Ezeket látta már?

Farkaséhség, szorongás és ingerlékenység - jelek, amikből tudhatja, hogy PMS érintett

pms, menzesz

A vizsgálat során a leggyakoribb tünet az étel utáni sóvárgás volt, amelyet a megkérdezett nők 85,28%-a tapasztalt.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új felmérés alapján a premenstruációs tünetek előfordulásáról, gyakoriságáról, milyenségéről:

"Annak érdekében, hogy jobban megértsék, milyen típusú premenstruációs tüneteket tapasztalnak a nők, és hogy ezek a tünetek hogyan befolyásolják mindennapi életüket, az Archives of Women’s Mental Health című szaklap 08. 26-i számában az USA-ban és Angliában dolgozó kutatók több, mint 238.000, 18-55 év közötti nőtől származó felmérés válaszait elemezték 140 országból a Flo alkalmazásban, amely segít a nőknek menstruációs ciklusuk, illetve terhesség alatti és utáni hangulatuk és testi tüneteik követésében.

A kutatók szerint a leggyakoribb jelentett tünet az étel utáni sóvárgás volt, amelyet a megkérdezett nők 85,28%-a tapasztalt, majd a hangulatingadozás vagy a szorongás (64,18%) és a fáradtság (57,3%). A válaszadók 28,61%-a mondta azt, hogy premenstruációs tünetei minden menstruációs ciklus során zavarják hétköznapjaikat, további 34,84%-uk pedig azt mondta, hogy a menstruáció előtti tünetek csak néha zavaróak.

A jelentett premenstruációs hangulati és szorongásos tünetek előfordulása országonként jelentősen változott, a kongói 35,1%-os aránytól az egyiptomi 68,6%-ig. Fontos jövőbeli kutatási irány lesz annak megértése, hogy a biológia vagy a kultúra különbségei állnak-e az országos szintű arányok eltéréseinek hátterében.

A kutatók megállapították, hogy a tünetegyüttes – feledékenység, alacsony libidó, alvászavarok, gyomor-bélrendszeri tünetek, súlygyarapodás, fejfájás, izzadás vagy hőhullámok, fáradtság, hajelváltozások, kiütések és ödémásodás – jelentősen gyakrabban fordult elő az idősebb válaszadók körében. A kutatók szerint a fizikai tünetek fokozódása az idősebb válaszadók körében logikus, mivel e tünetek közül sok a perimenopauzával, a menopauza felé vezető átmeneti időszakkal társul, amelyet rendszertelen menstruációs ciklus jellemez."

Hivatkozás: Hantsoo, L., et al. (2022) Premenstrual symptoms across the lifespan in an international sample: data from a mobile application. Archives of Women s Mental Health. doi.org/10.1007/s00737-022-01261-5.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport