Nyaki lordosis: amit tudni érdemes róla

#gerincbetegségek #gerincferdülés #fájdalom #fejfájás
2018.12.05.

Annak ellenére, hogy lépten-nyomon  arról hallunk, hogy egyenes háttal, magunkat kihúzva kell tartani magunkat, az emberi gerinc valójában nem teljesen egyenes, több görbületet is találunk benne. Miért fontosak ezek? Mi történik, ha nem megfelelően görbül a gerinc?

A gerincünk nem tökéletesen egyenes, több görbület is található benne: a nyaki és a deréktájékonenyhén előre görbül, míg a háti szakaszon hátrafelé, ennek köszönheti a gerincünk S-re emlékeztető alakját. A nyaki és a deréktájéki görbületet lordosisnak, míg a háti görbületet kyphosisnak nevezik. Ezeknek a görbületeknek nagyon fontos szerepe van, segítenek ugyanis a testünknek alkalmazkodni a felegyenesedett életmódhoz. A görbületek hozzájárulnak többek között ahhoz, hogy stabilan megtartsuk a fejünket, hatékonyabban lépkedjünk két lábon, kellő rugalmassággal és hajlékonysággal mozogjunk.

A gerincferdülés típusai

Előfordulhat azonban, hogy a gerinc nem megfelelően görbül, vagyis vagy túlságosan kiegyenesedik, vagy a kelleténél jobban befelé vagy kifelé görbül. Ezek a problémák időnként nagyon is jellegzetesek, szabad szemmel is jól láthatóak (pl. ezek közé tartozik, ha valaki nagyon görnyedten tartja magát, vagy ha a deréktájékon túlságosan is előre ível a gerinc, ezért úgy tűnhet, hogy az érintett hátrafelé kitolja a fenekét stb.). Ennek sok oka lehet, veleszületett rendellenességektől a csontritkuláson át a rossz szokásokig vagy sérülésekig.

A nyaki görbület eltérése az egész tartásunkra kihathat, és komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. A rendellenes tartás befolyásolhatja az izmokat és inakat is, így például azt, hogy mennyire tudjuk mozgatni a nyakunkat. Az izmok idővel túlságosan megrövidülhetnek vagy éppen megnyúlhatnak, jellemző lehet rájuk a görcsösség és a fájdalom. A fájdalom kisugározhat a fejbe is. A nyaki lordosis zavara a sérülések rizikóját is megnöveli, mert a mozgástér beszűkülése azzal jár együtt, hogy a gerinc ütéselnyelő képessége csökken.

Hogyan kezelhető a nyaki lordosis zavara?

Viszonylag egyszerűen megállapítható, hogy milyen állapotban van a gerincünk: ha előre hajolva a görbületek megfelelő helyen láthatóak, vagyis a gerincünk képes korrigálni saját magát, akkor még nincs túl nagy baj. Ilyenkor általában nincs szükség sem gyógyszerekre, sem orvosi vizsgálatra (ezt természetesen felülírhatja, ha gyakran fáj a nyakunk, hátunk, és a fájdalom az éjszakai pihenésünket vagy a mindennapi tevékenységeket is akadályozza).

Ha azonban akkor is észrevehető, hogy a nyaki görbület a normálistól eltér, ha előre hajolunk, mindenképpen keressük fel az orvosunkat. A szakorvosi vizsgálat során megállapítható az esetleges károsodás mértéke, illetve az is, hogy milyen módszerekkel lehet kezelni az eltéréseket. Óvatos gyógytornával, masszázzsal, az életmód megváltoztatásával (pl. a helyes testtartás megtanulásával) rendbe lehet hozni a lordosis zavarait, és meg lehet előzni a további problémákat.

Forrás: EgészségKalauz