Ezeket látta már?

Fájdalmas endometriózis: a hasmenés az egyik tünete

endometriózis

Mit lehet tenni a meddőséggel járó, és milliók életét megkeserítő endometriózis ellen? Egyáltalán mi az az endometriózis?

Az endometriózis lehetetlenné teheti a teherbeesést, és sajnos mind a mai napig nem tisztázott pontosan, miért is alakul ki.

Mi is pontosan az endometriózis?

Az endometrium jelentése méhnyálkahártya, mely egy hormonérzékeny szövet, ami a méh belső részét borítja. Az a kifejezés, hogy hormonérzékeny arra utal, hogy a szövet reagál bizonyos hormonok jelenlétére. Jelen esetben ez az endometrium vastagodását, majd a ciklus végén annak leválását jelenti. Normál esetben ez a szövet a vérzés útján távozik a szervezetből, majd a folyamat kezdődik előről.

Az endometriózis betegség lényege, hogy a szövet, illetve az azt alkotó sejtek a testen belül máshol is megjelennek. Ez már önmagában sem jó dolog, hiszen a nem oda való sejtek folyamatos steril gyulladást idéznek elő a területen, de emellett a hormonérzékenység is gondot jelent. Amikor ugyanis a menstruációs ciklus hormonjait termelni kezdi a test, azok nem csak a méh és környékén fejtik ki a hatásukat, hanem az egész testben, eljutnak mindenhová.

A testen belül nem megfelelő helyen lévő endometrium, vagyis méhnyálkahártya pontosan úgy reagál ezekre a hormonokra, akár a méhben, vagyis megduzzad, majd leválik. Ebben az esetben azonban a természetes tisztulás nem lehetséges, vagyis a levált szövetek a testüregben rekednek, ahol gyulladást, és összenövéseket (adhézió) válthatnak ki.

Mi az endometriózis oka, tünete?

Sajnos az endometriózis pontos oka ismeretlen. Egyes elméletek szerint genetikai hajlam kérdése, míg mások szerint a hasüreg környékén olyan őssejtek maradnak, melyek a környezet, illetve akár betegségek, hormonok hatására méhnyálkahártya sejtekké alakulnak, azok minden képességével együtt.

Az endometriózis kialakulásának okai

  • stressz
  • mozgásszegény életmód
  • nem megfelelő táplálkozás
  • szervezet kimerülése
  • hosszan tartó gyógynövényfogyasztás

A tünetek között találkozhatunk az erőteljes fájdalommal járó menstruációval, az ovuláció, vagy szex közben jelentkező fájdalommal, a fokozott vérzéssel és természetesen a meddőséggel is. Emellett jelentkezhet erős alhasi görcs, a menzesz összezavarodása, fájdalmas, esetenként akár véres vizelet, hasmenés és székrekedés is.

Ezenkívül gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelések, és hosszútávú gyógynövényfogyasztás hatására is jelentkezhet a kór. Sőt, a gyenge immunrendszer is könnyen vezethet a baj kialakulásához.

Az endometriózis kezelése

Dr. Angyal Géza elmondta, hogy a kialakult betegség kezelése minden esetben szakember feladata, aki dönthet gyógyszeres terápia mellett, de a műtét is könnyen szóba jöhet ilyenkor.

A megelőzését a megfelelő életmóddal tehetünk sokat, illetve az immunrendszer erősítésével. Ezt a szervezet tápanyagraktárainak feltöltésével érhetjük el. Sok esetben a kór a meddőség miatt orvoshoz forduló nőknél derül ki, így számukra kézenfekvő a megfelelően tagolt, szerves kötésekkel rendelkező várandós vitamin szedése, hiszen az ilyen készítményből lényegesen nagyobb hatékonysággal szívódnak fel a tápanyagok.

A készítmény komplexitása külön jó a kismamáknak, vagy babára vágyó nőknek, ám tökéletesen megfelel akkor is, ha a cél nem a családalapítás. Mindemellett nem szabad megfeledkezni a kiegyensúlyozott táplálkozásról és a megfelelő mozgásról sem!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor jelez betegséget a menstruáció alatti görcsös fájdalom?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

méhnyakrák

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához