Ezeket látta már?

Ezeknek a krónikus betegségeknek az inkontinencia az egyik tünete

intimlezer inkontinencia

Mi okozhat egy nőnél inkontinenciát, vagyis vizeletcsepegést? Elmondjuk!

Az inkontinencia (más néven vizeletcsepegés, vizeletszivárgás, vizelettartási probléma) a leggyakrabban a nőket érinti és roppant kellemetlen velejárója lehet a hétköznapoknak. Folyamatosan készenlétben kell állni, mosdókat kutatni, figyelni a folyadékfogyasztásra, hogy csak pár dolgot említsünk. Vizeletszivárgást számos ok előidézhet, arról nem beszélve, hogy több típusa is ismert. De mely tényezők hajlamosíthatnak a leggyakrabban inkontinenciára? Ennek jártunk most utána.

Az inkontinencia típusai

A vizetettartási problémán belül három típust különböztet meg az orvostudomány: a késztetéses, a stressz-, valamint a kevert inkontinenciát.

A késztetéses inkontinencia egy hirtelen és sürgető vizelési inger, amely akaratlan vizeletszivárgással jár. Ennek az az oka, hogy a húgyhólyag akkor húzódik össze, amikor nem kellene, és így a vizelet átszivárog a hólyagot zárva tartó izmokon. Egy vagy több tényező is okozhatja, például húgyhólyag-fertőzés, gyulladás, a húgyhólyag-kimenet átjárhatóságának csökkenése, illetve hólyag- vagy vesekövek. Kiváltó ok valamilyen súlyosabb állapot, például idegrendszeri sérülés is lehet.

A stresszinkontinencia a leggyakrabban előforduló típus a nőknél, és akkor gyanakodhatunk rá, ha nevetés, köhögés, tüsszentés, ugrálás vagy cipekedés közben tapasztaljuk a vizeletszivárgást. Akkor fordul elő, amikor a húgyhólyagot tartó medencefenéki izomzat meggyengül.

A kevert inkontinencia során egyszerre van jelen a stresszinkontinencia, azaz a hastájékot érő nyomás miatti akaratlan vizeletszivárgás, valamint a késztetéses inkontinencia, azaz a hiperaktívan működő hólyag. Lehetséges azonban, hogy a kettő közül csak az egyik kiemelkedő. A medencefenék erősítése mindenfajta inkontinencia kockázatának legjobb elkerülése.

Krónikus betegségek okozta inkontinencia

Olyan betegségek is hólyagproblémákat idézhetnek elő, mint a stroke, a cukorbetegség, a húgyúti fertőzések és az elhízás. A cukorbetegség például nagy vizeletmennyiséget eredményez, aminek a magas vércukorszint az oka. Az elhízásnál a hasra rakódott plusz zsírtömeg az, ami nyomás alá helyezheti a húgyhólyagot, a stroke pedig gyakran eredményez csökkent mozgásképességet. Mindez növeli a vizeletszivárgás kockázatát. A húgyúti betegségek esetében pedig a szervezetbe jutó baktériumok ingerlik a hólyag belsejét, így okozva gyakori vizelési ingert.

Az idegrendszeri károsodással járó betegségek, mint a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex és a különböző agysérülések is eredményezhetnek vizeletszivárgást. A kiválasztó szervrendszer megfelelő működését ugyanis az idegrendszer is befolyásolja: a testben lévő idegsejtek továbbítják az ingerületeket a hólyagtól az agy felé, jelezve, hogy a hólyag megtelt. A folyamat az ellenkező irányba is működik: az agy által küldött parancsot az idegrendszer szállítja, hogy a gátizmok tudják, mikor kell szorítaniuk, és mikor kell ellazulniuk. Egy idegrendszeri károsodással járó betegség esetében azonban megszűnhet a hólyagürítés szabályozása, illetve csak részben ürül ki a húgyhólyag.

Amikor nem krónikus betegség áll az inkontinencia hátterében:

Medencefenéki izomzat gyengülése

Amennyiben nem betegség vagy kiemelt hormonális változás áll a vizeletcsepegés hátterében, akkor a húgyhólyagot tartó medencefenéki izomzat gyengüléséről is lehet szó. Ilyen esetben a hólyagot érő nyomásnál a medencefenék izmai nem tudnak elegendő erőt kifejteni ahhoz, hogy a teljes vizeletmennyiség a hólyagban maradjon. Ilyenkor rendszerint csupán kis mennyiségű vizelet távozik.

Várandósság

A kis jövevénynek kell odabent a hely, így a kismamák testében komoly hormonális változások történnek, ami a belső szerveket sem hagyja érintetlenül. A terhesség során ugyanis olyan hormonok kerülnek a szervezetbe, amelyek befolyásolják a testszövetek és az izmok minőségét, hogy a baba növekedésével együtt tudjanak tágulni. A medencefenék izmai terhesség során puhábbá és simábbá válnak, hogy megkönnyítsék a szülést, viszont az érintett izmok és ínszalagok így nehezebben tartják a helyükön a medencefenéken található szerveket. Éppen ezért várandósság alatt, illetve szülés után lehet számítani vizeletszivárgásra. És bizony az egyre növekvő csöppség rugdalózása sem éppen a hólyagkímélő jelenségek közé tartozik...

Menopauza

A menstruáció és a terhesség után a harmadik legnagyobb hormonális változás egy nő életében a változókorral köszönt be. A hangulatingadozás és a hőhullámok mellett a klimax a vizelet-visszatartási képességre is hatással lehet. Mivel a nemi szervben és a húgyút alsó részén csökken az ösztrogénmennyiség, a hüvelyi és húgyúti szövetek szárazabbá, rugalmatlanabbá válhatnak, illetve elvékonyodhatnak. A medencefenék izmai meggyengülnek, ha nem stimulálja őket az ösztrogén.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Extrém fáradtság: van, amikor cukorbetegség áll a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Cukorbetegség

Advertisement
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához