Ezeket látta már?

A szójabab javíthatja a menopauzában lévő nők vérnyomását

„A szója kiegészítés szignifikánsan csökkentette a szisztolés (felső) és a diasztolés (alsó) vérnyomás értékét mind a 12 magas vérnyomású és 40 normál vérnyomású nőnél” - írták a tanulmány szerzői.

A szójabab javíthatja a menopauzában lévő nők vérnyomását

JAMA/Archives of Internal Medicine szaklapban május 28-án megjelent közlemény arról tudósít, hogy az egészséges étrend fehérjebevitelének kiegészítése szójával javíthatja a menopauzában lévő nők vérnyomását és csökkentheti a magas vérnyomású nők koleszterinszintjét.

Az Amerikai Szívgyógyász Társaság szerint a magas vérnyomás megközelítőleg 50 millió embert érint Amerikában és egymilliárdot világszerte. A tanulmány háttér-információja szerint gyakori és halálos szövődménye a szívkoszorúér betegség. A magas vérnyomású nők kockázata a szívbetegségre négyszeres a normál vérnyomásúakhoz viszonyítva.

Francise K. Welty és a bostoni Beth Israel Deaconess Orvosi Központban dolgozó kollegái 60 egészséges menopauzában lévő nőt vontak be vizsgálataikba. A nőket véletlenszerűen két csoportba sorolták, majd 8 héten át különböző diétát fogyasztottak. Az első a TLC –diéta volt (Terápiás Életmód Változás), amelyben a kalória 30 százaléka zsiradékból származik (ebben kevesebb, mint 7 százalék a telített zsírsav), a kalória 15 százaléka fehérjéből, 55 százaléka szénhidrátból ered; 1,200 mg kalciumot tartalmaz naponta; két étkezés zsíros halból (lazac vagy tonhal) áll hetente; és kevesebb, mint 200 mg a napi koleszterin bevitel. A másik diéta ugyanennyi kalóriát tartalmaz, de 25 mg fehérjét fél csésze sózatlan szójababbal helyettesítettek. A vérnyomást és a vér koleszterin szintjét a vizsgálat elején és a 8 hetes periódus végén mérték.

A tanulmány kezdetén 12 nőnek volt magas (140/90 Hgmm vagy afeletti) és 48-nak normál a vérnyomása. "A szója kiegészítés szignifikánsan csökkentette a szisztolés (felső) és a diasztolés (alsó) vérnyomás értékét mind a 12 magas vérnyomású és 40 normál vérnyomású nőnél" - írták a tanulmány szerzői.

"A TLC diéta szójával kiegészítve 9,9 százalékos vérnyomáscsökkenést okozott, ezzel szemben a szója nélküli TLC diétát fogyasztók között a vérnyomáscsökkenés 6,8 százalékos volt a magas vérnyomású csoportban; normál vérnyomás mellett 5,2 és 2,9 százalékos csökkenés volt elérhető." – áll a közleményben.

A magas vérnyomású nőknél a szója diéta az LDL (rossz) koleszterin szintjét átlagosan 11 százalékkal, az apolipoprotein B (koleszterint szállító részecske) szintjét átlagosan 8 százalékkal csökkentette. A normál vérnyomású nők koleszterin szintje változatlan maradt.

"12 Hgmm-es szisztolés vérnyomáscsökkenés tíz éven át 11, nagy halálozási kockázatú magas vérnyomású ember közül egynek a halálát előzheti meg, ezért a tanulmányban szereplő magas vérnyomású nőknél mért 15 Hgmm-es vérnyomáscsökkenés szignifikánsan csökkentheti a szív- és érrendszeri kockázatot és halálozást a lakosságban" - írták a szerzők.

"A diétás szója gyakorlatias, biztonságos és nem drága módja a vérnyomáscsökkentésnek. Ha az eredmények egy nagyobb csoportban is megismételhetők, fontos szerepük lehet a menopauzában lévők szív-érrendszeri kockázatának csökkentésében" - foglalták össze a kutatók következtetéseiket.

medipress

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához