Ezeket látta már?

Menstruációs szegénység: amikor nincs pénz tamponra, betétre

menzesz

Világszerte fiatal lányok és nők milliói hiányozhatnak az iskolából és később a munkából is, mert nem elérhetők számukra az alapvető női intim higiénés termékek. A különböző kényszer megoldások kitalálása mellett komoly pszichés terhet is jelent számukra a nőiességük megélése, gyakran beszélni sem mernek a felmerülő gondjaikról.

A Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé elnevezésű iskolai programjával a menstruációs szegénységgel való szembenézés mellett azért is küzd, hogy a kamaszlányok nővé válását megkönnyítsék.

Mit jelent a menstruációs szegénység?

A menstruációs szegénység okozta problémákkal sok fiatal lány küzd nőiessége megélése kapcsán. Általában a hátrányos helyzetű térségekben figyelhető meg, hogy a higiéniai hiányosságok miatt gyakoriak az iskolai hiányzások, számos fiatalnál pedig pszichés gondokkal is találkozhatunk. A családoknak nincs pénzük az egészségügyi termékekre, így gyakran megtörténik, hogy a lányok rongyokat, papírt vagy vattát használnak az úgynevezett nehezebb napokon, amely következtében a fiatalok sokszor önbizalomhiánnyal küzdenek, de a kirekesztettség érzése is előfordul. Arról hogy hazánkban pontosan hány embert érint a jelenség nincs pontos adat.

A témában tartott kerekasztal beszélgetésen Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé elnevezésű program szakmai vezetője ismertette a projektet, melyet hátrányos helyzetű térségekben, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinek segítségével valósítanak meg október elejétől egészen november közepéig. A program célja az iskolai hiányzások csökkentése eszközhiány - intimbetét - miatt valamint a felvilágosítás.

A beszélgetések a testi fejlődésről, a higiéniáról és a menstruációval kapcsolatos témaköröket érintik legfőképp. A felvilágosító órákat munkatársak, a helyi védőnők, és szaktanárok végzik majd. Így lehetőség nyílik arra, hogy az érintett lányok a gyakran tabunak tűnő témáról beszélgethessenek, megfelelő tanácsokat kapjanak és így oldják a szorongást. A fizikai szükségletek mellett az is célja a programnak, hogy a nővé válás büszkén vállalható legyen a kamaszoknak, ami a pszichés fejlődésük szempontjából is nagyon fontos. 

A Magyar Vöröskereszt átfogó program keretében segít enyhíteni a menstruációs szegénység miatti szorongást A Magyar Vöröskereszt átfogó program keretében segít enyhíteni a menstruációs szegénység miatti szorongást Forrás: Magyar Vöröskereszt

Támogatást kapnak a leginkább rászorulók

A tanulóknak lehetőségük lesz arra is, hogy név nélkül kérdéseket tegyenek fel az előadónak és a 4300 hetedik osztályos nagylányt arról is megkérdezik, hogy valaha hiányzott-e eszköz hiánya miatt tanítási óráról. Ez utóbbit is szeretné csökkenteni hazánk legnagyobb humanitárius szervezete az őszi programmal, amelyben közel 250 iskola vesz részt országszerte. 

A 7. osztályos lányok 3 hónapra elengedő egészségügyi betétet is kapnak a támogató jóvoltából, azonban a program nem csak ebből áll. „Az egész társadalom szempontjából fontos, hogy a lányok és a nők szorongások nélkül, felszabadultan élhessék meg nőiességüket és tisztában legyenek a legalapvetőbb egészségügyi kihatásokkal is. Ez fontos az egyén jó közérzete, megfelelő pszichés állapota szempontjából, de össztársadalmi szinten sem mindegy, hogy ki, hogyan éli meg női mivoltát.

Nagyon hálásak vagyunk a Procter&Gamble-nek, hogy támogatják a Magyar Vöröskereszt munkáját ebben a fontos társadalmi ügyben, azonban azt gondolom, ez csak az első lépés. Jó, hogy a 13 éves kamaszlányoknak módjuk van ezen a téren is tisztába kerülni önmagukkal és az alapvető higiénés szabályokat elsajátítaniuk. Ugyanakkor a távlati cél az lenne, hogy sose kerüljenek olyan méltatlan helyzetbe, hogy nőiességük megélése nehézséget jelentsen számukra, és emiatt szégyenkezniük kelljen” – mondta el Váradi Mariann.  

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához