Ezeket látta már?

Problémát jelezhet, ha ilyen a menstruációs vér színe és állaga

menstruációs vér, szín, állag, betegség, probléma

Nem csak a rendszertelen vérzés utalhat problémára.

A menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a nők egészségéről, ezért ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges változások akár súlyos betegségekre is utalhatnak.

Nem mindegy a menstruációs vér színe

A menstruáció során a ciklus második felében, a peteérés során megvastagodott méhnyálkahártya leválik és a hüvelyen keresztül távozik. Bár a legtöbben menstruációs vérként ismerik a távozó folyadékot, valójában ennek csak mintegy a fele vér, egyéb összetevői között találhatunk még hüvelyváladékot, szövetdarabokat is.

Egy-egy átlagos menstruáció során meglepően kevés, alig 35-50 milliliternyi folyadék távozik, ez alig több, mint 2-3 kiskanál. Azonban 10 és 80 milliliter közötti mennyiség is még normálisnak tekinthető, az, hogy kinek mennyire erős a menstruációja, számos dologtól függ (például a korábbi szülések számától vagy attól, hogy milyen fogamzásgátló eszközt használ).

Akár szélsőségesen gyenge, akár szélsőségesen erős valakinél a menstruáció, érdemes orvoshoz fordulni. Ezek ugyanis akár súlyos betegségekre, vérzési rendellenességekre, daganatokra, hormonális zavarokra is utalhatnak.

A menstruáció során távozó vér nem azonos az ereinkben keringő vérrel, így a színe is eltér attól. Általában, akárcsak a vérzés erőssége, intenzitása, a menstruációs folyadék színe is változik a vérzés ideje alatt. Sok nőnél az első napokon nagyon sötét, később élénkpiros, majd halvány rózsaszín a vérzés. Ezek az árnyalatok igen árulkodóak lehetnek.

Ha lassabban ürül a vér

Az egészen sötét vörös, akár barnás vér különösen a vérzés elején vagy legvégén jelentkezhet, és elsősorban arra utal, hogy a távozó vér lassabban ürül ki a szervezetünkből, így több ideje marad oxidálódni, de előfordulhat az is, hogy a korábbi ciklus után némi nyálkahártya a méhben maradt, és először ez távozik. Bár ennek a jelenségnek az okát nem tudják pontosan a szakemberek, a barnás árnyalatú vérzés nem kóros, nem jelez semmilyen egészségügyi problémát.

Ha vitaminhiány az ok

Az élénkpiros vér azt jelenti, hogy a szervezetünk gyorsan távolítja el a leváló méhnyálkahártyát, így az nem oxidálódik.

A halványpiros, rózsaszín, vagy majdhogynem áttetsző menstruációs folyadék azonban már némi aggodalomra adhat okoz. Ezek az árnyalatok általában a rövidebb, gyengébb menstruációra utalnak, melynek oka lehet például fogamzásgátló tabletta, de hormonális zavarok (például az alacsony ösztrogénszint) is, ez pedig befolyásolhatja a normális ovulációt, így a teherbeesést is.

A gyenge vérzés túl alacsony testzsír-százalék, alultápláltság vagy vitaminhiány esetén is jelentkezhet.

Esetenként kisebb alvadt vér-darabok is távozhatnak a menstruáció során. Néhány ezekből normálisnak tekinthető, azonban a nagyobb darabok vagy az alvadt vér nagy mennyisége egészségügyi gondokra utalhat, például hormonális, esetleg véralvadási problémákra, de a méhben kialakuló fibrómák, vagyis jóindulatú sejtburjánzások is okozhatják.

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha a menstruációs folyadék szürkés árnyalatú, vagy a pirosas vérhez szürke darabok keverednek. Ez ugyanis szexuális úton terjedő fertőzésekre utalhat.

Ha sok az alvadt vér, csak óvatosan a hormonális fogamzásgátlókkal

Ha a menstruáció túlságosan darabos, sok benne az alvadt vér, az arra is utalhat, hogy fokozott a véralvadása. Ennek oka gyakran trombofília, aminek létezik enyhébb és súlyosabb formája is. A fogamzásgátlók köztudottan megnövelik a vérrögök kialakulásának kockázatát, és ha a szedésük mellett trombofíliával is küzd, úgy lényegesen megnő a trombózis esélye. Éppen ezért, darabos a menstruáció esetén érdemes tromboflíia vizsgálatot végeztetni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Erős, fájdalmas menstruáció: ilyen, amikor mióma okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mensturáció

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához