Ezeket látta már?

Ízületi gyulladást is okozhat a túl sok antibiotikum szedése

Ízületi gyulladás antibiotikum gyógyszer

Összefüggés lehet az antibiotikumok szedése és a sokízületi gyulladás kialakulásának megnövekedett rizikója között – állítja egy kutatás.

Akár 60 százalékkal megnövelheti a sokízületi gyulladás kialakulásának veszélyét, ha valaki rendszeresen szed antibiotikumot. Ezt állapította meg a Keele University és a Quadram Institute kutatóinak közös vizsgálata.

Mit jelent a sokízületi gyulladás?

A szakemberek orvosi és kezelési adatokat elemeztek, és úgy találták, minél többször szedett valaki antibiotikumot, annál nagyobb az esélye a reumatoid artritiszre. A sokízületi gyulladás összetett betegség, melynek genetikai és környezeti okai egyaránt vannak. A környezeti okok közé tartozhat az antibiotikum-szedés is, ám ez nem indok arra, hogy lemondjunk a gyógyszerekről, ha valóban szükségünk van azokra. A mostani kutatás jelentősége is inkább abban rejlik, hogy a jövőben könnyebben felfedezhetőek lesznek majd a betegséget kiváltó okok, és így akár a megelőzés is hatékonyabb lehet.

Fontos azt is kiemelni, hogy a kutatás nem részletezte, hogy valóban az antibiotikumok növelik a rizikót, vagy pedig azok a fertőzések, melyekre a gyógyszert felírták. Ugyanakkor más vizsgálatok már találtak összefüggést az antibiotikumok és bizonyos autoimmun betegségek kialakulása között.

A bélflóránk egészsége kulcsfontosságú

Egyre több bizonyítékunk van arra, hogy a bélflórának rendkívül nagy szerepe van az egészségünk megőrzésében. Az antibiotikumok pedig nemcsak a fertőzésekért felelős mikrobákat pusztítják el, hanem a jótékony baktériumokra is hatással vannak. A reumatoid artritiszben szenvedők mikrobiomja kevésbé változatos, vagyis a bélrendszerükben kevesebb fajta baktériumot találhatunk meg.

„Minél többet tudunk a bélflóráról, a mikrobiom komplexitásáról és azokról a tényezőkről, amelyek hatással lehetnek rá, annál pontosabban látjuk, hogyan hathat ez az egészségünkre. A következő lépés, hogy meghatározzuk, milyen mechanizmusok köthetik össze az egyes mikrobákat a különböző betegségekkel. Ez pedig a jövőben akár új terápiás lehetőségek megalkotásához is vezethet” - mondta dr. Lindsey Hall, a Quadram Institute kutatója, a tanulmány egyik szerzője. A kutatás eredményeiről a BMC Medicine című szaklapban számoltak be.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mentális betegségek és a bélflóra: szorosabb a kapcsolat köztük, mint hittük

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

bélflóra

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához