Ezeket látta már?

A menstruáció Isten nagy tévedése? Injekciókkal akarják megszüntetni a menzeszt!

menstruáció

Egyre több orvos gondolja úgy, hogy a nőknek nincs szükségük a menstruá­cióra. Sőt, a ciklus elmaradása akár hasznos is lehet, írja a Magyar Nemzet.

Elsőre talán hihetetlennek hangzik, de a tudomány és az orvoslás eljutott arra a pontra, hogy akár a női menstruációt is képesek lehetnek megszüntetni. Persze, azért a téma nem fekete és fehér.

A menstruációs egy tévedés?

"A menstruáció egyike lehet Isten nagy tévedéseinek” – fogalmazott Judith Ste­phenson a The Guardianben nemrég. A londoni Institute for Women’s Health professzora a lapban arról beszélt, hogy ezek a ciklusok egyáltalán nem hasznosak, sőt megszűnésük valójában számos pozitív hatással jár, mint a vérszegénység kiküszöbölése vagy a klimax eltolása. A ciklus nélküli irányzatnak egyre több híve van, ők injekcióval szüntetik meg a menstruációt, akár évekre.

Várbíró Szabolcs, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika docense nem lepődött meg a külföldi kollégái álláspontján és az eljáráson sem:

"Ez azoknak jelenthet megoldást, akiknek fájdalmas vagy erősebb a havi vérzésük, ám rutinból senkinek sem szoktuk javasolni, mivel a gyötrelmes görcsölések mögött komolyabb betegségek is meghúzódhatnak, mint a mióma vagy a méhnyálkahártya különböző rendellenességei.

Az orvosok a múlt század derekán jöttek rá, hogy az agyalapi mirigy irányítja a petefészek működését, amelynek rendszerét ki is lehet kapcsolni. Ezt a megoldást használjuk ma a különböző hormonális fogamzásgátló eszközökkel, beleértve azokat a készítményeket is, amelyek hónapokra képesek eltolni a ciklust."

Olvasson tovább! A túl erős menstruáció vashiányt okozhat!

Nem veszélytelenek az új készítmények

Mint mondta, bár ezeknek a készítményeknek számos pozitív hatásuk van – megszüntetik a pattanásos bőrt és kitolhatják a változókor kezdetét öt-tíz év alkalmazás után –, korántsem veszélytelenek: a hangulati ingadozás mellett fennáll a trombózis veszélye, a máj- és vesebetegségek is tovább romolhatnak.

– Van olyan eszköz is, mint például a spirál, amelynek alkalmazása gyengíti a havivérzést, egy idő után pedig annyira elvékonyítja a méhnyálkahártyát, hogy jóformán nem lesz minek lelökődnie, így ezek a hölgyek vagy egy pecsételővérzéssel megússzák, vagy évekig nem tudnak menstruálni – mutatott rá a szülész-nőgyógyász.

A menzesz megszüntetését azonban számos szakember aggályosnak látja, hiszen amellett, hogy nincsenek hosszú távú vizsgálatok és adatok arról, milyen hatása van a szervezetre az eljárásnak, újra felerősítheti a vérzéshez kapcsolódó tabukat.

Forrás: Magyar Nemzet Online

Forrás: MNO