánlott. A testmozgás fontos a rugalmasság, az ízületi stabilitás és az izomerő javítása érdekében. Az úszás, a vízi aerobik és az alacsony terhelésű erőnléti edzés ajánlott. Ezek bizonyítottan csökkentik az porckopásban szenvedők fájdalmát és rokkantságát. A túlságosan erőteljes edzésprogramok kerülendők, mivel fokozhatják az ízületi gyulladás tüneteit, és potenciálisan felgyorsíthatják a porckopás előrehaladását. A gyógytornászok vagy foglalkozásterapeuták megfelelő és személyre szabott edzésprogramokat tudnak biztosítani a porckopásban szenvedő egyének számára.
 • Időszakos meleg és hideg borogatás (helyileg): Az időszakos meleg- és hidegkezelések átmenetileg enyhíthetik a porckopásos fájdalmat és a merevséget. Az ilyen kezelések közé tartozik a forró zuhany vagy fürdő, valamint a melegítő vagy hűtő párnák vagy pakolások óvatos alkalmazása.
 • Fogyás (túlsúly esetén): Mivel az elhízás a porckopás ismert kockázati tényezője, a testsúly jobb szabályozásán való munka segíthet a porckopás megelőzésében és javításában. A porckopásban szenvedő túlsúlyos személyeknél a súlycsökkenés bizonyítottan csökkenti a stresszt és a súlyt viselő ízületekben jelentkező fájdalom mértékét, valamint mérsékli a gyulladásos folyamatokat, amelyek hozzájárulnak a porckopás kialakulásához. Mindenkinek ajánlott továbbá az egészséges táplálkozás, cukorbetegség és koleszterinszint kezelése.
 • Támogató eszközök, mint például merevítők, ortézisek, cipőbetétek, bot vagy járókeret: A támogató vagy segédeszközök segítenek csökkenteni az érintett ízületekre nehezedő terhelést. A merevítők és az ortézisek segítenek a fájdalmas, sérül, porckopásos ízületek alátámasztásában és stabilizálásában. A segédeszközöket az utasításoknak megfelelően és egészségügyi szakember irányítása alatt kell használni. A cipőemelők/betétek, a bot vagy a járókeret hasznos lehet bizonyos ízületek tehermentesítése, valamint a test és a járásmechanika javítása érdekében.
 • Kiegészítő és alternatív gyógyászati stratégiák, beleértve a vitaminokat és étrend-kiegészítőket: Az alternatív stratégiák közé tartoznak a táplálékkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb vegyületek, amelyeket néha "természetes", "homeopátiás" vagy "alternatív" terápiáknak neveznek. Mivel ez a piac kevésbé szabályozott, mint az élelmiszer- és gyógyszergyártóké - sokféle készítmény létezik, a hatóanyagok tényleges mennyisége változhat, és nincs garancia a címke és a termék pontosságára. Ezek olyan vegyületek, amelyek vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban és a bioboltokban.

- A glükozamin és a kondroitin a normál porc alkotórészei. Kiegészítőként leginkább szulfátvegyületek formájában kaphatók. Általánosságban elmondható, hogy a glükozamin és a kondroitin biztonságosnak és jól tolerálhatónak tűnik, egyes vizsgálatok alapján csökkenti a fájdalmat, különösen a térdízület porckopásos betegségében.

Szedjen jó minőségű porcanyagcsere-javítókat, ezek hatékonyságát klinikai vizsgálatok is igazolják - erre vonatkozóan szintén kérje kezelőorvosa javaslatát. Szedjen jó minőségű porcanyagcsere-javítókat, ezek hatékonyságát klinikai vizsgálatok is igazolják - erre vonatkozóan szintén kérje kezelőorvosa javaslatát. Forrás: shuttertock.com

- A halolajoknak van némi gyulladáscsökkentő hatásuk, de ezeket az olajokat alaposabban vizsgálták a reumás ízületi gyulladás esetében. A kiegészítők potenciálisan kölcsönhatásba léphetnek a vényköteles gyógyszerekkel, és mellékhatásaik lehetnek, ezért ezeket mindig először az orvossal kell megbeszélni.

 • A porckopás alternatív gyógyászatának egyéb módszerei közé tartozik az akupunktúra, az akupresszúra és a meditáció.
 • A műtét segíthet a fájdalom enyhítésében és a funkciók helyreállításában, ha más orvosi kezelések hatástalanok vagy kimerültek, különösen előrehaladott porckopás esetén: Ha a porckopás orvosi kezeléssel nem kezelhető, és zavarja a szokásos tevékenységeket, a műtét is szóba jöhet. A műtétet általában azoknak az embereknek tartják fenn, akiknek jelentős porckopásuk van. Többféle technika alkalmazható, beleértve a minimálisan invazív ízületpótló technikákat is. Bár kockázatokat rejt magában, az ízületi műtétek manapság nagyon hatékonyak lehetnek bizonyos funkciók helyreállításában és a fájdalom csökkentésében.

Mi segíthet porckopás esetén?

 • A porckopás okozta fájdalom csökkentésére nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése megoldást nyújthat.
 • Gyógytornász által irányított torna, úszás, kerékpározás, nordic walking segítheti az ízület környéki izmok megerősítését, ezzel csökkentve a porckopás panaszait, lassítva a betegség progresszióját.
 • Nagyon fontos az egészséges testsúly fenntartása, mivel a súlytöbblet növeli a terhelést az ízületeken, valamint ügyelni kell a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztására, hiszen a porcszövet több mint 50%-a víz.
 • A különböző terápiák kiegészítéseként kondroitin és glükózamin tartalmú étrendkiegészítők szedése segíthet, bár ezeknek a szereknek a gyógyhatása egyelőre nem bizonyított. 
 • Előrehaladottabb állapotban intraartikuláris (ízületbe adott) injekció formájában alkalmazott porcerősítő szerek is hatékonyak.
 • A porckopás legsúlyosabb eseteiben műtétet javasolhat az orvos. Műtéti kezelésként leggyakrabban ízületprotézis beültetését végzik. Ma már a legtöbb ízület protetizálható, leggyakrabban a térd és a csípő.
Előrehaladott stádiumban, vagy ha a konzervatív terápia nem hozott javulást, akkor protézis beültetése vagy enyhébb esetben arthroszkópiás beavatkozás is lehetséges. Előrehaladott stádiumban, vagy ha a konzervatív terápia nem hozott javulást, akkor protézis beültetése vagy enyhébb esetben arthroszkópiás beavatkozás is lehetséges. Forrás: shuttertock.com

Megelőzés

Az osteoarthritis megelőzése érdekében fontos a túlsúly elkerülése (a testmozgás előtti alapos bemelegítés, elkerülve a sportsérüléseket), a jó testtartás, a súlyterhelés kerülése, különösen a váll régióban, valamint az ismétlődő gyakorlatok és a fizikai megterhelés elkerülése.

Az osteoarthritis krónikus degeneratív betegség, ezért a kezelések célja a fájdalom és a gyulladás enyhítése, a betegség előrehaladásának lassítása, a mozgás és az életminőség javítása.

GYAKORI KÉRDÉSEK A PORCKOPÁS KAPCSÁN

Hogyan kezelhető a porckopás?Az artrózis kezelésekor a legfontosabb cél a fájdalom csillapítása, az elvékonyodott porcanyag lehetőség szerinti pótlása, a porc további károsodásának megakadályozása és a gyulladás csökkentése.A konzervatív kezelés során a porcfelszínt regeneráló gyógyszereket kombinálják megfelelő gyógytornával és fizioterápiás (masszázs, gyógyfürdő) kezelésekkel. Hogyan kezelhető a porckopás?Az artrózis kezelésekor a legfontosabb cél a fájdalom csillapítása, az elvékonyodott porcanyag lehetőség szerinti pótlása, a porc további károsodásának megakadályozása és a gyulladás csökkentése.A konzervatív kezelés során a porcfelszínt regeneráló gyógyszereket kombinálják megfelelő gyógytornával és fizioterápiás (masszázs, gyógyfürdő) kezelésekkel. Forrás: shuttertock.com

Milyen következménye lehet a porckopásnak?

A porckopás következménye az érintett ízület (leggyakrabban a térd és a csípő) tartós fájdalma és mozgásának beszűkülése. A fájdalmat gyógyszerekkel és gyógytornával lehet enyhíteni, súlyos esetben pedig protézisbeültetésre kerülhet sor.

Mikor elkerülhetetlen a műtét?

Ha különösen előrehaladott a kopás és az ízület nem reagál a hagyományos kezelési módszerekre, szükséges a műtét.

