Ezeket látta már?

Teniszkönyök: semmi köze a teniszhez, és nem a könyökből ered a fájdalom

Teniszkönyök oka fájdalom tünet kezelés

Habár, a könyökben érezzük a fájdalmat, a kiváltó okot azonban máshol kell keresni. Gyógytornász mondja el, hogyan alakul ki, és mit lehet tenni ellene.

Önnel is előfordult már, hogy miután beütötte a könyökét szinte az egész keze elzsibbadt? Ilyen esetben, bár a kezünk „bizsergett”, mégis tudtuk, hogy a probléma nem ott van, hiszen a könyökünket ütöttük meg. A teniszkönyöknél is hasonló a helyzet, csak ilyenkor a könyökben érezzük a fájdalmat, a kiváltó okot azonban máshol kell keresni. Az alábbiakban Moldoványi Márton, a Sherlock Rehab gyógytornásza elárulja melyek azok a módszerek, amelyek hatásosak lehetnek teniszkönyök ellen.

A teniszkönyök jellemző tünetei

Míg golfkönyöknél a könyök belső-, addig teniszkönyöknél a könyök külső oldala fáj. További panaszok:

  • alkar feszítő izomfájdalom;
  • fáj, ha megfogjuk, megemeljük a tárgyakat;
  • a könyök- és a csuklóízület bizonyos mozdulati is fájnak;
  • az ujjainak hátra feszítésekor vagy behajlításakor fáj a könyökünk, a vállba sugározhat a fájdalom.

Miért alakul ki?

A teniszkönyök / golfkönyök többféle okból is kialakulhat – erre a folyamatra léteznek régi, elavult elméletek, ám vannak új megközelítések is. Nézzük melyek ezek!

1. Lokális gyulladás

Régebben a teniszkönyök neve epicondylitis lateralis humeri volt, ez azt jelenti, hogy a könyök külső oldalának a gyulladása, amit injekcióval és gyulladáscsökkentőkkel „gyógyítottak”. Az elején egy gyulladással indul, viszont a gyulladás megszűnésével a fájdalom megmarad és krónikussá válik.

Miután a kutatások is igazolták ezt, az új elnevezés epicondylopathy lateralis lett, ami annyit jelent, hogy a könyök külső oldalának fájdalma.

2. Índegeneráció

Az ín egy erős kötőszöveti egység, amelynek fő alkotóelemei a párhuzamosan futó kollagén rostok. Tenisz-, illetve golfkönyök esetén ezek a kollagénszálak összevissza keresztezik egymást, az ínak között víz halmozódik fel és új erek jelennek meg, ezáltal csökken az iíak teherbírása és szakítószilárdsága. Ezért a terápia fontos részét képezi az ínak megfelelő szintű terhelése, hiszen a kollagén rostok csak ezáltal tudnak visszarendeződni.

Azonban ez az elmélet sem mindig helytálló, ugyanis a legújabb kutatások eredményeként kiderült, hogy sok esetben, azoknál a személyeknél is hasonló mértékű ín degenerációt találtak, akiknek egyáltalán nem fáj a könyöke.

3. Fájdalom mechanizmus

Tenisz- és golfkönyök esetén tehát a legtöbb esetben nem a könyöknél van a fájdalom forrása. Ebből kiindulva a kutatók gerincvelői szinten is találtak eltérést a fájdalomtovábbításban szerepet játszó mechanizmusokban. Ezt úgy is hívják, hogy centrális szenzitizáció, ami egy központi túlérzékenység, egy idegrendszeri feldolgozási probléma. Ez elsősorban a nyaki- vagy a háti területeken keletkezik, de egy hosszú folyamat során, a könyökre is kiterjedhet. Általában korábbi műtétek vagy sérülések hatására alakul ki.

Az alábbi kép egy konkrét példán keresztül szemlélteti a centrális szenzitizációt, ahol egy májgyulladás okoz könyök- és vállfájdalmat.

Bizonyos esetekben nyaki gerincsérv is tud fájdalmat okozni a könyökben, mivel a nyakból kilépő idegek körbeszövik a könyököt, amit ilyen esetben nyomhat a porckorong.

Miért nem ajánlott a műtét?

A műtét eredménytelenségét placebo beavatkozások is igazolják. Az egyik kísérlet során a teniszkönyökkel küzdő betegeket két csoportra osztották. Az egyik csapat tagjait műtötték, a többiek könyökén műtét helyett csak egy vágást ejtettek. A kontroll vizsgálatok során az orvosok semmilyen különbséget nem találtak a betegek eredményei között.

Azért sem igazán hatásosak a műtétek, mivel egyre több kutatás igazolja, hogy a fájdalom fő oka nem a könyökben keresendő, hanem például a nyakban, vagy a belső szervekben.

Melyik kezelés hatásos?

1. Lokális kezelés

Ha ráesünk a könyökünkre és az hosszú időn keresztül fáj, akkor valószínűleg sérültek az itt található ízületek, izmok és szalagok. Ezt manuálterápiás módszerekkel lehet orvosolni: a szakemberek elsősorban az ízületeket mobilizálják, vagy a lágy részeket lazítják.

2. Viszcerális kezelés

A fentebb említett, centrális szenzitizáció esetén, a könyökfájdalom okát távolabb kell keresni. A terapeuta feladata, hogy részletesen kikérdezze a pácienst és megtalálja azokat a korábbi traumákat, melyeket összefüggésbe lehet hozni a teniszkönyök kialakulásával. Ezek a régebbi sérülések / műtéti hegek sokszor nem gyógyulnak megfelelően, ezért távoli helyeken is gondot okozhatnak.

Legyünk türelmesek

A teniszkönyök gyógyulási ideje eltérő lehet. Van, hogy 1-2 kezelés elegendő a teljes tünetmentességhez, de az is előfordulhat – és ez a gyakoribb –, hogy hosszabb idő szükséges a gyógyuláshoz.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így jelezheti az ujj az autoimmun betegségetMi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#izületi-fájdalom

Forrás: Scherlockrehab
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához