Ezeket látta már?

Görcs a nyakban - ezeket tegye, hogy enyhüljön a fájdalom

nyak, görcs, enyhül, fájdalom, módszer

A legtöbb esetben néhány otthoni praktika is sokat segíthet.

A nyaki görcsök igen gyakori panasznak számítanak, melyeket többször is megtapasztalhatunk az életük során. Szerencsére az esetek túlnyomó részében komolyabb orvosi beavatkozás nélkül is elmúlik a probléma, ám néhány otthoni módszerrel a javulás felgyorsítható.

Mik azok a nyaki görcsök?

A nyaki görcsök az itt lévő izmok akaratlan összehúzódásai, megfeszülései. A panasz gyakran más tünetekkel is jár, például fájdalommal, merevséggel, melyek megnehezíthetik a fej és a vállak mozgatását. Az állapot néhány perctől több hétig is eltarthat. A legtöbb nyaki görcs magától elmúlik, ám, ha ez nem következik be és tartóssá válik, úgy a kiváltó okot diagnosztizálni és kezelni kell.

Veszélyben a monitor előtt ülők

Sokan igen hosszú órákat töltenek a képernyő előtt. Az ülő életmód jelentősen megnöveli a nyaki fájdalom és a görcsök fellépésének valószínűségét, mivel ekkor az itt lévő és a környező izmok könnyen túlfeszülhetnek - főleg akkor, ha nem megfelelő testtartásban ülünk a monitor előtt. Amennyiben irodai munkát végez, ügyeljen arra, hogy a képernyő szemmagasságban legyen, ne görnyedjen és ne tolja előre a nyakát, míg dolgozik!

További gyakori okok a nyaki görcsök hátterében

 • a nyak megerőltetése
 • nagyobb súlyt helyez az egyik vállára (pl. nehéz táska).
 • hosszabb ideig természetellenes helyzetben tartja a nyakát (pl. a telefont a válla és a füle közé szorítja, vagy furcsa helyzetben alszik el).
 • stressz (ekkor megfeszülnek az izmok)
 • kóros állapotok, betegségek (ficam, nyaki spondylosis, sérv, ízületi gyulladás, gerinccsatorna szűkület)
 • rossz testtartás (akár állva, akár ülve)
 • dehidratáció (az izmok ekkor kevésbé rugalmasak)

Ezek a gyakorlatok segíthetnek

A nyaki görcsök leggyakoribb, nem súlyos okai orvosi beavatkozás nélkül is kezelhetők. A legtöbb esetben a nyak gyengéd nyújtása sokat enyhíthet a problémán.

Ehhez a következőt tegye:

 • üljön vagy álljon úgy, hogy a feje egyenes legyen és előre nézzen.
 • óvatosan döntse a fejét jobbra.
 • könnyedén helyezze a jobb kezét a fejére és hagyja, hogy a kéz súlya a fejét lenyomja a válla felé. Kicsit rá is segíthet.
 • lazítsa el az izmait és tartsa a fejét ebben a helyzetben kb. 15 másodpercig.
 • ismételje meg mindkét oldalon háromszor.

Amennyiben ezzel megvan, végezze el a következő nyújtó gyakorlatot is:

 • üljön vagy álljon úgy, hogy a karjai lógjanak az oldala mellett.
 • kicsit húzza hátra a karjait és a háta mögött a jobb kezével fogja meg a bal csuklóját.
 • óvatosan húzza lefelé a bal karját és döntse a fejét a jobbra.
 • tartsa meg ezt a pozíciót 15-30 másodpercig.
 • ismételje meg ezt a nyújtást háromszor mindkét oldalon.

További lehetőségek nyaki görcsök esetén

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók

Amennyiben a görcs nem múlik, nem javul a nyújtás hatására sem, ráadásul fájdalom is társul mellé, úgy próbálkozhat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők alkalmazásával. Ez sok esetben javít az állapoton.

Jeges borogatás

A fájó nyaki izmokra tett jeges vagy hideg borogatás enyhítheti a fájdalmat és a nyaki görcsöt. Ez a módszer főleg rándulás vagy ficam esetén hatásos. A hideg csökkentheti a gyulladást, valamint a duzzanatot, így enyhülhet a kínzó panasz.

Fontos, hogy ne helyezze a jeget közvetlenül a bőrére! Ehelyett tegye egy zacskóba, majd tekerje be egy vékony ruhába, kendőbe. Legfeljebb 10 percig alkalmazza a borogatást.

Meleg borogatás

A meleg borogatás szintén sokat segíthet nyaki görcsök esetén, a magasabb hő ugyanis hatékonyan ellazíthatja az izmokat, így enyhítheti a panaszt. Fontos, hogy gyulladás esetén ne alkalmazza, hiszen azzal csak rontana a helyzeten!

Masszázs

Masszázzsal is enyhítheti a nyaki fájdalmakat és a görcsöket. A nyak és a váll izmaira gyakorolt nyomás elősegítheti az ellazulást, csökkentheti a feszülést. Fontos - akárcsak a meleg borogatás esetén -, hogy gyulladás fennállásakor ne alkalmazza!

Ásványi anyagok pótlása

Ha gyakran tapasztalja a görcsöket (bárhol a testén) , érdemes odafigyelnie a megfelelő mennyiségű kálium, magnézium és kalcium bevitelére. Ez segíthet elkerülni a probléma kialakulását.

Mikor forduljon orvoshoz?

A nyaki görcsök hátterében olykor súlyosabb problémák is állhatnak, ezért érdemes orvoshoz fordulni, ha:

 • tünetei egy hét után sem javulnak.
 • tünetei visszatérnek.
 • a nyakfájás sérülés vagy esés következménye.
 • zsibbadás jelentkezik a hátában, végtagjaiban.
 • a tünetei jelentősen megnehezítik az éjszakai alvását és a mindennapjait.

Ilyen esetekben az orvos szteroid injekciót adhat, valamint kideríti, nem áll-e komolyabb állapot vagy betegség a probléma hátterében. Ezért a legtöbbször valamilyen képalkotó eljárás elvégzése szükséges (pl. röntgen, CT, MRI). A terápia a kiváltó ok függvénye. Általánosságba azonban elmondható, hogy a gyógytorna és fizikoterápia nagy segítséget jelenthet mind az állapot kezelésében, mind annak megelőzésében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért fáj a nyakam? Ebből tudhatja meg, ha gyulladásos betegség okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nyakfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához