Ezeket látta már?

Méhpolip: 6 jel is utalhat rá, hogy már elindult a sejtburjánzás a méhben

méhpolip tünet sejtburjánzás rák jele

A polipok legtöbbször jóindulatú elváltozások, de érdemes figyelemmel kísérni őket, mert idővel akár rosszindulatúvá is válhatnak.

A polipok gyakori diagnózisnak számítanak, melyek több helyen is kialakulhatnak a testben- így a méhben is. Dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebészét arról kérdeztük, mely esetekben van szükség műtétre.

Jóindulatú sejtburjánzás a méhben

A méh polip egyfajta kitüremkedés, amely a méh nyálkahártyája (endometrium) mentén alakul ki. Kapcsolódhat oda vékony szárral, de anélkül is. Átlagosan ezek a polipok kevesebb, mint 1 centisek, ám lehetnek akár golflabda méretűek is. Az esetek többségében a méhében maradnak, de néha lecsúsznak a méhnyak nyílásán keresztül a hüvelybe. Legtöbbször jóindulatúak, bár egyesek rákosak (rákmegelőzőek) is lehetnek.

Mi a méhpolip?

A méhpolip a méh nyálkahártyából kiinduló jóindulatú képződmény. Bár önmagában jóindulatú, ritkán, de tartalmazhatrákos sejteket, ezért mindenképp komolyan kell venni és kezelni szükséges. Kialakulásának pontos oka egyelőre nem tisztázott, ám feltételezések szerint megjelenésében szerepet játszhat a genetika, ösztrogéndominancia, gyulladások, fogamzásgátlók, fertőzések is. Bármely életkorban előfordulhat, ám változókorral megnő az esélye.

Mi a különbség a méhpolip és a mióma között?

Bár igen hasonló miómához, ám lényeges különbség a kettő között, hogy a mióma a méh izomzatának túlburjánzása, a polipok pedig a nyálkahártyájából indulnak ki. Viszont közös bennük, hogy igen hasonló tüneteket okoznak (ha okoznak), valamint rendszerint jóindulatúak. A méhben lévő polipoknak több fajtájuk is ismert:

  • nyeles polip,
  • nyél nélküli polip,
  • méhnyak polip.

Mi a méhpolip kialakulásának az oka?

A polipok kialakulásának pontos oka nem ismert, de a kutatók valószínűsítik, hogy a hormonszint ingadozása fontos tényező lehet. Az ösztrogén ugyanis szerepet játszik abban, hogy az endometrium minden hónapban megvastagodjon, így valószínű, hogy a méhpolipok növekedésében is közrejátszik. Megfigyeték továbbá azt is, hogy főleg a menopauzán átesett nőknél alakul ki (fiataloknál sem kizárt), valamint tovább növekedhet az esély, ha az illető túlsúlyos, nem szült vagy ha magasvérnyomása van.

A méhpolip tünetei lehetnek:

A méhpolip legtöbbször tünetmentes, ám ha panaszokat okoz, akkor azok a következők:

  • Vérzészavar
  • Kontakt vérzés
  • Meddőség
  • Intim folyás
  • Alhasi fájdalom
  • Együttlétek során érzett fájdalom

A diagnózis legtöbbször transzvaginális ultrahanggal könnyen felállítható, ám méhtükrözéssel még jobban vizsgálható a méh belseje.

Olvasson tovább! Így lehet a vastagbélpolipból rosszindulatú daganat

Műteni vagy nem műteni?

Bár gyakran mondják, hogy a kisebb, panaszokat nem okozó polipokat békén lehet hagyni, csupán elég a megfigyelés, ám egy fontos ok miatt érdemes a műtéti eltávolítása.

“A polipok bár legtöbbször jóindulatúak, ám előfordulhat, hogy rákos sejteket is tartalmaznak. Látatlanban sajnos nem lehet egyértelműen megítélni, hogy jó-vagy rosszindulatú elváltozással áll szemben a beteg, ezért érdemes sebészileg eltávolítani és szövettanra küldeni. Ezt gyakran méhkaparás (küret) előzi meg” - mondta Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze, aki hozzátette, hogy utána is fontos a rendszeres kontroll, még panaszmentes esetben is, mivel a polip kiújulásra hajlamos!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyakran kell vécére mennie éjszakánként? Ezek a betegségek is okozhatják

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Forrás: EgészségKalauzEGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#polip

Forrás: Nőgyógyászati Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához