Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Tévhit, hogy a medencevíz okozza a hüvelyfertőzéseket!

fertőzés gomba medence víz hüvelyflóra hüvelyfertőzés oka

Egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a komoly problémák kialakulását.

Számos tévhit kering a hüvelyfertőzésről: sokan a mai napig úgy gondolják, hogy a koszos, nem megfelelően tisztított víz okozza a panaszokat, és előfordul, hogy régi népi hiedelmekkel vágnak neki a kezelésnek, ami azonban még több probléma forrása lehet.

Nem a víz okozza a fertőzést

Sokan hajlamosak elbagatellizálni az egyes hüvelyi fertőzésekre utaló jeleket vagy a medencében töltött wellness-hétvégére fogják a panaszaik kialakulását. A szakember szerint azonban ennél sokkal összetettebb a probléma.

„Ha hüvelyfertőzésre utaló jeleket tapasztalnak, sokan hajlamosak mindezt még ma is a koszos vízre fogni. Az igazság azonban az, hogy nem a medence vize okozza a fertőzést, hanem maga a hüvely, amikor felborul benne az egészséges baktériumflóra egyensúlya. Való igaz, hogy a klóros víz, a sok fertőtlenítőszer melegágya lehet a kényes egyensúly felborulásának, de ugyanígy kiváltó oka lehet ennek, ha sokáig nedves fürdőruhában ücsörgünk, vagy ha műszálas fehérneműt hordunk. A hüvelyben található egyes baktériumok így hajlamosak elszaporodni, miközben a jótékony baktériumok már nem képesek visszaszorítani őket. Nem külső kórokozó okozza tehát a fertőzéseket, hanem a hüvely maga fertőzi meg magát azáltal, hogy egyes baktériumtörzsek szaporodását lehetővé teszi” - fejtette ki Dr. Budai Marianna szakgyógyszerész.

A túlzásba vitt tisztálkodás sem tesz jót

A szakember szerint sokszor az is okozhat problémát, ha túlzásba visszük a tisztálkodást, hiszen az általános szappan nem alkalmas az intim tájék tisztán tartására.

„Az intim dezodorok gyakori használata, a túlzásba vitt tisztálkodás mind-mind felboríthatja azt a kényes egyensúlyt, ami a hüvelyflórában található. Nagyon fontos, hogy a legtöbb gombás vagy bakteriális eredetű fertőzés jó eséllyel megelőzhető, ha odafigyelünk a hüvelyflóra egyensúlyának megtartására. Ha úgy tetszik, tudjuk is edzeni a hüvelyflórát, különösen, mielőtt egy-egy ilyen wellness-hétvégére indulunk. Furcsa szokások, különböző "házi módszerek" élnek még ma is a köztudatban, amik veszélyesek lehetnek. Ezzel szemben érdemes olyan terméket alkalmazni, ami minél több élő baktériumtörzset tartalmaz, mert ezek képesek megtelepedni a hüvelyben, ezáltal biztosítva az egészséges hüvelyflórát, ami így sokkal ellenállóbbá válik az olyan körülményekkel szemben, amik egyébként fertőzéshez is vezethetnek.”

Dr. Budai Marianna kérdésre válaszolva elmondta, ma már nem szükséges naponta többször alkalmazni a probiotikus termékeket, hiszen már létezik a piacon olyan hüvelytabletta is, ami elnyújtott hatással rendelkezik.

„Sokakat tarthat vissza a mai rohanó világban az időhiány, vagy az, hogy napi többször kell alkalmazni egy hüvelytablettát. Nekik lehet nagyon jó megoldás egy olyan hüvelytabletta, ami elnyújtott hatással bír, és elég csak négynaponta egy-egy tablettát felhelyezni. Így az egész probiotikus kúra letudható két tablettával. Ezek a termékek ráadásul nem csak az intim fertőzések megelőzésben játszanak fontos szerepet, de az antibiotikumos kúrák után is elengedhetetlenek a hüvelyflóra helyreállításában. Sőt, enyhébb panaszok akár kezelhetők is velük. A komolyabb tünetek megjelenésekor mindenképpen nőgyógyász felkeresése szükséges, aki meg tudja állapítani, hogy gombás vagy bakteriális eredetű-e a fertőzés. Ebben az esetben – a gyógyszerek mellett alkalmazva – is előnyös hatásúak lehetnek a hüvelyi probiotikumok, mivel azok hozzájárulhatnak a gyógyszeres kezelés hatékonyságához” - tette hozzá a szakember.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Állandóan felfázik? Ez lehet az oka, hogy hajlamos a fertőzésre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hüvelyfertőzés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához