Ezeket látta már?

Gyenge a gátizma? Ezt a gyakorlatot végezze el!

intim torna, gátizom, medencefenék

Már serdülőkorban érdemes elkezdeni a medencefenék vagy közismertebb nevén a gátizom védelmét célzó tornagyakorlatokat a Semmelweis Egyetem gyógytornász mestertanára, Friedrichné Nagy Andrea szerint.

A gátizmok gyengülésének leggyakoribb hajlamosító oka a várandósság és a szülés, a túlsúly, a nehéz fizikai munka, tartós köhögés, székrekedés. Különböző életszakaszokban, menopauzában és idős korban is csökken a gátizmok ereje, de betegségek, műtétek és veleszületett kötőszöveti lazaság is lehet a gyengülés hátterében.

A gátizom egy több rétegű kötőszövetes-izmos lemez, melynek feladata többek között a kismedencei szervek alátámasztása, a vizelet, a széklet tartása és ürítése, de szerepe van a szexuális örömérzetben és a lágy szülőcsatorna kialakításában is. Károsodásakor, sérülésekor vagy gyengesége esetén a feladatát nem tudja maradéktalanul ellátni, ezért nagyon fontos, hogy a nők minden életkorban fordítsanak kiemelt figyelmet e terület védelmére.

Szakszerűen és rendszeresen végzett tréninggel a gátizomgyengeség mértéke és az ebből fakadó kellemetlen tünetek csökkenthetők vagy akár meg is szüntethetők. A Semmelweis Egyetem medencefenék-torna gyakorlatokat bemutató oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen tünetek jelzik, ha a túl sok inzulin miatt borulnak fel a női hormonok

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#méhnyakrák

Forrás: semmelweis.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához