Szponzorált tartalom

A náthaszerek is árthatnak a vaginának?

#antibiotikum #nátha #hüvelyfolyás #nőgyógyászat
2019.03.06. Módosítva: 2019.03.06.

Ha a nátha nem is, a szövődményeire beszedett antibiotikumok bizony megárthatnak a női intimzónának. Ezt az összefüggést Renáta a saját kárán volt kénytelen megtanulni.

Ami „fent” jót tesz, megbetegíthet odalent?

– Nemrég csúnyán megfáztam, de éppen nagyon sok munkám volt, így nem volt időm arra, hogy rendesen kifeküdjem a náthámat – idézi fel Renáta, a 39 éves adminisztrátor. – Nem hittem, hogy ekkora baj lesz belőle, de végül csúnyán felülfertőződtem, és a gyulladás ráhúzódott a hörgőimre, emiatt az orvosom azonnal antibiotikumot javasolt. A gyógyszertől viszonylag gyorsan javulni is kezdtem, de sajnos csak „felül”. Odalent már nem volt annyira rózsás a helyzet, mert az antibiotikum-kúra következményeként rémes hüvelyfolyásom lett, és a fül-orr-gégészet után hamarosan a nőgyógyászaton kötöttem ki. A diagnózisom bakteriális hüvelyfertőzés volt – meséli Renáta, aki azóta megfogadta, hogy ha legközelebb antibiotikumot kell szednie, mindenképpen oda fog figyelni a hüvelyflóra védelmére is.

Hirdetés Forrás: Egészségkalauz

Orrfolyásból hüvelyfolyás: így lehet egy „kis” náthából csúnya hüvelyfertőzés!

Antibiotikumok szedése után nem véletlenül tapasztal sok nő bizonyos kellemetlen hüvelyi problémákat. A baktériumokkal szemben valóban a leghatékonyabb fegyver az antibiotikum, amely sajnos nem feltétlenül csak a kórokozókat pusztítja el, hanem a szervezet számára hasznos mikroorganizmusokat is megtizedelheti. A bélflóra védelmére újabban már oda szoktunk figyelni, ezért szedünk probiotikumot az antibiotikum mellé. A hüvelyflóráról azonban a legtöbb nő még mindig megfeledkezik, holott a hüvely védelmét ellátó hasznos tejsavbaktériumok ugyanúgy áldozatul eshetnek az antibiotikum-kúráknak.

Hogyan védjük meg a hüvelyflórát antibiotikum-szedés idején?

Az antibiotikumokat ellenzők tábora manapság egyre szélesebb, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy amennyiben az orvos antibiotikum szedését írta elő, ne bíráljuk felül a döntését. Ha szeretnénk elkerülni az ilyen gyógyszereket, törekedjünk inkább a betegségek megelőzésére. Erősítsük az immunrendszerünket például vitaminokkal, egészséges étrenddel, rendszeres testmozgással. És okuljunk Renáta fent idézett történetéből: a kisebb vírusfertőzéseket is vegyük komolyan, mert lám, egy „lábon kihordott” nátha könnyen vezethet felülfertőződéshez, amely már antibiotikum alkalmazását követelheti.

Ha pedig nincs más választásunk, mint beszedni az antibiotikumot, a patikában keressünk olyan hüvelyflóra-regeneráló készítményt, amellyel megelőzhető a bakteriális hüvelyfertőzés kialakulása.

Forrás: EgészségKalauz