Ezeket látta már?

Ha fogamzásgátlót szed, ezt a fontos vitamint ne felejtse el pótolni!

D-vitamin, fogamzásgátlás nőgyógyász vitaminkészítmény menstruáció

Sajnos mind a mai napig igen sok esetben találkozhatunk azzal a problémával, hogy egyes szakemberek a rendszertelen ciklusra fogamzásgátló szedését javasolják.

Azon túl, hogy ezzel mindössze elfedni lehet a problémát a fogamzásgátló más gondokat is generálhat. Ezek pedig akkor is jelentkezhetnek, ha teljesen egészségesen döntünk a fogamzásgátlók szedése mellett. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mondani a fogamzásgátlókról, de odafigyelést igényel a szedésük! A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Fogamzásgátlók hatása a D-vitamin-szintre

Nagyon sokan ágálnak a családtervezés ezen módja ellen, mondván hormonokat tartalmaz. Ebben ugyan igazuk van, de annyira minimális mennyiségben, hogy ez az oldal ma már nem okoz gondokat. Ellenben a fogamzásgátló tablettáknak van egy olyan tulajdonsága is, melyről kevesen tudnak. Ez pedig az, hogy megnehezítik a D-vitamin hasznosulását.

Ezzel az anyaggal a szakemberek és a média is egyre többet foglalkozik, hiszen kutatások sora mutat rá a tényre, hogy erősen mellőzött szerepben volt eddig. Hormonról lévén szó lényegesen kiterjedtebb a hatásmechanizmusa, mint azt sokáig feltételeztük.

Miért fontos a D-vitamin?

Tudjuk, hogy ez a Nap vitaminja, és hogy a táplálkozással bevinni nem lehet, ez a bőrben képződik. Télen azonban kevesebb napsütés éri a bőrünket, és sajnos tény, hogy hazánkban a felnőtt lakosság mintegy 90%-a D-vitamin hiánnyal küszködik egész évben! Ehhez jön még a fogamzásgátló tabletták hatása, ami pedig már érthető módon komoly gondokat is generálhat.

D-vitamin hiányában a kalcium hasznosulása erősen lecsökken. Ez az anyag pedig nem csak a csontok erősségét adja. Szerepet játszik az egészséges izomműködésben - így hozzájárul ahhoz is, hogy a menzesz alatti izomgörcsök lényegesen visszafogodtabbak legyenek -, de az idegrendszer működésében is elengedhetetlen szerepe van – mondja dr. Angyal Géza .

A D-vitamin ezen túlmenően komoly hatással lehet a női nemi hormonok egyensúlyára, ösztrogéndominanciát hozva létre. Ha pedig ez az állapot tartósan van jelen, akkor olyan betegségek jelenhetnek meg, mint például a PCOS, de a meddőség is igen hamar kopogtat majd az ajtónkon.

A D-vitamin pótlása nagyon fontos

Mivel a D-vitamint étkezéssel nemigen lehet bevinni, és a napozás ellenére nyáron is jelen van a hiány, így a pótlásról érdemes vitaminkészítmény formájában gondoskodni. Ez mindenképpen legyen komplex – hiszen ahogy láthatjuk, a D-vitamin és a kalcium kapcsolatában a felszívódás segítését, ugyan ez igaz fordítva is, sőt, több más anyag is erősen befolyásolja a D-vitamin hasznosulását (például a C-vitamin és a cink).

Fontos az is, hogy a pótlás során a D3-vitamin formát keressük, ennél ugyanis hatékonyabb a hasznosulás. A többi anyag esetében pedig keressük a -citrát és -glükonát kötési formákat (pl.: cink-citrát, vas-glükonát), mert így a hasznosulás akár 80%-kal is jobb lehet.

Mikor kell szakemberhez fordulni?

Amennyiben betegséget még nem generált a D-vitamin-hiány, akkor a pótlás megoldhatja a gondokat, melyek jelentkeznek. Ez igaz a meddőség esetében, amennyiben a hátterében “csak” a tápanyaghiányos állapotok húzódnak meg (ebben az esetben várandósvitamint válasszunk, melynél a fentiek mellett fontos szempont a megfelelő, a trimeszterek eltérő igényeit kiszolgálni képes tagoltság). Ha azonban már betegségeket is kezelni kell, akkor a szakember segítsége elengedhetetlen, ugyanakkor a tápanyagpótlás ebben az esetben is hatalmas segítséget jelenthet, hiszen megkönnyíti, meggyorsítja a kezelést és gyógyulást.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hormonmentes, spermiumpusztító fogamzásgátló módszerek: miket kell róluk tudni?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Fogamzásgátló

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához