Ezeket látta már?

Menopauza, klimax: ezek a legfontosabb vitaminok változókorban

d-vitamin, daganat, rák, tumor

Milyen vitaminoknak és ásványi anyagoknak a pótlása fontos menopauza idején? A nőgyógyász válaszol.

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza összeszedte, mely vitaminok és ásványi anyagok bevitelére kell nagyobb hangsúlyt fektetni ebben az időszakban.

Kalcium

Menopauza során, amikor megkezdődnek a hormonális változások, egyre nagyobb az esély a csontritkulásra. A csontvesztés komoly problémává válhat, gyakoribb csonttörésekkel, fájdalmas mozgással lehet ilyenkor számolni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy elegendő kalciumhoz jussunk. Az 51 év alatti nőknek napi 1000 milligramm kalciumra van szükségük, az 51 éves és idősebb nőknek napi 1200 milligrammra.

D-vitamin

A D-vitamin ugyanolyan fontos a csontok egészségéhez, mint a kalcium, ugyanis D-vitamin nélkül a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani a kalciumot. A felnőt napi D-vitamin igénye 600 NE, ám 71 év felettieknek napi 800 NE javasolt (télen, főleg covid idején akár 2-3000 NE is szükséges lehet). Bár a nap a legjobb D-vitamin forrás, ám táplálékkiegészítők formájában is bejuttatható (főleg a nagyfény-hiányos hónapokban)

Tanulmányok szerint sok nőnél a menopauza utáni 5-7 évben a csontsűrűségük akár egyötödével is csökkenhet. Ám a menopauza idején elegendő mennyiségű D-vitamin és kalcium bevitele segíthet ennek megelőzésében.

E-vitamin

Az E-vitamin egy remek antioxidáns- ez azt jelenti, hogy segít csökkenteni az oxidatív stresszt, amely akkor fordulhat elő, ha túl sok szabadgyök van a szervezetben (ezek kóros állapotok, betegségek kialakulásáért felelősek). A szabadgyökök mennyisége sajnos az idő előrehaladtával egyre nő, melynek biológiai és környezeti okai is vannak.

Antioxidánsok segítenek megvédeni különböző betegségektől, amelyek az életkor előrehaladtával egyre valószínűbbé válnak, mint például a szívbetegség és a rák. Ráadásul a kutatók szerint összefüggés lehet az alacsony antioxidáns szint és a szorongás/depresszió között, melyet sokan tapasztalnak a menopauza során.

B-vitaminok

Sokan megfeledkeznek a B-vitaminok fontosságáról a menopauza idején, pedig igen nagy szerepük van, és hiányuk ebben az időszakban (is) igen káros egészségügyi következményekkel járhat.

Elegendő B-vitamin bevitele segíthet megelőzni a stroke-ot, a szív- és érrendszeri betegségeket és a demenciát- ezek mind nagy kockázatot jelentenek az idősebbek számára.

A B-6 és B-12 vitaminok ezen felül segítik a kognitív funkciók támogatását, ami azért is fontos, mert menopauza tájékán megnő a demencia, memóriaproblémák és az “agyköd” esélye. Ráadásul a megfelelő B-vitamin ellátottság csökkenti a depresszió fellépésének esélyét is (főleg a B-6-vitamin). A kutatások azt is felvetették, hogy az alacsony B2-, B6- és B12-vitamin szinttel rendelkező emberek csontsűrűsége is csökkenhet, ami a csontritkulás egyik tényezője. Sőt, a B9 vitamin, más néven folsav hatékonyan csökkentette a hőhullámok mértékét is.

Hormonterápia és prevenció

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elmondta, bár az említett vitaminok és ásványi anyagok igen nagy segítséget jelentenek, ám vannak olyan esetek (például súlyosabb tünetek, nagyobb hajlam szív-és érrendszeri problémákra, csontritkulás ellen), amikor érdemes a hormonterápia lehetőségét megfontolni. Szerencsére ma már nagy biztonsággal alkalmazhatóak, és alapos állapotfelmérés, személyes és családi anamnézis előzi meg adásukat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen nyomokat hagyhat a klimax az arcbőrön?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#klimax

Forrás: Nőgyógyászati Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához