Ezeket látta már?

Mi a baja a terhes Katalin hercegnőnek?

2012.12.04. Módosítva: 2015.11.04.

Sajtóhírek röpítették világgá, hogy Kate hercegnő terhes, és röviddel utána megjelent a közlés, hogy kórházba kerül, mivel a speciális terhességi hányás, a hyperemesis gravidarum áll fenn nála. Lássuk mi ez a tünetcsoport, és veszélyes lehet-e a terhességre nézve!

A hyperemesis gravidarum (HG) súlyos terhességi hányás/hányinger nem azonos az ún. szokásos terhességi hányással, hányingerrel járó tünetekkel. A terhes nők mintegy 0,5-2%-át érintő kórkép mivel súlyos kiszáradáshoz, alultápláltsághoz és egyéb szövődményekhez vezethet, tehát sürgősségi állapotként, kórházban kezelendő.

Mi a baja a terhes Katalin hercegnőnek?

A betegség oka nem ismert, kapcsolatba hozzák a terhesség alatti hormonális változásokkal, magasabb pl. a HCG (humán korion-gonadtoropin) szint, gyakoribbnak tűnik akkor ha ikerterhesség áll fenn, illetve lánymagzatok esetén.

Vezető tünetek:

  • dehidráció (kiszáradás), székrekedés
  • tápláltsági állapot zavarai
  • ízérzési zavarok
  • testúlycsökkenés
  • lebontási működés zavarai
  • mozgásbetegséghez hasonló tünetek (mozgásra érzékenyebb az illető)
  • az emésztés lelassul, a gyomortartalom visszaáramlik
  • gyorsan változó hormonszintek
  • érzelmi és fizikai stressz fokozottabb

Milyen szövődményeket okozhat?

A normál (reggeli) terhességi hányással szemben ez a terhesség korábbi szakában kezdődik - és tovább is tart. Előfordulhat, hogy csak a szülés körüli időszakban szűnik meg.

A nem kellően kezelt HG szövődményei lehetnek véralvadási zavarok, veseműködési zavar, vércukorszintcsökkenés, agyvelőgyulladás, lépműködési zavar stb.

A magzatot is érintheti, csekélyebb lesz a születési súly, koraszülés adódhat elő.

Hogyan lehet a HG-t kezelni?

Említettük, hogy sürgősségi állapot, tehát intenzív kezelést igényel. A kiszáradás ellen folyamatos folyadékpótlást, a hányás ellen injekció/infúziós hányáscsillapítást, és ha szükséges mesterséges (szonda) táplálást is. Felmerülhet még, de alaposabb megfontolásokkal esetleg szteroid adás, antihisztaminok a szédüléses, mozgásbetegség-jellegű tünetek ellen, vagy metoclopramid az emésztés gyorsítására.

Éppen az állapot rendkívül legyengítő volta miatt fontos lehet az érzelmi és pszichés támogatás is.

forrás:

MSD Orvosi Kézikönyv, wikipedia

Forrás: EgészségKalauz