 • A lehetséges műtétek közül az egyik az artoszkópia, amely akkor segíthet, ha porctörés gyanúja áll fenn.
 • Egy másik fajta kezelés az oszteonómia, amely során az eldeformálódott csontokat igyekeznek legalább részben helyreállítani. Ez a fajta kezelés a térdben a leggyakoribb.
 • Bizonyos esetekben, ha a sérülés igazán komoly, fúziós kezelést végezhetnek vagy teljesen kicserélhetik az ízületetet.
 • A teljes csípő- vagy térdprotézis mára egy bevett gyakorlattá vált a porcműtétek között. Ez szinte teljes fájdalommentességet hozhat és a mozgástér is helyreállhat.

Megfelelő műtét utáni rehabilitáló gyógytornával akár teljesen fájdalommentessé is tehető az ízület.

A porckopás krémek, tabletták segíthetnek?

A bőrön át felszívódó fájdalomcsillapítók is segíthetnek, ha a fájdalom még enyhe. Fontos tudni azonban, hogy a fájdalmas görcsök ellen szedett izomlazításra szolgáló gyógyszert csak időlegesen szabad szedni. Bizonyos fájdalomcsillapító krémek gyulladáscsökkentőt is tartalmaznak, diclofenac hatóanyaggal, amely szintén segít a fájdalmak mérséklésében.

Mi a porckopás artrocentézis?

Az artrocentézis egy speciális eljárás a porckopás kezelésére, mely során apró szúrásokkal és váságokkal az ízületi gyulladás hatására felhalmozódott ízületi váladékot távolítják el.

Ha már fennállnak az ízületi problémák, fontos, hogy azt időben felismerjük és megkezdődjön a kezelés még a korai szakaszban. A megfelelő terápia segíthet az ízületek és a porcok állapotának javításában, valamint a további kopás megállításában.

Milyen tünetekkel jár a porckopás kezdeti stádiuma?

Kezdeti stádiumban mozgás vagy tehelés következtében lép fel fájdalom, majd pihenésre enyhül, akár teljesen el is múlik. Később azonban a tünetek állandóvá válnak, és egészen a mozgáskorlátozottságig vezethetnek.

Kézen, lábon, ujjakon lehet porckopás?

 • A porcok kopása az ujjakban nagy, csontos kinövéseket okozhat. A klasszikus kinövések az ujjak végén lévő kisízületekben, az úgynevezett Heberden-csomókban jelentkeznek. A csontok deformálódása az ottani ízületek csontkinövései miatt jelentkezik.
 • Egy másik gyakori ízület a kézben az ujjak középső ízületében, a Bouchard-csomókban jelentkezik. Dr. Bouchard egy híres francia orvos volt a 19. század végén.
 • Az ebben a két ízületben jelentkező kinövések nem minden esetben fájdalmasak, ám a kéz mozgásának beszűkülésével járnak. Az ízületeknek a karakterisztikus eldeformálódása segíthet a porckopás felismerésében.
 • A nagylábujjakon jelentkező szintén klasszikus deformitás vezet a bütyök kialakulásához.

Lehet-e hormonzavar a porckopás oka?

Különböző hormonzavarok, mint a cukorbetegség vagy a növekedési hormon zavarai is vezethetnek a porcok korai elhasználódásához, úgynevezett szekunder oszteoartritiszt okozva.

Porckopás kizárólag a porcokban jelentkezik?

A porckopás egy olyan betegség, amely kizárólag a porcokban jelentkezik, csak ott jár tünetekkel. Az ízületi gyulladások sok egyéb fajtájával szemben, amelyek a teljes test betegségei és egyszerre több testrészen jelentkeznek (reumatoid artritisz, lupus), a porcok kopása ebben az esetben csak egyetlen testrészen jelentkeznek. A leggyakoribb tünete az oszteoartritisznek az ismétlődő mozgáskor tapasztalt ízületi fájdalom, ami jelenthet:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Felhasznált irodalom:

 • HALE, D.; MARSHALL, K. Osteoarthritis . Home Healthc Now. 41. 5; 282, 2023
 • ENGLUND, M. Osteoarthritis, part of life or a curable disease? A bird's-eye view . J Intern Med.
 • GIORGINO, R.; et al. Knee Osteoarthritis: Epidemiology, Pathogenesis, and Mesenchymal Stem Cells: What Else Is New?
 • ABOULENAIN, S.; SABER, AY PRIMARY IN: STATPEARLS [INTERNET]. TREASURE ISLAND (FL): STATPEARLS PUBLISHING. Osteoarthritis . 2022.
 • NHS. Arthritis .
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához