Ezeket látta már?

Étkezési zavarok: így vezethetnek visszafordíthatatlan korai klimaxhoz

étkezési zavar, termékenység, klimax, menopauza

A tökéletes test hajszolásának komoly ára lehet.

A magazinok, internetes portálok és sok más sajtótermék is elképesztően hamis képest fest arról, milyen is a tökéletes test. Az ultravékony hölgyek szégyenérzetet keltenek sok fiatal nőben, mert testük nem illeszkedik ebbe, az egyébként irreális képbe, emiatt pedig kialakulhatnak az evészavarok, melyek sajnos a korai menopauzának is megágyaznak, ellehetetlenítve ezzel a családalapítást. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Evészavarok

Az evászavarok egyik legismertebb tagja az anorexia, vagyis a kóros soványság. A betegnek ebben az esetben önmagáról nem reális testképe van, illetve igyekszik megfelelni annak a szépségideálnak, melyet a médiumok közvetítenek felénk. Hiszen még egyes plus size modellek esetében sem beszélhetünk arról, hogy ne a vékony kategóriába tartozna, a hölgyek pedig nagyon nem szeretnék ezt a jelzőt megszerezni a legtöbb esetben.

A betegség sajnos komoly, és az esetek döntő többségében a beteget nem lehet “meggyőzni” arról, hogy szép, vagy elég vékony, hiszen az önértékelése és a testképe is sérült. Éppen ezért a szakember segítsége a legtöbb esetben elkerülhetetlen.

Ki kell emelni azt is, hogy a soványság, pontosabban a tápanyagmegvonás bizony komoly gondokat generál a testben, első körben azokban a funkciókban, melyek nem szükségesek a létfenntartáshoz, így a legtöbb esetben a rendszeres menzesztől is búcsút vehet a beteg – mondja dr. Angyal Géza.

Termékenység és korai klimax

Igaz, hogy így a görcsökkel sem kell küszködnie, cserébe azonban a nemi mirigyek hormontermelése is erősen sérül, ennek megfelelően pedig a termékenység fenntartása sem lehetséges. Abban az esetben, ha a beteg változtat az étkezési szokásain, a hormontermelés is helyreáll - legalábbis ezt gondolnánk. Sajnos azonban a kár maradandó is lehet, a termelés elmaradásának következtében akár a normál változókor előtt évtizedekkel is jelentkezhet a korai klimax.

Ez a kórkép sajnos visszafordíthatatlan, így a hangsúly az elkerülésén lehet. A tápanyagpótlás ebben az esetben kiemelt jelentőségű, hiszen az egészség alapfeltétele is a megfelelő tápanyagellátottságban rejlik, a termékenység megőrzéséről már nem is beszélve.

Étkezés és segítség

Az étkezési zavarok kezelésében nagy szükség van a szakemberre, de a tápanyagpótlás sem szabad elfelejteni, hiszen időben reagálva jó esély van a termékenység megőrzésére is. Ehhez egy jó női, vagy akár egy jó várandósvitamin is hatalmas segítséget jelenthet, abban az esetben, ha komplex, azaz sok összetevőt tartalmaz, illetve az anyagokat szerves, biológiailag aktív kötésben tartalmazza (ez praktikusan -citrátokat és -glükonátokat jelent, pl.: cink-citrát és vas-glükonát).

A kiegyensúlyozott étkezés és a mozgás az alapja az egészségnek, vagyis ezek nélkül szinte biztosan nem fog működni a szervezet tápanyagokkal való feltöltése, ám ezek önmagukban sokszor kevésnek bizonyulhatnak. A tápanyagpótlás mellett a cél ebben az esetben az, hogy a testképzavart le tudjuk győzni, és megértsük azt is, hogy a szerethetőség, a szépség és a kívánatosság messze nem azon múlik, hogy a ruha címkén az XS vagy az S feliratot láthatjuk.

Evési kényszer: 5 jel, ami ételfüggőségre utal, vegye komolyan! - olvasson tovább!

Ha van egy kis ideje, töltse ki a "Pár perc az egészségedért, mert nők vagyunk" - című kérdőívet, amely a nők higiéniás szokásait vizsgálja. A kérdéssor kitöltése pár percet vesz csak igénybe, és semmilyen személyes adatot nem kíván. A kérdőívet az alábbi linken lehet elérni: https://bit.ly/mertnokvagyunk

Forrás: ratkotunde.hu