Mindenki ezt nézi most!

Szponzorált tartalom

Gyakoribb, mint gondolnánk! 4 dolog, ami inkontinenciához vezethet

Gyakoribb, mint gondolnánk! 4 dolog, ami inkontinenciához vezethet

Mi okozhat egy nőnél inkontinenciát, vagyis vizeletcsepegést?

Az inkontinencia (más néven vizeletcsepegés, vizetszivárgás, vizelettartási probléma) a leggyakrabban a nőket érinti és roppant kellemetlen velejárója lehet a hétköznapoknak. Folyamatosan készenlétben kell állni, mosdókat kutatni, figyelni a folyadékfogyasztásra, hogy csak pár dolgot említsünk.

Vizeletszivárgást számos ok előidézhet, arról nem beszélve, hogy több típusa is ismert. De mely tényezők hajlamosíthatnak a leggyakrabban inkontinenciára? Ennek jártunk most utána.

Várandósság

A kis jövevénynek kell odabent a hely, így a kismamák testében komoly hormonális változások történnek, ami a belső szerveket sem hagyja érintetlenül. A terhesség során ugyanis olyan hormonok kerülnek a szervezetbe, amelyek befolyásolják a testszövetek és az izmok minőségét, hogy a baba növekedésével együtt tudjanak tágulni. A medencefenék izmai terhesség során puhábbá és simábbá válnak, hogy megkönnyítsék a szülést, viszont az érintett izmok és ínszalagok így nehezebben tartják a helyükön a medencefenéken található szerveket. Éppen ezért várandósság alatt, illetve szülés után lehet számítani vizeletszivárgásra. És bizony az egyre növekvő csöppség rugdalózása sem éppen a hólyagkímélő jelenségek közé tartozik...

Menopauza

A menstruáció és a terhesség után a harmadik legnagyobb hormonális változás egy nő életében a változókorral köszönt be. A hangulatingadozás és a hőhullámok mellett a klimax a vizelet-visszatartási képességre is hatással lehet. Mivel a nemi szervben és a húgyút alsó részén csökken az ösztrogénmennyiség, a hüvelyi és húgyúti szövetek szárazabbá, rugalmatlanabbá válhatnak, illetve elvékonyodhatnak. A medencefenék izmai meggyengülnek, ha nem stimulálja őket az ösztrogén.

TIPP: Gyakori vizelési inger, vizeletszivárgás, vizelettartási probléma esetén használjunk inkontinencia betétet vagy pelenkanadrágot. Mindig győződjünk meg róla, hogy van nálunk tartalék betét az induláskor, így kevesebb valószínűséggel érhet minket kellemetlenség, váratlan helyzet.

Milyen típusú inkontinencia betétek léteznek? IDE kattintva megtudhatja!

Krónikus betegségek

Olyan betegségek is hólyagproblémákat idézhetnek elő, mint a stroke, a cukorbetegség, a hugyúti fertőzések és az elhízás. A cukorbetegség például nagy vizeletmennyiséget eredményez, aminek a magas vércukorszint az oka. Az elhízásnál a hasra rakódott plusz zsírtömeg az, ami nyomás alá helyezheti a húgyhólyagot, a stroke pedig gyakran eredményez csökkent mozgásképességet. Mindez növeli a vizeletszivárgás kockázatát. A hugyúti betegségek esetében pedig a szervezetbe jutó baktériumok ingerlik a hólyag belsejét, így okozva gyakori vizelési ingert.

Az idegrendszeri károsodással járó betegségek, mint a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex és a különböző agysérülések is eredményezhetnek vizeletszivárgást. A kiválasztó szervrendszer megfelelő működését ugyanis az idegrendszer is befolyásolja: a testben lévő idegsejtek továbbítják az ingerületeket a hólyagtól az agy felé, jelezve, hogy a hólyag megtelt. A folyamat az ellenkező irányba is működik: az agy által küldött parancsot az idegrendszer szállítja, hogy a gátizmok tudják, mikor kell szorítaniuk, és mikor kell ellazulniuk. Egy idegrendszeri károsodással járó betegség esetében azonban megszűnhet a hólyagürítés szabályozása, illetve csak részben ürül ki a húgyhólyag.

Medencefenéki izomzat gyengülése

Amennyiben nem betegség vagy kiemelt hormonális változás áll a vizeletcsepegés hátterében, akkor a húgyhólyagot tartó medencefenéki izomzat gyengüléséről is lehet szó. Ilyen esetben a hólyagot érő nyomásnál a medencefenék izmai nem tudnak elegendő erőt kifejteni ahhoz, hogy a teljes vizeletmennyiség a hólyagban maradjon. Ilyenkor rendszerint csupán kis mennyiségű vizelet távozik.

Az inkontinencia típusai

A vizetettartási problémán belül három típust különböztet meg az orvostudomány: a késztetéses, a stressz-, valamint a kevert inkontinenciát.

A késztetéses inkontinencia egy hirtelen és sürgető vizelési inger, amely akaratlan vizeletszivárgással jár. Ennek az az oka, hogy a húgyhólyag akkor húzódik össze, amikor nem kellene, és így a vizelet átszivárog a hólyagot zárva tartó izmokon. Egy vagy több tényező is okozhatja, például húgyhólyag-fertőzés, gyulladás, a húgyhólyag-kimenet átjárhatóságának csökkenése, illetve hólyag- vagy vesekövek. Kiváltó ok valamilyen súlyosabb állapot, például idegrendszeri sérülés is lehet.

A stresszinkontinencia a leggyakrabban előforduló típus a nőknél, és akkor gyanakodhatunk rá, ha nevetés, köhögés, tüsszentés, ugrálás vagy cipekedés közben tapasztaljuk a vizeletszivárgást. Akkor fordul elő, amikor a húgyhólyagot tartó medencefenéki izomzat meggyengül.

A kevert inkontinencia során egyszerre van jelen a stresszinkontinencia, azaz a hastájékot érő nyomás miatti akaratlan vizeletszivárgás, valamint a késztetéses inkontinencia, azaz a hiperaktívan működő hólyag. Lehetséges azonban, hogy a kettő közül csak az egyik kiemelkedő. A medencefenék erősítése mindenfajta inkontinencia kockázatának legjobb elkerülése.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

Advertisement
Forrás: egeszsegkalauz.hu