Ezeket látta már?

Miért köszönt be egyre korábban a klimax a nőknél? Az orvos elmondja

menopauza, klimax, változókor, tünetei

A menopauza természetes jelenség, ugyanakkor a bekövetkezésük időpontja sokszor lényegesen korábban történik, mint az normál esetben várható lenne.

Napjainkban a termékenység, illetve sokkal inkább a meddőség sajnos napi téma, hiszen elképesztően sok embert érint. A középkorban is voltak olyan párok, akiknél a baba érkezésére sokat kellett várni, vagy egyáltalán nem sikerült családot alapítani, de ennek okairól a korabeli szakemberek még sokszor fura elképzeléseket vallottak. Mára az orvostudomány igen sokat fejlődött, de érdekes módon már a középkorban is sejtették, hogy mekkora jelentősége is van a tápanyagpótlásnak! A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Termékenység és középkor

A termékenység pontos megértése, a folyamatok lejátszódása és az egyéni eltérések megértése még ma, a 21. század modern orvoslásában sem tökéletesen tisztázott részletek, így nem csoda, ha a középkorban az orvosok még elég furcsa elképzelések szerint értelmezték az emberi termékenységet.

Sok esetben jó meglátásaik voltak. A 17-18. századig érvényben lévő orvosi ajánlások szerint összefüggés mutatkozik a táplálkozás és az egészségi állapot, valamint a termékenység között, és ebben egyáltalán nem tévedtek. Igaz, akkoriban a testnedvek egyensúlyának megbomlásában látták az okokat, de az alapfelvetés még így is nagyon jó volt.

Igaz, emellett a férfiak termékenységének hanyatlásában az akkori orvosok szerint szerepet játszott a természetben, szabad ég alatt élt, szégyentelen nemi élet, illetve a túl sok szex is. A női termékenység tekintetében pedig egyértelműen a menzesz jelentette a támpontot. Elképzelésük szerint amíg a nő menstruál, addig a termékenysége is megvan.

Miért jöhet korábban a menopauza?

Bár tény, hogy a termékenységi időszaknak a nők esetében van egy végpontja, de ez nem egyik pillanatról a másikra történik, ahogyan azt a középkorban tudni vélték. Az akkori körülmények közt is jelentkezett a korai menopauza, illetve a termékenység fokozatos hanyatlása, de ezzel nem tudtak mit kezdeni az akkori szakemberek.

Sajnos még ma is komoly fejtörést okoz a tudósoknak, hogy hogyan lehetne elkerülni, hogy a nők termékenysége idő előtt induljon hanyatlásnak, ahogyan egyelőre arra sem tudjuk a megoldást, miképpen lehetne a férfi termékenység folyamatos, évtizedek óta tartó hanyatlását megállítani.

Hiszen alapvetően a test úgy van összerakva, hogy a termékenység az ivarérett kortól kezdődően a nők esetében nagyjából 50 éves korig, míg a férfiak esetében életük végéig meglegyen. Tény, hogy a termékenység nem azonos mértékű az eltérő éltszakaszokban, és ez természetes. A csúcs 20 és 30 éves kor között mozog, innentől pedig csökken, mind a nők, mind a férfiak esetében - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. A menopauza, sőt, az andropauza is természetes jelenségek, ugyanakkor a bekövetkezésük időpontja sokszor lényegesen korábban történik, mint az normál esetben várható lenne.

Termékenység csökkenése: mi lehet a gond?

Sajnos nem minden részletet ismerünk még ezeknek a folyamatoknak az elbillenésénél, de azért támpontok már most is akadnak szép számmal. A termékenységi gondok mögött állhat genetikai baj – ezzel jelen ismereteink szerint sokat nem tudunk kezdeni. A termékenységi bajokat kiválthatja betegség, mely a legtöbb esetben – ha felismerésre kerül - jól kezelhető. Ugyanakkor a legtöbb termékenységi gond hátterében éppen az a részlet húzódik meg, amire már a középkorban is gyanakodtak, ez pedig az étkezés, pontosabban a tápanyagellátottság.

Napjainkban nem az éhezés - legalábbis többnyire nem -, hanem az egészségtelen életmód és rossz táplálkozás idézi elő a tápanyaghiányos állapotokat, melyek a test egészére nézve rombolóak. A szervezetünk azonban “túlélésre játszik”, azaz első körben az olyan funkciókat rontja le, von el tőlük tápanyagokat, melyek nem feltétlenül szükségesek az életben maradáshoz - és ezek között szerepel a termékenységünk is.

A meddőségi, illetve termékenységi problémák egy jelentős része nagyon jól kezelhető a megfelelő tápanyagpótlással, ez azonban sajnos nem csak az étkezéseket jelenti. Elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás, de napjainkra az élelmiszerek beltartalma meg sem közelíti azt, amivel 50-70 éve még vígan rendelkeztek. Ennek számos oka van, többek közt a tömegtermelés, vagy éppen a káros környezeti hatások. Ráadásul a testünk tápanyagigénye is nő, hiszen a káros környezeti hatások minket is elérnek, ellenük védekeznie kell a testnek, ehhez pedig szükségünk van a tápanyagokra.

Fontos a tápanyagpótlás

Azt a részletet pedig még nem is említettük, hogy bár a férfiak esetében sem egyszerű a termékenység megtartása, a hölgyeknél nem csak a termékenységet kell normál szinten tartani, hanem a családalapításhoz a testüket egy baba kihordására is fel kell készíteniük. Vagyis a kihívás fokozott!

Napjainkban a tápanyagpótlás nagyon sok esetben segítségre szorul, erre azonban a piacon számtalan vitaminkészítményt találhatunk. A gond csak az, hogy önmagában a pótlás kevés. Az, hogy bejuttatjuk az anyagokat nagyon jó kezdet, de figyelnünk kell azok hasznosulására is, mely sajnos a legtöbb készítmény esetében siralmasan alacsony. Olyan tabletta mellett tegyük le a voksunkat, mely szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagok (vagyis komplex is), hiszen így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is nőhet!

A szerves kötések (praktikusan -citrát és -glükonát kötésekről van szó, pl.: cink-citrát, vas-glükonát) mellett a babára vágyó nőknek figyelembe kell vennie azt is, hogy a testük tápanyagszükséglete eltérő a felkészülési időszakban, és bizony a második, illetve a harmadik trimeszter tápanyagigénye sem azonos. Vagyis olyan kifejezetten várandósoknak kifejlesztett készítményt érdemes keresni, mely képes figyelembe venni az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeit is, hiszen így leszünk képesek a lehető legjobb támogatást adni a szervezetnek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hőhullámok és hangulatváltozások: vény nélküli megoldások változókori panaszokra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

menopauza

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához